Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Actualiteiten » Rotterdamse basisschool gaat een dubbele wachtlijst invoeren
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Rotterdamse basisschool gaat een dubbele wachtlijst invoeren
BerichtGeplaatst: Do Jan 31, 2002 19:22 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


De Rotterdamse basisschool De Pijler gaat een dubbele wachtlijst invoeren om ervoor te zorgen dat de school niet exclusief 'wit' wordt. Er komt een lijst voor allochtone én een lijst voor autochtone kinderen.

De verhouding allochtone/autochtone op de school is momenteel 40/60 procent. De school wil deze verhouding graag zo houden, maar dat valt niet mee. De Pijler ligt namelijk op de Kop van Zuid, waar de laatste jaren een nieuwbouwwijk met overwegend autochtone bewoners is verrezen. Die blijken hun kroost vaker in te schrijven dan dat allochtone ouders doen.

'Daardoor dreigen we een exclusief witte school te worden', meent directeur H. Reitsma van De Pijler. Dat vindt de schoolleiding onwenselijk omdat kinderen nu eenmaal leven in een multiculturele samenleving. Maar bovenal, zegt de directeur, stellen veel ouders het erg op prijs als hun kinderen op een gemengde school zitten.

Ook zitten op de basisschool veel kinderen uit omringende wijken. De ouders van die leerlingen willen juist dat de verhoudingen tussen autochtonen en allochtonen in evenwicht zijn en zien daarom af van exclusief witte scholen die mogelijk dichter in de buurt te vinden zijn.

De Pijler is een openbare basisschool en zou daarom in principe iedere leerling moeten accepteren. Maar ook openbare scholen mogen met wachtlijsten werken, onder andere wanneer sprake is van ruimtegebrek.

Er zijn overigens meer scholen in Rotterdam die werken met een wachtlijst, maar basisschool De Pijler is de enige school die een dubbele lijst gaat invoeren met het streven geen witte school te worden.

De verantwoordelijk wethouder, E. Kuijper, heeft geen enkele moeite met de dubbele wachtlijst. Zij juicht het juist toe dat de school zijn best doet om gemengd te blijven, aldus een woordvoerster.

Volgens de Dienst Stedelijk Onderwijs kunnen ouders die het niet eens zijn met een plaats op de wachtlijst via de rechter bezwaar maken. Dit zou kunnen gebeuren als een ouder erachter komt dat een later ingeschreven kind op de andere lijst, toch eerder wordt geplaatst.

Een woordvoerster van de dienst betwijfelt trouwens of dat bezwaar dan zonder meer een kans maakt. Zij wijst erop dat het Rotterdamse onderwijsbeleid benadrukt dat het 'voor alles en iedereen' beter is dat scholen gemengd zijn.

bron: volkskrant
18.000.000 inwoners in 2035? In 2010 zal je bedoelen!!!
Rotterdamse basisschool gaat een dubbele wachtlijst invoeren
BerichtGeplaatst: Do Jan 31, 2002 20:52 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Ziek! Een beperking van de schoolkeuze voor leerlingen wordt hiermee in de hand gewerkt op basis van etniciteit.


http://home01.wxs.nl/~breet040/home.html Just the facts ma'am!
  Weerwoord forum index » Actualiteiten
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.