Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Onderwijs en Gezondheidszorg » Euthanasie versus de´stische moraal
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 

Vindt u euthanasie door behandelend arts terminaal toelaatbaar?
ja
33%
 33%  [ 1 ]
nee
0%
 0%  [ 0 ]
Is het wenselijk dat een tweede arts wordt geraadpleegd?
33%
 33%  [ 1 ]
ja
33%
 33%  [ 1 ]
nee
0%
 0%  [ 0 ]
Totaal aantal stemmen : 3

Euthanasie versus de´stische moraal
BerichtGeplaatst: Di Okt 22, 2013 20:16 Plaats reactie Reageer met quote
Melisz
   
 


Tuitjenhorn.
Een terminale kankerpati├źnt die lijdt aan een pijnlijke en ernstige benauwdheid wordt door zijn huisarts met morfine uit zijn ellende verlost door palliatieve sedatie.
Een co-assistent in opleiding is getuige van de behandeling, veroordeelt de handelwijze van de huisarts en snelt naar het AMC om de door haar ontoelaatbaar geachte gang van zaken daar uit de doeken te doen.
Het AMC zie aanleiding om de Inspectie te alarmeren, die vervolgens de huisarts uit Tuitjehorn schorst.
De door de gang van zaken zwaar aangeslagen Tuitjenhornse huisarts pleegt vervolgens zelfmoord.

Alle aan de zelfmoord voorafgaande betrokkenen zitten duidelijk met het gebeurde in hun maag en iedereen houdt de kaken stijf op elkaar. Er komt vooralsnog dus geen openheid over de rol die coassistent, de AMC betrokkene(n) en de Inspecteur voor de Volksgezondheid hebben gespeeld in dit drama. Het is begrijpelijk dat iedereen, die heeft bijgedragen aan het dodelijke gevolg voor de huisarts met deze geschiedenis in de maag zitten. Het zal voor elkeen heel wat hoofdbrekens vergen om zich vrij te pleiten van alle schuld bij de gang van zaken.

Te profeteren valt al dat men zich zal verschuilen achter formaliteiten die wettelijk nu eenmaal moeten worden nageleefd en dat men het daarmee natuurlijk erg moeilijk heeft (gehad). Dat men daarbij verder er maar het zwijgen toe doet over de warm-menselijke kant van deze menselijke huisarts bij deze mogelijk niet geheel vlekkeloze euthanasie meen ik ook wel te kunnen voorzeggen.

Rest slechts de prangende noodzaak te melden van een ruimhartige wetswijziging, waarbij ruimte wordt geboden aan een huisarts om na overleg met een collega in een terminale fase en bij hoge ouderdom een pati├źnt op eigen verzoek een waardig levenseinde door euthanasie toe te staan. De zelfdoding van de arts uit Tuitjehorn heeft dan tenminste niet volkomen zinloos plaats gehad.

Helaas heerst er nog zoveel religieus conservatisme dat fanatieke eenlingen zich geroepen voelen om -zo mogelijk met alle middelen -anderen het eigen inzicht dwingend op te leggen.


Laatst aangepast door Melisz op Wo Okt 23, 2013 16:16, in totaal 1 keer bewerkt

_________________
Zorgen blijken vaak overbodig, meestal komt het toch anders uit.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Okt 22, 2013 23:09 Plaats reactie Reageer met quote
Amsterdammer
   
 


Ik heb deze zaak dan niet gevolgd, maar wat heeft religieus conservatisme hiermee van doen?

_________________
Het is een kwestie van interpreteren.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Okt 23, 2013 7:45 Plaats reactie Reageer met quote
Melisz
   
 


Dat euthanasie strijdt met de algemene christelijke moraal. Ondanks de secularisatie kleeft die traditionele opvatting ook nog steeds in nier-religieuze kringen. Deze ethiek zorgt kennelijk nog voor hinken op tegenstrijdige opvattingen.
Mijn idee├źn ter zake staan niemands vrijheid in de weg het zijne over euthanasie te denken en uit t spreken, mits ken bereid is ook andere meningen te respecteren..


Laatst aangepast door Melisz op Wo Okt 23, 2013 16:17, in totaal 1 keer bewerkt

_________________
Zorgen blijken vaak overbodig, meestal komt het toch anders uit.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Okt 23, 2013 13:31 Plaats reactie Reageer met quote
Amsterdammer
   
 


Ik dacht dat de medische wereld niet gemotiveerd werd door religieuze tendensen. De politiek daarentegen...Ik probeer by the way de vraag uit de poll te begrijpen. 'Terminaal toelaatbaar'? Ik wil niet woordneuken en meen te begrijpen wat je bedoeld, maar grammaticaal klopt het denk ik niet. Wink

_________________
Het is een kwestie van interpreteren.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Okt 23, 2013 16:14 Plaats reactie Reageer met quote
Melisz
   
 


Uitgaande van een wettelijk legaal uitvoerbare euthanasie voelen veel medici niets voor het voldoen aan een verzoek van of voor een terminale ondraaglijk lijdende pati├źnt. Zelfs nadat zij in het verleden daartoe een toezegging hebben gedaan aan de betrokken pati├źnt. Het probleem ligt vaak te ver in de toekomst, waardoor al te gemakkelijk met het gezegde komt tijd komt raad het feitelijke besluit naar de toekomst wordt geschoven, in plaats van die toezegging gewoon eerlijk en te rechter tijd te weigeren.

Medici kunnen zich daarbij volkomen terecht beroepen op de eed van Hippocrates, wat niet wegneemt dat de medicus ook maar een mens is die niet graag "nee" zegt tegen zijn pati├źnt. Toch is dat de enige weg die hem vrij staat wanneer hij principieel tegenover het toepassen van euthanasie staat; ook wanneer de feitelijke toepassing ook in de toekomst onwaarschijnlijk lijkt. Bovendien behoort het tot de taak van een weigerende arts om de verzoeker naar een minder principieel maar eerder humaan dan christelijke ge├»nspireerde collega te verwijzen.

Het standpunt van politieke partijen is natuurlijk uitermate belangrijk. Zonder voldoende steun is het uitgesloten dat er ter zake verandering mogelijk is. De christelijke partijen zijn mordicus tegen, maar zowel links als rechts is er bij veel Kamerleden aanzienlijk minder weerstand tegen een verruimende aanpassing van de wet. Telkens is het de praktijk, soms gesteund door daaruit voortvloeiende rechterlijke uitspraken, die tekortkomingen in de wet bloot legt. De jurisprudentie pleegt door lagere rechters te worden gevolgd, waardoor discrepantie ontstaan tussen de wet en de toepassing ervan.

Waar euthanasie voornamelijk een ethische vraagstuk vormt is de vanouds religieus geïnspireerde moraal een belangrijke item bij het beoordelen van wetswijzigingen door denkende -ook vrij denkende- Kamerleden.

_________________
Zorgen blijken vaak overbodig, meestal komt het toch anders uit.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Okt 12, 2018 17:02 Plaats reactie Reageer met quote
RitseDaniels
   
 


Ik vind dat euthanisatie gewoon toegestaan mag worden, al helemaal bij ernstige ziektes.
Ik vind wel dat de patient volledig vrijwillig voor euthanisatie moet kiezen.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Sep 11, 2019 21:40 Plaats reactie Reageer met quote
estudiant
   
 


Vandaag een belangrijke uitspraak over euthanasie bij een wilsonbekwame pati├źnt.

De verpleeghuisarts die in april 2016 het leven be├źindigde van een diep demente vrouw, is ontslagen van rechtsvervolging, oordeelde de Haagse rechter vanmiddag. De zaak, die veel aandacht kreeg, draaide om de vraag of er sprake was van moord, zoals het Openbaar Ministerie had gesteld. De arts was vanwege de vergevorderde dementie niet over de euthanasie in gesprek gegaan met de 74-jarige pati├źnte. Die had eerder wel een euthanasieverklaring ondertekend, maar gaf later wisselende signalen af over haar doodswens.

Volgens mij een belangrijk precedent. In ieder geval is er nu een juridisch kader.

_________________
ÔÇťA mind needs books like a sword needs a whetstone.ÔÇŁ
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Euthanasie versus de´stische moraal
  Weerwoord forum index » Onderwijs en Gezondheidszorg
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.