| Bedrijfsleven bevordert nieuwe immigratiestroom | |
Geplaatst: Vr Jun 01, 2001 7:04 |
|
|
|
John,
Is er over de werving van nieuwe buitenlandse werknemers door PTT ook iets in de krant verschenen? Ik heb er niets over gelezen. Als het zo is, zou ik dat een bizarre zaak vinden. Het gaat in principe om werk dat geen hoge scholing vereist, waarvoor werklozen in Nederland goed zijn op te leiden en het gaat om banen die aantrekkelijk en goed betaald zijn. Ik vraag mij dan ook af - als het wáár is dat deze mensen uit het buitenland gerecruteerd worden - op grond van welke argumenten Arbeidsvoorziening hiermee ingestemd heeft. Dat gezegd zijnde, volg ik nu even jouw vragen.
1. Hoe staat het met ons reeds beschikbare arbeidspotentieel? Is er wel werkelijk sprake van krapte?
Er is wel degelijk sprake van een groot spanningsveld op de arbeidsmarkt. Door de explosieve groei van de economie is de behoefte aan arbeidskrachten navenant sterk gestegen. Het gevolg is dat bedrijven, voorheen afhoudend om ook allochtonen te werven, nu veel investeren om ook deze groepen binnen het bedrijf te trekken en te houden. De werkloosheidscijfers onder de grootse groepen allochtonen zijn dan ook de afgelopen jaren sterk gedaald, zij het nog altijd hoog (in verhouding tot de autochtone beroepsbevolking).
In het artikel dat je linkt (De Volkskrant, welke datum overigens?) wordt dat spanningsveld maar eenzijdig belicht, vind ik. Dat bedrijven te lang gewacht hebben met het ontwikkelen van personeelsbeleid om ook deze groepen binnen te halen, is één kant van de medaille. De andere is dat het arbeidspotentieel dat nog voor bemiddeling in aanmerking komt tot de 'zwaarste' categorie behoort: langdurig uit het arbeidsproces, slecht toegerust, weinig gemotiveerd. Bovendien blijkt steeds weer (zie ook De Volkskrant) dat het matchen van vraag en aanbod via de reguliere instanties, stroef verloopt. Iemand die zes jaar werkloos is, gedemotiveerd, arbeidsritme heeft verloren, slecht Nederlands spreekt..., die bel je niet op vanuit het Arbeidsbureau dat ie zich moet melden bij bedrijf x of y. Daar is echt iets meer voor nodig. Daarom klinkt het initiatief van PTT om in-huis-inburgerstraining te geven in principe heel aantrekkelijk. Mits het om Nederlandse werklozen gaat.
2. Is het argument dat wanneer meer dan 50% van een bevolkingsdeel allochtoon is, er terwille van zoiets als een maatschappelijke afspiegeling allochtoon personeel uit het buitenland dient te worden aangetrokken eigenlijk wel geldig en eerlijk? En zijn er trouwens ook niet reeds genoeg inwonende allochtonen werkeloos (naast autochtonen natuurlijk) die dit soort functies zouden kunnen vervullen?
Het antwoord op het laatste punt is ja en nee. Voor hooggespecialiseerde IT-ers biedt de huidige arbeidsreserve geen soelaas. Postbestellers moet lukken. Streven naar een afspiegeling van de bevolking in bedrijven vind ik een goed principe. Albert Heyn en tal van andere bedrijven doen dat al jaren. Als dat echter betekent dat we b.v. 400 Ghanezen moeten laten overkomen omdat te weinig Ghanezen aangesteld kunnen worden in bedrijf x dat gevestigd is in gemeente y waar toevallig veel Ghanezen wonen, dan zijn we natuurlijk ridicuul bezig.
3. Mag de burgerbevolking absoluut geen inspraak hebben in dit soort kwesties? Het betreft hier immers een pure vorm van bevolkingspolitiek (argument luidt immers: het personeel dient een afspiegeling te vormen van de meerderheid van een bevolking. In dit geval in etnisch en inheems en uitheems opzicht.)
Die inspraak verloopt via de politieke partijen en het parlement. Wil jij soms een referendum hierover? Mijn zegen heb je. Maar ik zou al blij zijn als er een duidelijk immigratiebeleid geformuleerd zou worden door de regering. Dat ontbreekt te enen male. Minister van Boxtel liet zich vorige week nog ontvallen dat Nederland meer arbeidsimmigratie moet toestaan (overigens op basis van een recent SER-advies), maar dat idee werd meteen door Kok afgeschoten. Dat maakt geen coherente indruk.
4. Is hier (weer) sprake van 'positieve discriminatie' en eigenlijk ook een nieuwe variant hierop?
Het streven naar een gelijke participatie op de arbeidsmarkt is geen positieve discriminatie, maar nogmaals, dat moet dit tot nieuwe import leiden.
5. Welke rol speelt het kostenplaatje en de hoogte van het salaris bij dit nieuwe beleid voor de werkgevers van deze bedrijfstakken?
Voldoende arbeidsaanbod drukt de lonen en de kosten. Omgekeerd effect geldt ook en is nu aan de orde (overigens voor hoe lang nog? Je ziet dat grote bedrijven de bui zien hangen en tot grootschalige afvloeiingen overgaan, b.v. in de bankensector ABN-Amro en Rabo). De inflatie stijgt onder druk van de krapte op de arbeidsmarkt en navenante stijging van de kosten. Arbeid importeren is dan de goedkoopste oplossing.... op de korte termijn!
6. Waar koerst Nederland op deze manier op af?
- op de lang baan schuiven van de broodnodige discussie over herstructurering van de groeieconomie
- Uitstel van de noodzakelijke aanpassingen in ons huidige bedrijvenpark
- toename van de bevolking door de import van arbeidsmigranten
- naar alle waarschijnlijkheid kettingmigratie in het kielzog ervan
- toename van de integratieproblematiek.
Op die laatste bezwaren heeft gelukkig ook het Centraal Planbureau gewezen in reactie op Van Boxtel's nogal onbezonnen uitspraken. Het artikel staat helaas niet meer online.
Tot zover mijn indrukken, John.
Groet,
Alex
|
|
|
|
|
| Bedrijfsleven bevordert nieuwe immigratiestroom | |
Geplaatst: Vr Jun 01, 2001 10:10 |
|
|
|
Dank je voor je uitvoerige reactie, Alex.
Het is inderdaad merkwaardig dat de schrijvende media dit niet heeft opgepikt.
Hier het officiële persbericht van Omroep.nl: Citaat: PTT Post, de grootste werkgever in Nederland met 56.000 werknemers, is als eerste bedrijf begonnen met een inburgeringscursus voor mensen die uit het buitenland komen en die postbode of postsorteerder willen worden. Tot nu toe was inburgeren alleen een taak van de overheid. Vanaf nu neemt het bedrijfsleven een deel van die taak over.
Iedere nieuwkomer in ons land dient 600 uur een inburgeringscurus volgen, waar deelnemers zodanig leren Nederlands te spreken dat ze zich kunnen handhaven in de Nederlandse samenleving. Deelnemers maken kennis met de Nederlandse cultuur en zaken als drop, stampot, spruitjes, karnemelksepap en Sinterklaas.
PTT Post neemt daarvan nu 200 uur voor zijn rekening. Honderd toekomstige postbodes zullen bij zeven vestigingen in het land een inburgeringscursus gaan volgen. Daarnaast krijgen de aspirant-postbodes specifieke taaltrainingen, gericht op hun toekomstig beroep. Minister van Boxtel van grote steden en integratie beleid kreeg in Rotterdam het eerste lesboek uitgereikt, onder toeziend oog van de eerste 16 cursisten. Of het hier om pure arbeidsmigratie gaat begin ik me ergens wel af te vragen, maar er wordt met geen woord gerept over asielzoekers, dus je moet dat dan eigenlijk aannnemen.
KPN verkeert in grote moelijkheden en maakt waarschijnlijk dankbaar gebruik van dit soort overheidsprojecten. Aan de medewerking staat waarschijnlijk subsidiegeld tegenover.
De volgende artikelen geven een indicatie van de problemen waarmee KPN kampt:
KPN hard onderuit op Damrak
KPN zet bezuinigingsprogramma in
Winst KPN flink gedaald
Wat valt je op als je deze drie artikelen met elkaar vergelijkt? Het KPN concern wordt door het beleggersfront al jarenlang onder behoorlijk druk gezet. Afname (en zelfs stabilisatie?) van winst lijkt vrijwel niet toegestaan.
Nog even wat over die 'positieve discrimatie': nu wordt de slogan gebruikt: laat de personeelssamenstelling een afspiegeling vormen van een meerderheidsdeel van de bevolking. In dit geval dus de allochtonen in grote steden.
Als dit van begin af aan, dus ook jaren terug, beleid was geweest waren er, consequent doorgeredeneerd, voor dit soort banen alleen maar autochtonen aangetrokken. Kortom: het is op deze manier eigenlijk alleen maar een gelegenheidsargument. Citaat: Alex: Voldoende arbeidsaanbod drukt de lonen en de kosten. Omgekeerd effect geldt ook en is nu aan de orde (overigens voor hoe lang nog? Je ziet dat grote bedrijven de bui zien hangen en tot grootschalige afvloeiingen overgaan, b.v. in de bankensector ABN-Amro en Rabo). De inflatie stijgt onder druk van de krapte op de arbeidsmarkt en navenante stijging van de kosten. Arbeid importeren is dan de goedkoopste oplossing.... op de korte termijn! Als je menselijke arbeid inschakelt als handelswaar en er ook mee manipuleert met economische wetten als vraag en aanbod, tekort en overschot maak je op de lange termijn een samenleving kapot.
Tot slot breng ik een bijdrage van mij in het forum [url=/http://www.weerwoord.nl/forum_1/Forum2/HTML/000012-3.html]De Derde Weg: Een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed[/url] in herinnering. Citaat: Het is op zich ook goed dat er zoiets als vrij ondernemerschap bestaat en blijft bestaan. Je moet dat ook niet een in een al te strak keurslijf dringen en altijd maar vooraf allerlei diploma's en (academische) graden eisen.
Natuurlijk is marktkennis, vakkenis en vakmanschap wel belangrijk, absoluut.
Er moet ook onderscheid worden gemaakt tussen ondernemers en managers. Beide vervullen een andere taak.
Let wel: ik pleit voor goede ondernemers en dus niet voor lieden die bijvoorbeeld alleen maar uit zijn op een maximale winst voor de aandeelhouders van het bedrijf.
En ook dit nog even: menselijke arbeid dient niet onder het kopje 'produktiemiddelen' te vallen; het mag ook niet op een vanzelfsprekende of klakkeloze wijze handelswaar vormen. Loononderhandelingen dienen meer te omvatten.
Zie deze opmerking echter wel in combinatie met mijn eerdere opmerking (in een eerder bericht) over eigendoms- en beheerdersrechten.
Verwissel de kennis- en vaardigheid en de inventiteit van een ondernemingslid niet met arbeidskracht, hoewel deze natuurlijk wel bijdragen tot een zekere ondernemingsproductiviteit en zeer bepaalde marktgerichtheid.
Groet,
John
[Dit weerwoord is gewijzigd door John Wervenbos op 01 Juni 2001 om 11:22 uur.] |
|
|
|
|
| Bedrijfsleven bevordert nieuwe immigratiestroom | |
Geplaatst: Vr Jun 01, 2001 14:33 |
|
|
|
Ik citeer mezelf maar even uit een bijdrage van 11:10 uur, Alex: Citaat: Nog even wat over die 'positieve discrimatie': nu wordt de slogan gebruikt: "Laat de personeelssamenstelling een afspiegeling vormen van een meerderheidsdeel van de bevolking." (De strekking.) In dit geval dus de allochtonen in grote steden.
Als dit van begin af aan, dus ook jaren terug, beleid was geweest waren er, consequent doorgeredeneerd, voor dit soort banen alleen maar autochtonen aangetrokken. Kortom: het is op deze manier eigenlijk alleen maar een gelegenheidsargument.
Van Boxtel stelt dat het bedrijfsleven (schoorvoetend?) nu wel mee wil werken, omdat er nu sprake zou zijn van arbeidskrapte. Ik stel daar echt nog altijd mijn vraagtekens achter. Want het werkelozen bestand is nog altijd niet gering. Biedt goed gekwalificeerd Nederlands personeel (autochtoon of allochtoon) niet meer zijn diensten aan of is dat reservoir uitgeput? Zoals jezelf al zei: het werk is niet al te moeilijk en betaalt toch vrij redelijk.
Misschien is er nog iets anders aan de hand. Het kan heel goed zijn dat PTT Post veel meer deeltijdbanen wil aanbieden, omdat dit haar eigen organisatie beter uitkomt: een verdergaande arbeidsdeling en flexibilisering. In Rotterdam zijn er de afgelopen dagen massaal folders van PTT Post verspreid, ook ik ontving er één met de mededeling: "Postbestellers gezocht voor postbezorging op alleen de zaterdag". Eén dag in de week dus. De beroemde piek en daluren...
Ik vraag me af wat de vakbonden hier van vinden of in ieder geval het zittende personeel.
Kortom, ik twijfel dus aan de edele motieven van PTT Post. En één en ander kan zoiets als kettingmigratie bevorderen. Ook in zulk licht bezien is arbeidsmigratie in combinatie met arbeidsdeling een belangrijk item.
[Dit weerwoord is gewijzigd door John Wervenbos op 01 Juni 2001 om 18:03 uur.] |
|
|
|
|
Weerwoord forum index » Economie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen Je mag geen reacties plaatsen Je mag je berichten niet bewerken Je mag je berichten niet verwijderen Ja mag niet stemmen in polls
|
Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 2
Ga naar pagina 1, 2 Volgende
|
|
|
|
|