Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Verkeer, Natuur en Milieu » Zeespiegelstijging nu= 1 scherp potloodstreepje per jaar.
Plaats nieuw bericht  Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Zeespiegelstijging nu= 1 scherp potloodstreepje per jaar.
BerichtGeplaatst: Do Okt 31, 2019 10:32 Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Reageer met quote
Poendert
   
 


Sinds het eind van de laatste IJstijd is de zeespiegel in de Noordzee met minstens 100 meter gestegen. De hoofdoorzaak was het smelten van het gletsjerijs dat drie km dik het vasteland vanaf het Gooi, boven het grootste deel van Nederland, via N-Duitsland, Denemarken, tot aan de Noorse gletsjers bedekte.
Ten gevolge van dit smelten van al dit IJs steeg de Noordzee na de laatste IJstijd, die nu 20.000 jaar in het verleden ligt, met een dikke 100 meter.
Op het ogenblik is de zeespiegelstijging, door allerlei oorzaken gekrompen naar ongeveer 1,8 millimeter per jaar. Een millimeter heeft ongeveer de dikte van het streepje dat je maakt op een wit papier met behulp van een scherp potlood.
Daar staat tegenover dat via onze grote rivieren het sediment=afslijpel van de rotsen op de Alpen, enz, blijkbaar op hetzelfde peil staat als de millimeters die onze zeespiegel stijgt.
Eigenlijk is de zaak keurig al minsten 5000 jaar in onze contreien in evenwicht. Het lijkt zelfs dat de aanslibbing de stijging van de zee iets overtreft. Misschien moeten we in de toekomst de Waddenzee uitbaggeren om de mosselpopulatie,s te behouden.
Daarnaast is er nog steeds in de laatste 100 jaar, ondanks de al decennia lange waarschuwingen vanuit doemdenkershoek, nog steeds nergens op de wereld een eiland aan die zeespiegelstijging ten onder gegaan.
Dus waar hebben we het over.

_________________
Milieu-activisme. Harten van goud, en hersens van havermout.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Okt 31, 2019 17:42 Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Reageer met quote
Cliff
   
 


Poendert, hou eens op. Hier lopen al 100 discussies over. Post dit gewoon in een bestaand draadje aub.

_________________
Hier gaan over het tij, de maan, de wind... en wij
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
Zeespiegelstijging nu= 1 scherp potloodstreepje per jaar.
  Weerwoord forum index » Verkeer, Natuur en Milieu
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.