Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Economie » Het financieren van film-CV's met belastinggeld
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Het financieren van film-CV's met belastinggeld
BerichtGeplaatst: Vr Mei 04, 2001 2:00 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Tot voor kort was het mogelijk voor iedereen die daar zin in had om honderden miljoenen uit te geven voor een film op kosten van de Nederlandse belastingbetaler.

Verleden jaar is die belastingvoordeelregel een tijdje in de koelkast gezet, omdat er een nieuwe belastingregel werd ingevoerd. Het geesteskindje van Vermeend.

Dat heeft tot gevolg gehad dat het een beetje stil is geworden in Filmklimaatland Nederland, en dat er wordt gewacht op duidelijke nieuwe regels op belastinggebied. Een paar opzetjes voor een nieuwe Nederlandse film zijn inmiddels failliet gegaan.

Mijn vraag is: moet de Nederlandse belastingbetaler opdraaien voor films die in Nederland worden gemaakt, en waar nauwelijks iemand naar gaat kijken, of moeten we de filmindustrie maaar gewoon aan het lot van "priveeondernemerschap" overlaten?

Is het eigenlijk niet te gek om los te lopen dat elke maatschappelijk belang dienende onderneming in Nederland "geprivatiseerd" wordt, en dat we wel massaal op moeten draaien voor de filmflops van de eerste de beste die zin heeft om zijn brood met een filmpje te verdienen?
Het financieren van film-CV's met belastinggeld
BerichtGeplaatst: Vr Mei 04, 2001 7:52 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Je beantwoord je vraag eigenlijk zelf al Janneke.
(of was het bedoeld als retorische vraag?)
Het financieren van film-CV's met belastinggeld
BerichtGeplaatst: Wo Mei 23, 2001 1:50 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


De acht oorzaken van het filmfiasco

3 mei 2001 - Pieter Klok

De ene na de andere grote productie komt deze dagen in de bioscoop. En dat allemaal dankzij de Nederlandse overheid, die investeren in films met fiscale maatregelen hoogst aantrekkelijk heeft gemaakt. Van trots op de maatregelen uit 1998 is in Den Haag echter weinig te merken. Sterker nog: het ministerie van Financiën wil van de regeling af. Wat ging er mis?Filminvestering is te rendabel


De stimuleringsmaatregelen waren bedoeld om investeringen in film net zo aantrekkelijk te maken als andere beleggingen. In het begin beloofden banken, zoals de bedoeling was, minimumrendementen van zo'n 2 procent. Maar door steeds listiger gebruik te maken van de nieuwe aftrekmogelijkheden, steeg het rendement met de dag. Het Delta Lloyd filmfonds spande eind vorig jaar de kroon met een 'zeker' rendement van 40 procent. Investeren in film werd zo aantrekkelijk, dat de film zelf er steeds minder toe deed. Of althans, dat was het beeld dat ontstond. Het behaalde rendement bedraagt tot nu toe gemiddeld enkele procenten.


De grootste projecten flopten


De Delta Lloyd Bank, die honderd miljoen gulden had ingezameld om nieuwe films te maken, blies de samenwerking met filmproducent Leon de Winter eind vorig jaar af, omdat De Winter volgens Delta Lloyd zijn beloftes niet nakwam. De productie van de duurste Nederlandse film aller tijden, Ocean Warrior, ligt al enkele maanden plat, omdat de producent B. de Jong de financiering niet rond krijgt.


Veel geld naar het buitenland


De regeling was bedoeld om de Nederlandse audiovisuele industrie een impuls te geven. Maar om te kunnen profiteren van het gunstige fiscale klimaat, was het niet nodig dat alle uitgaven in Nederland werden gedaan. Buitenlandse filmproducenten wisten de weg naar Nederland daardoor snel te vinden, met als beroemdste voorbeeld Mick Jagger. Zijn film Enigma werd met Nederlands geld gefinancierd maar voor het grootste deel in het buitenland gemaakt.


De juridische constructie (film-cv) is te ingewikkeld


De film-cv bestaat uit twee partijen. De bank of het emissiehuis die het geld binnenhaalt en de filmproducent, die het geld uitgeeft. Daar tussenin zit de beherend vennoot, die uiteindelijk de risico's draagt. Een goede verdeling van verantwoordelijkheden is niet eenvoudig. Als de bank beherend vennoot is, zoals bij het Delta Lloyd Filmfonds, dan worden te weinig risico's genomen en is de filmproducent uiteindelijk de dupe. Als de filmproducent beherend vennoot is, zoals bij Ocean Warrior, dan worden te veel risico's genomen en zijn de beleggers uiteindelijk de dupe.


Vermeend werd minister


De fiscale maatregelen zijn het kindje van Willem Vermeend, oud-staatssecreatris van Financiën. Vermeend was een groot fan van fiscale maatregelen, want hiermee kon hij zijn populariteit opschroeven zonder ruzie te krijgen met zijn baas Zalm. Nu zit Vermeend op Sociale Zaken en de andere bedenkers van het plan, H. Wijers (Economische Zaken) en A. Nuis (Cultuur), zijn bewindsman af. En niemand wil zich sterk te willen maken voor een kind van een ander.


Bos werd staatssecretaris


De nieuwe staatssecretaris van Financiën Wouter Bos lijkt weinig te moeten hebben van de fiscale maatregelen van zijn voorganger. Daarom begon hij met snoeien in de wirwar van Vermeends fiscale maatregelen. Met de fiscale maatregelen voor de film liep de schatkist in twee jaar 300 miljoen gulden mis, heeft Bos berekend. Dat geld komt vooral terecht bij rijke investeerders en daar heeft de sociaal-democraat moeite mee.


De filmindustrie lobbyde niet


Filmproducenten zijn individualisten en niet gewend om samen op te trekken. De Nederlandse Federatie Filmbelangen (NFF) is pas sinds begin dit jaar actief. Een gecoördinerende lobby ontbrak lange tijd. Elke filmproducent zocht op eigen houtje de publiciteit. Toen filmproducenten Matthijs van Heijningen en Ate de Jong het oneens waren over Enigma, vochten ze dat in De Telegraaf uit.


De overheid is onvoorspelbaar


Omdat de overheid de filmproducenten lange tijd in onzekerheid hield wat er na het invoeren van het nieuwe belastingsstelsel ging gebeuren, vertoonden filmmakers en banken paniekerig gedrag. Om zeker te zijn van fiscale voordelen werden films halsoverkop in productie genomen. De filmindustrie kreeg daardoor niet de tijd om rustig te groeien.Derde Weg
  Weerwoord forum index » Economie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.