|
Windmolenparken spelen een grote rol in de insectensterfte. Bovendien leiden resten van dode insecten op de rotorbladen tot een afname van de efficiëntie van de molens. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum DLR.
De aanleg van massale bouw van dergelijke parken sinds 1990 is mede oorzaak van de decimering van het aantal insecten, trekvogels en vleermuizen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, stellen de onderzoekers in hun rapport.
Jaarlijks vliegen vele miljarden insecten, goed voor in totaal zo’n 24.000 ton aan gewicht, langs de Duitse windmolens. De insecten die te pletter slaan tegen de wieken zijn op jaarbasis goed voor circa 1.200 ton aan residu, dat is gemiddeld 5 tot 6 miljard insecten per dag tijdens een warme zomer (gemeten over 200 dagen van april tot oktober), zo blijkt uit een modelanalyse van het onderzoekslaboratorium.
De restanten van de insecten op de rotorbladen leiden bovendien tot een efficiëntieverlies van de windmolens, omdat de luchtweerstand toeneemt. Dit verlies kan oplopen tot wel 50 procent, zo stellen de onderzoekers.
Insecten maken in de periode voor de eierafzet gebruik van sterke en gelijkmatige luchtstromingen om grotere afstanden te kunnen overbruggen.
Dus de zogenaamd duurzame windmolens roeien onze insekten uit in naam van duurzaaamheid. Fijn ook voor de vleermuizen en vogels.
Niet alleen biocentrales verpesten dus onze lucht, ook de duurzaamheid goeroe,s |
|
_________________ Milieu-activisme. Harten van goud, en hersens van havermout. |
|