Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Actualiteiten » KLM maakt kopie van paspoorten als wapen tegen asielzoekers
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
KLM maakt kopie van paspoorten als wapen tegen asielzoekers
BerichtGeplaatst: Za Feb 23, 2002 17:14 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


KLM maakt kopie van paspoorten als wapen tegen asielzoekers
Door FERDI SCHROOTEN


AMSTERDAM - De KLM zet een nieuw wapen in tegen de duizenden asielzoekers die jaarlijks zonder geldig paspoort op Schiphol landen. Nog dit jaar gaat de vliegmaatschappij de identiteitsbewijzen van alle passagiers uit risicobestemmingen scannen en branden op een cd-schijfje. Voor asielzoekers heeft het daardoor geen zin meer om tijdens de vlucht hun paspoort op te eten of door de wc te spoelen.

Justitie heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de afgelopen jaren diverse malen boetes opgelegd voor het vervoer van buitenlanders die in Amsterdam geen reisdocumenten (meer) hebben. Die stappen bijvoorbeeld in het Nigeriaanse Lagos aan boord, mét paspoort. Bij aankomst vragen ze meteen asiel aan en zeggen ze dat ze uit een gebied komen waar mensen politiek worden vervolgd. Om niet meteen teruggestuurd te kunnen worden, hebben ze zich in het vliegtuig ontdaan van hun identiteitsbewijs.

Begin vorig jaar moest de KLM nog zo'n vijf miljoen euro betalen voor het vervoeren van passagiers zonder geldige identiteitspapieren. Het scannersysteem Flash in Flight, dat KLM samen met elektronicaconcern Minolta heeft ontwikkeld, moet nieuwe boetes voorkomen.

Het apparaat bestaat uit een scanner met ingebouwde monitor en cd-romspeler. Voor vertrek worden de identiteitsbewijzen van alle passagiers op een vlucht stuk voor stuk door de scanner gehaald. Die slaat de gegevens vervolgens digitaal op. Wie bij aankomst op Schiphol zegt geen paspoort te hebben, wordt geconfronteerd met de digitale kopie.

KLM heeft inmiddels al op enkele vluchten proefgedraaid met het nieuwe systeem, onder meer op vluchten vanuit Lagos. "De resultaten waren naar tevredenheid", zegt woordvoerder Hugo Baas. Volgens hem is het onmogelijk om te frauderen.

"Het is een beveiligd en gesloten systeem. Scanners, cd-schrijvers en pc's van derden kunnen niet gebruikt worden om dit apparaat om de tuin te leiden." KLM gaat in totaal vijftien kleurenscanners/schrijvers aanschaffen. De apparaten worden ingezet op vluchten vanuit landen waar veel asielzoekers vandaan komen.
www.gelderlander.nl
KLM maakt kopie van paspoorten als wapen tegen asielzoekers
BerichtGeplaatst: Zo Feb 24, 2002 1:53 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Prima actie!


Mijn toetsenboard is stuk (met name mijn spatiebalk) dus alles is onder voorbehoud van typfouten.
  Weerwoord forum index » Actualiteiten
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.