|
Er is in NL geen stikstof probleem, maar een onkunde probleem.
Zogenoemde natuurgebieden door mensen geschapen, hebben het probleem dat ze, hoewel rechtsreeks door mensen geschapen nu weer net zoveel op stikstof gaan reageren als in de tijd voordat de mens dat zogenaamde natuurgebied schiep.
Als voorbeeld nemen de prachtige heidevelden op de Veluwe. Vanouds groeiden in die regio aaneengesloten Eikenbossen die doorliepen tot de Alpen.
Daarna kwam de mens. die hakte de bomen om voor scheepsbouw en landbouwgrond, op de rijke bosbodems. landbouw floreerde op de humus geproduceerd door de voormalige bomen, de humus werd opgebruikt en de oogsten werden kleiner of verdwenen helemaal.
De boeren vonden een oplossing. Ze hielden vee voor mest(stikstof ) op de wilde omliggende landen, en bemesten daarmee hun velden. De opbrengst werd beter maar de gronden waarvan ze hun strooisel en stikstof betrokken werden schraler en schraler, zodat er na enkele eeuwen alleen nog heide op wilde groeien.
In deze tijd zijn we nu aangeland. De natuur probeert de oorspronkelijke toestand, via regen mist en sneeuw te herstellen, ook ons auto verkeer doet aan dat herstel mee, maar de uitgemergelde heidevelden zijn nog steeds zo verstoord, dat het nog veel decennia zal duren voordat de oorspronkelijke toestand is teruggekeerd. En willen we dat werkelijk?
Heide is prachtig maar het is niet de door de natuur geschapen toestand.
Of blijven we zoals men dat in de Randstad blijkbaar wel wil, tegen de natuur vechten?
Want er is in dit lieve landje alleen een teveel aan mensen probleem. |
|
_________________ Milieu-activisme. Harten van goud, en hersens van havermout. |
|