Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Economie » Het Zalm-Paradijs Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Di Mrt 13, 2001 2:31 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Zalm wil niet investeren in scholing of zorg. Zalm wil de staatsschuld aflossen.

Ik vraag me af in het belang van wie precies. Straks heeft Nedeland geen enkele schuld meer, maar helaas ook geen goed opgeleide mensen die nog iets bij elkaar te verdienen hebben.

Ben je beter af in een land zonder schulden waar niets meer verdiend wordt, of in een land met schulden dat waar nog steeds voldoende inkomen is om van te leven en ook nog een gedeelte van de staatsschuld af te lossen?

In het Zalm Paradijs gaan invaliden en bejaarden snel dood door gebrek aan zorg. Dat scheelt wel weer een hoop positiefs op de economische balans natuurlijk. Maar is dat wat we in Nederland willen?
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Di Mrt 13, 2001 9:12 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Verdienen en onderwijs hebben niet zoveel met elkaar te maken Janneke.

In de toekomst gaat er door het teruglopend aantal productieven mensen en het steeds toenemende aantal inproductieve mensen (ouderen en toenemend aantal "medelanders" die allemaal een uitkering moeten hebben) wel een erg scheve vehouding ontstaan.

Als je DAN die 500 miljard (die overigens nog steeds oploopt dus er is geen reden om over geen schuld te praten) nog moet afgelossen ben je wel een aap gelogeerd.

Ik zou er zelfs voorstander van zijn het onderwijs tijdelijk helemaal af te schaffen en te stoppen met geld uitgeven totdat de schuld is afgelost. Wij moeten de invloed van onderwijs op de economie niet te zeer overschatten. Werklust is een veel belangrijker factor.

De 500 miljard zorgen wel voor een rentelast van zo'n 25 miljard of daaromtrend.


Dus wat dat betreft vind ik:


De staat maakt meer kapot dan je lief is.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Di Mrt 13, 2001 9:22 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Zalm is gewoon een boekhoudertje met oogkleppen op. Hij is gefixeerd op een nabije toekomst zonder staatsschuld.

Dat een toekomst zonder scholing geen toekomst is valt hem niet uit te leggen. De man heeft een microcomputerbrein en denkt in termen van spreadsheets die zich maximaal vier jaar in de toekomst uitstrekken.

Wij hebben een regering zonder visie of durf en met een obsessie voor privatisering. Deze beschouwt het uitverkopen van staatsbezit, om dat zo in flodderig bankpapier om te zetten, als een geniale zet.


En overigens ben ik van mening dat welvaart dom maakt.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Di Mrt 13, 2001 10:38 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Volgens mij kan het allebei. Het probleem is echter dat in de Zalmnorm ook lastenverlichting zit. Als je dat bedrag ten goede laat komen van onderwijs en gezondheidszorg dan kom je al een eindje.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Di Mrt 13, 2001 14:49 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Zoals wel vaker wordt er weer teveel zwart-wit gekeken.
De Zalmnorm houdt NIET in dat er geen extra uitgaven gedaan kunnen worden voor onderwijs en zorg. Ook houdt die NIET in dat het streven is om de hele staatsschuld af te lossen.

De Zalmnorm houdt niet meer in dat meevallers aan de inkomstenkant van de staatsfinanciën niet gebruikt worden voor extra uitgaven, maar voor verdere gezondmaking van het staatshuishoudboekje. En andersom: tegenvallers bij de inkomsten worden niet gecompenseerd door kortingen op de uitgaven.

In feite betekent het dus dat de regering zich aan de oorspronkelijke begroting wil houden, en die niet achteraf nog eens wil aanpassen. Lijkt me een heel normale zaak.

Nu is duidelijk gebleken dat er bij het opstellen van de begroting een paar grote fouten gemaakt zijn: er is (vooral) te weinig geld gereserveerd voor onderwijs en zorg.
Is dit nu reden om de begroting helemaal om te gooien?

Als je een probleem wilt oplossen zul je eerst moeten bepalen hoe dat (het beste) kan. Je moet een plan hebben. Pas dan weet je hoeveel geld je voor je plannen nodig hebt, en ga je een begroting opstellen. Als er niet genoeg geld voor alle plannen is moet er meer geld vrijkomen, of moet je een deel van je plannen uitstellen.

In het geval van onderwijs en zorg waren er tot voor kort helemaal geen concrete plannen. Het is dan ook te vroeg om er meteen maar miljarden extra tegenaan te gooien.
Voor de begroting van 2002 zijn er wel plannen, en wordt er dan ook fors meer geld voor onderwijs en zorg gevraagd. Die zullen ze wel krijgen ook, al zullen andere posten op de begroting daaronder lijden. De begroting zal een stijging van de totale inkomsten laten zien, vanwege de economische groei, en dus ook een stijging van de totale uitgaven. Met een beetje geluk zal de begroting sluitend zijn.

Het is gewoon een kwestie van goede afspraken maken (de begroting) en je daar vervolgens aan houden (de Zalmnorm). Niks mis mee.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Di Mrt 13, 2001 19:35 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ik begrijp niet dat er mensen zijn die denken dat je onbeperkt geld uit kunt geven zonder dat je daar ooit een hoge rekening voor gepresenteerd zult krijgen.

De reusachtige staatsschuld moet ooit door iemand worden terugbetaald. Linksen schijnen ook niet te beseffen dat staatsschuld betekend geld doorsluizen van de armen naar de rijken.

De armsten en modalen brengen feitelijk de belastingen op en de rijken kopen van het geld dat ze over hebben staatsobligaties. En het zal eeniedere toch wel bekend zijn dat rijken geen belasting betalen!!

Zo krijg je een systeem dat de armen de rijken spekken via de staat en zo wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. Hoe kunnen linkse mensen daarvoor zijn.

Daar kan slechts een verklaring voor zijn: zij hebben de ballen verstand van geld en economie.

Les een voor mensen die rijk willen worden is: los je schulden af want anders zit je je schuldenaren rijk te maken in plaats van jezelf.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Do Mrt 15, 2001 21:28 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Theo,

Het belangrijkste concrete plan moet zijn om de salarissen in onderwijs en zorg, en de promotiemogelijkheden voor de mensen gelijkwaardig te maken aan functies in het bedrijfsleven waar soortgelijke opleidingseisen aan worden gesteld. Heb jij enig idee wat verzorgers in een verzorgings- of verpleeghuis verdienen?

Bruto rond de zeventienhonderd gulden per maand. Het is heel zwaar en volgens de meest mensen heel onaangenaam werk. Dan ga je toch liever de hele dag lekker op je krent bij Albert Heyn achter de kassa zitten? Waar je stukken meer verdient, en 's avonds thuis komt zonder dat je afgepeigerd bent?

Leraren op een middelbare school zijn vaak academisch opgeleid. Vergelijkbare werknemers in het bedrijfsleven verdienen veel meer, vaak heel veel meer. Terwijl aan een leerkracht enorm hoge eisen worden gesteld, en de voldoening in het werk voortdurend kleiner wordt door alle vernieuwingen die de overheid bijna jaarlijks verzint.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Do Mrt 15, 2001 21:45 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Toevallig zag ik een stukje in het VVD-erige Elsevierblaadje over de Zalmnorm. De schrijver, ene Syp Wynia, beweert dat het geen zin heeft om miljarden uit te geven aan onderwijs, veiligheid en zorg, zolang je niet de garantie hebt dat het helpt. En vervolgt: "Als er al hier en daar extra geld nodig is, dan is dit moment economisch gezien weinig aantrekkelijk".

Volgens deze schrijver is het basisprobleem in Nederland het gebrek aan doelmatigheid in de collectieve sector en het geringe aantal werkenden.

Bij het eerste punt kan ik me nog iets voorstellen, maar wat het tweede betreft: "Omgerekend in voltijdbanen werkt slechts de helft van de Nederlandse volwassenen tot 65 jaar" heb toch wat aantekeningen.

Je zou dus kunnen stellen dat volgens deze Wynia we een veel rijker land worden als we allemaal ophouden met werk te doen dat niet wordt betaald. ALs we personeel inhuren om voor onze kinderen te zorgen, ons huishouden te doen, onze bejaarde moeder wekelijks een dagje te bezoeken, de hond uit te laten, en verzint u er nog maar een paar. Dan hebben we dus allemaal tijd over om fulltime te gaan werken.

Alleen is dit een lesje economie dat boven m'n pet gaat. Waar zit hem dat voordeel in? En waar halen we het, ongetwijfeld sterk onderbetaalde, personeel voor dit soort klusjes vandaan?
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 0:46 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Misschien kun je beter blijven dromen achter de "Groene Amsterdammer" en je rust niet laten verstoren door dergelijke "VVD-achtige Elsevierblaadjes".

De realiteit is nu eenmaal niets voor jou Janneke. Je laat slechts je dromen verstoren dat wij nog wel een beetje meer kunnen lenen om "te investeren in zorg en onderwijs".

Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 0:52 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Henk,

Jij hebt zelf geen enkel realiteitsbesef. De realiteit is dat onderwijs en zorg volledig naar de knoppen gaan. En ik heb geen behoefte aan opmerkingen in de trant van "tsja dat heebben we nou eenmaal zo afgesproken". Dat is gewoon maar stom.

Als je voor jezelf een meerjarenbegroting maakt, en je ontdekt na verloop van tijd dat je kinderen bij jouw begroting niet meer naar school kunnen en dat je invalide moeder gaat kreperen, dan pas je gewoon je begroting aan. Je stelt prioriteieten En die liggen bij normale mensen niet bij zoveel mogelijk geld op de bank of in de aandelen, maar de zorg voor hun gezin en familieleden.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 1:51 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Janneke, de realiteit is dat je niet meer geld kunt uitgeven dan je hebt.

Hoe zielig sommigen ook zijn als het geld er niet is houd het op.

Socialistische partijen hebben in het verleden kolossale bedragen geleend om leuke dingen voor de mensen te doen en zo de stemmen van de domme massa te kopen.

Nu is het einde in zicht omdat meer lenen gewoon niet meer kan en realistische mensen de politiek hebben betreden (VVD) om nog te redden wat er te redden valt.

De meesten mensen zien nu ook wel in dat je niet onbeperkt geld kunt lenen hoe ziek je moeder ook is omdat dat de rentelast gewoon niet meer op te brengen is. Er komen in de toekomst nog veeeeel meer oude zieke mensen en ik geef je nu al op een briefje dat vergeleken met hen de huidige oudjes in een paradijs leven.

Het is uit met lenen hoe hard Melkert ook kreunt en dat zal een enorme dreun geven aan de linkse partijen omdat zij niet meer met geleend geld "leuke dingen voor linkse mensen" kunnen gaan doen. En dat is maar goed ook. Nu nog kijken wie die 500 miljard gaat afbetalen. Ik durf er mijn hoed om te verwedden dat het de domme arbeidersmassa wordt.


De staat maakt meer kapot dan je lief is.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 2:04 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Henk,

Denk je dat je als je maar genoeg stupide leugens verkondigt over socialisten die de staatsschuld zouden hebben veroorzaakt, dat de mensen je dan vanzelf geloven? Net als in de reclame?

Wie was er ook al weer aan de regering, Henk?

Bovendien is het vaak zo dat schulden hebben of maken veel voordeliger uitkomt dan bezuinigen. Dat weet ik uit ervaring.

Maar daar hou je natuurlijk je kop over als je de VVD wilt promoten.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 9:37 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ja, ook linkse CDA ministers hebben er volop aan meegewerkt.


De staat maakt meer kapot dan je lief is.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 11:53 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


"Ik vrees dat het de domme arbeidersmassa wordt".
Ik niet Henk, als de PvdA geld nodig heeft gaat ze dat natuurlijk niet halen bij de mensen die traditioneel/in oudere tijden op hen stemden.Dan proberen ze die juist te paaien en weer terug te winnen. Ik vrees eerder dat we weer een ongekende nivelleringsdrang krijgen, waarbij met name de modalen en daarboven moeten bloeden voor alle hele en halve zieligen.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 18:01 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


"Bovendien is het vaak zo dat schulden hebben of maken veel voordeliger uitkomt dan bezuinigen. Dat weet ik uit ervaring."

Daarom woon je ook op een toplokatie.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 16, 2001 19:00 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Henk,

Ik weet dat het jouw voorstellingsvermogen te boven gaat, maar ik woon hier prima. Ik heb geen last van lawaai, ik ben zonder auto in een paar minuten op verschillende winkelcentra, alles is praktisch om de hoek, met de auto kan ik op twee manieren in no time de snelweg op, ik ben binnen een kwartier in het centrum van Amsterdam en ook binnen een kwartier in een recreatiegebied.
Kleine kinderen kunnen hier in de straat rustig buitenspelen, geen risico om overreden te worden, ruimte zat, ook om te fietsen, ik heb een eigen tuintje en wat zou ik eigenlijk nog meer moeten willen?

Mezelf status verschaffen door op een toplocatie te gaan wonen? Moet ik er ook een BMW bij aanschaffen?
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Za Mrt 17, 2001 0:04 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Inderdaad, jan modaal betaald ten volle mee. Maar de rijken hebben nooit belasting betaald en zullen dat ook in de toekomst niet doen. Zij verhuizen gewoon naar het buitenland als het hun te gortig wordt.

Maar omdat zij voor de werkgelegenheid zorgen worden zij ook door socialisten gekoesterd. Iemand zonder salaris kun je natuurlijk ook niet uitmelken.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Za Mrt 17, 2001 1:34 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Fijn dat je zo leuk woont Janneke maar het zegt niets over je financiele inzicht. Is het huis dat je bewoont eigenlijk je eigendom? Niet dat ik iets tegen huren heb maar je bouwt er natuurlijk geen eigen vermogen mee op.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Za Mrt 17, 2001 1:43 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Dit huis is het eigendom van mij en mijn man, Henk. Er wordt grof geld betaald voor deze huizen, tegenwoordig.

Tot een paar jaar geleden kon je hele leuke dingen doen met een verhoging van je hypotheek. Terwijl je er stevig belastingaftrek voor krijgt. Vandaar mijn opmerking over schulden maken.

Zo tevreden?
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Za Mrt 17, 2001 14:40 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ik ben volkomen tevreden Janneke.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Za Mrt 17, 2001 16:22 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


IMF vindt loslaten Zalmnorm gevaarlijk

Economie kan extra overheidsuitgaven nu niet velen

VAN ONZE CORRESPONDENT

DEN HAAG - Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt de paarse coalitie om de Zalmnorm niet los te laten. Met het oog op de gespannen arbeidsmarkt en de oplopende loonkosten kan de Nederlandse economie een extra stimulans niet verdragen.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het gisteren uitgebrachte jaarlijkse rapport over de economische situatie in Nederland, de zogenoemde artikel IV-consultatie. Daarmee geeft het IMF minister Zalm van Financiën een steun in de rug.

De waarschuwing van het IMF komt op het moment dat de politieke spanning over de begroting oploopt. Door de teruglopende economische groei heeft het kabinet in 2002 nauwelijks nog uitgavenmeevallers. Coalitiepartners PvdA en D66 staan erop dat het kabinet miljarden uittrekt voor onderwijs, zorg en veiligheid. Desnoods moet daarvoor de Zalmnorm opzij, zodat extra uitgaven ook uit inkomstenmeevallers kunnen worden betaald. Voor de VVD is dat onbespreekbaar.

De politieke druk wordt verder opgevoerd doordat het partijcongres van de PvdA vandaag in Rotterdam stemt over een motie dat het kabinet extra geld moet vrijspelen. De nieuwe PvdA-voorzitter, Ruud Koole, sprak gisteravond meteen na zijn verkiezing steun uit voor de inzet van de PvdA-fractie om 'linksom of rechtsom' extra geld los te krijgen. 'Wij steunen Kok en Melkert hierin van harte', zei Koole.

Het IMF verwacht, net als het Centraal Planbureau in Den Haag, dat de economie dit jaar met 3% groeit. In de analyse van het IMF is de kans groter dat de economische groei in Nederland volgend jaar weer aantrekt dan dat de conjunctuur verder inzakt. Dat zou de loonkosten, die volgens het IMF nu al de winstmarges en concurrentiepositie van bedrijven uithollen, verder opdrijven. 'In het ergste geval' zou dat uiteindelijk tot een 'scherpe neergang in de economische activiteit en tot een stijging van de werkloosheid' kunnen leiden. Nederland heeft nu al het hoogste inflatiecijfer van Europa. In februari stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 4,5%.

In de beheersing van deze risico's speelt het begrotingsbeleid een 'cruciale rol'. Dat moet zo worden ingericht dat het de economie niet verder aanjaagt. Dat betekent dat extra uitgaven, maar ook lastenverlichting volgens het IMF uit den boze zijn in 2002. 'Het is volgend jaar belangrijk om strikt vast te houden aan het uitgavenplafond zoals afgesproken in het regeerakkoord, en om de eisen voor extra uitgaven aan zorg en onderwijs te dekken door te schuiven met middelen onder het plafond.'

Lastenverlichting acht het Fonds evenmin wenselijk, hoewel daar volgens de regeerakkoordafspraken wel ruimte voor is. Minister Zalm van Financiën heeft dat zelf ook al aangegeven. Inkomstenmeevallers moeten volgens het IMF geheel voor schuldaflossing worden ingezet.

[Dit weerwoord is op 17 Maart 2001 gewijzigd door Cliff.]
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Wo Mrt 21, 2001 1:45 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Natuurlijk vindt het IMF het loslaten van de Zalm-norm gevaarlijk. Het IMF is namelijk in niks anders geinteresseerd dan geld verdienen. Op landelijk nivo. In welzijn is het IMF totaal niet geinteresseerd.

Elk land dat het IMF om financiele hulp vraagt krijgt te horen dat eerst de colletieve sector moet worden opgeheven. Weg met onderwijs en gezondheidszorg. Het IMF heeft geen boodschap aan de individuele doodgewone mens. Het IMF heeft geen boodschap aan de toekomst van deze mensen. Het IMF heeft maar een oplossing. Het verlagen van overheidsuitgaven, en het bevorderen van winsten van ondernemingen. Dan komt het volgens het IMF vanzelf goed met een land.

Dat er helemaal niks goed komt met welk land dan ook dat schulden heeft laat het IMF onverschillig. Bezuinigen en ondernemen is het motto. Het IMF behartigt de belangen van de landen die al rijk zijn, en anders niks.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Wo Mrt 21, 2001 1:52 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Hans Dijkstal van de VVD heeft zijn eigen oplossing gevonden voor de tekorten bij onderwijs en zorg. Dat geld gaan we weghalen bij het geld dat aan asielzoekers wordt uitgegeven.

Natuurlijk heeft Dijkstal geen idee hoe. Dijkstal zal de laatste zijn om een internationaal verdrag als het vluchtelingenverdrag op te zeggen. Dat zou geen pas geven.

Nee, Dijkstal verdedigt zijn populistische praatje met de opmerking dat Job Cohen zijn functie niet had moeten verruilen voor het burgemeesterschap van Amsterdam.

Kennelijk is het dus niet mogelijk om het onzinnige asielbeleid te veranderen zonder Job Cohen. Hoe bestaat het. Maar Dijkstal denkt vast aan de naderende verkiezingen en vertrouwt op de stomheid van de VVD kiezer.

En waarschijnlijk niet ten onrechte.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Wo Mrt 21, 2001 18:56 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Neen we laten onze oudjes gewoon creperen en spekken de klaplopers uit heel de wereld. Dat is veeeeel beter.
Het Zalm-Paradijs
BerichtGeplaatst: Wo Mrt 21, 2001 21:12 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Zo zie je maar Henk, dat ook jij niet verder kijkt dan een populistische opmerking van Dijkstal. Hij wil bezuinigen op het asielbeleid. Hij weet alleen niet hoe. Dat had Job Cohen moeten uitzoeken. Dat kan dus volgens Dijkstal niemand anders? Waar heeft ie het dan over?
  Weerwoord forum index » Economie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 2  
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.