Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie » Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Wo Mei 30, 2001 14:14 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


De media concentreert haar aandacht voornamelijk op de tweedekamerleden,dat suggereert dat men in het Parlement alles voor het zeggen heeft en dat alles zich op het binnenhof afspeelt.
Is dat juist?
Hoeveel invloed heeft Den Haag zelf al niet afgestaan aan Brussel(al wordt dat ook maar al te gemakkelijk als excuus gebruikt als het zo uitkomt)?
Hoeveel macht hebben:het Koningshuis,de ambtenaren,media,bedrijfsleven,denktanks( www.wrr.nl/HTML-NL/BasisDE-NL.html ),burgers,Kerk/godsdiensten,banken,hulpverleningsorganisatie`s,rechtspraak,provincie`s,Navo,Verenigde Natie`s en anderen?
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Di Jul 10, 2001 23:13 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Geen enkele macht en geen enkele invloed. Alles wordt in Nederland bepaald bij Justitie en wie deze dwarszit krijgt onmiddellijk een sanctie opgelegd.
Een voorbeeld: bij onze steekwoorden naar onze website http.www.vaders.org
werd door de Google Group (zoekmachine het woord Justitie eruitgehaald, terwijl dit in onze zaak de grote boosdoener is die alles wil verzwijgen water er is gebeurd.
En het Parlement heeft hier geen enkele invloed op.!!!!!!!
groet Sanne


een oma, maar geen kleinkind
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Zo Jul 15, 2001 13:19 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Ik denk dat de Tweede Kamer invloed genoeg kan hebben, maar dat ze die invloed gewoon te weinig benutten op dit moment vanwege 'regeerakkoord' en coalitiebelangen.
Wat ik als voorbeeld wel goed vind om te merken de afgelopen dagen is dat bijvoorbeeld Brinkhorst (D66) van Landbouw 2 genomen maatregelen in de MKZ-kwestie heeft teruggedraait. 1 vanwege de vele kritiek uit de sector en maatschappij samen met de TK, en 1 vanwege veel kritiek uit de TK zelf, ook door de eigen D66-fraktie.

Er is dus wel degelijk invloed mogelijk. Maar nogmaals, dan moeten partijen vaker hun 'eigen bewindslieden' harder durven aanpakken en wat minder de 'excuus-cultuur' volgen vanwege de coalitiebelangen.
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Zo Jul 15, 2001 15:38 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Regeeraccoorden en wat nog erger is de partijdiscipline vormen samen de dood in de pot voor het politieke toneel. Er wordt alleen voor de schone schijn een stuk opgevoerd en wat nutteloos gekawauweld over onderwerpen zonder de minste interesse vanwege of spanning bij de regering, die alle zaken vooraf al heeft geregeld met de coalitie, voorzover ze al niet vast lagen in het regeeraccoord.
Dat staat samen garant voor een bloedeloze discussie nog voor men er aan is begonnen.
Aanvankelijk heeft het regeeraccoord gewerkt om een aantal heikele zaken te regelen. Nu heeft het 2e paarse kabinet zich er met de bijbehorende coalitie zo mee in een strak keurslijf geperst, dat niemand nog in staat is adem te halen.
Conclusie:
1. de partijdiscipline dient doorbroken
te worden, zodat de opdracht voor de
leden van de kamer om te stemmen
zonder last of ruggespraak weer
inhoud krijgt.
2. regeeraccoorden mogen niet en detail
de leden van de tweede kamer binden
aan het beleid dat de regering voor
een regeringsperiode beoogt.
Oplossing:
districtverkiezingen voor minimaal 50% van de leden van de kamer, waarbij kiezers in hun district kamerleden kiezen die echte vertegenwoordigers zijn voor die groep kiezers.
Die leden zullen wel beter oppassen hun kiezers door opgelegde partijdiscipline voor de voeten te lopen. Die moeten zich wel voor hen uitsloven, want zij zullen voor herverkiezing volkomen afhankelijk zijn van hun persoonlijke inzet en populariteit als volksvertegenwoordiger binnen hun district.
Regeeraccoorden gaan door de minder verzekerde uitslagen van het stemgedrag vanzelf een veel minder zeker bestaan leiden.
Wat zeg je wat, is dat wat?Hoge verwachtingen, grote tegenvallers

[Dit weerwoord is 1 keer gewijzigd door Melisz op 15 Juli 2001 om 16:56 uur]
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Zo Jul 15, 2001 15:52 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Citaat:
Oplossing:
districtverkiezingen voor minimaal 505% van de leden van de kamer, ....


505% lijkt mij een beetje veel bij een bezetting van 100% kameleden.
Jury.
newspoll.net
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Zo Jul 15, 2001 15:57 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Heb er blozend vlug 5 afgehaald zonder op 500 te komen.....


Hoge verwachtingen, grote tegenvallers
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Zo Jul 15, 2001 18:28 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Ik heb een alternatief idee voor het rechtstreeks kiezen van kamerleden.
We late nde tweede kamer zoals hij nu is, dus met evenredige vertegenwoordiging en partijen en alles wat daar bij hoort. Echter, welaten de eerste kamer voortaan rechtstreeks kiezen door de burgers, en wel als volgt:
We heffen ALLE gemeenten EN provincies op, en vormen 75 nieuwe "regios" die het locaal bestuur gaan doen. Is gelijk ook een stuk goedkoper in de kosten voor het ambtenarenapparaat. In elke regio houden we verkiezingen, waar 1 vertegenwoordiger van die regio rechtstreeks in de 1e kamer gekozen wordt. Iedereen kan zich hiervoor kandidaat stellen, partijlidmaatschap is niet nodig. Als er geen enkele kandidaat een meerderheid haalt, houd je een 2e ronde. Verder moet er een mogelijkheid zijn voor burgers om die persoon tussentijds weg te sturen als blijkt dat hij vervreemd raakt van de mensen die hem gekozen hebben.
Wie schiet hier eens op?


The brain is as strong as its weakest think
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
BerichtGeplaatst: Zo Jul 15, 2001 21:10 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Daar los je de problemen voor de tweede kamer niet mee op Dik. De eerste kamer is qua bevoegdheid eigenlijk een tweede-rangs kamer. In de oorspronkelijke opzet was de eerste kamer bedoeld als bolwerk voor de koning tegen de verwachte ondoordachte en kwalijke besluiten van een drieste tweede kamer.
Getrapte verkiezingen moesten voorkomen dat Jan en alleman ook de eerste kamer met volkse ideeen zou verpesten. Omdat de eerste kamer qua beleidsinvloed geen redelijk tegenwicht kan bieden aan de voorgekookte politiek van partijcoalities en regering ontstaat er weer wrijving tussen beide kamers.
Waar de eerste kamer naar de zin van sommige tweede kamerleden hun een-tweetje met de regering te vaak frustreert roept men vanuit bepaalde fracties verontwaardigd om kortwieken van de bevoegdheden en zelfs opheffing van de eerste kamer.
Ik heb al eens eerder gepleit voor rechtstreekse districtsverkiezingen voor de eerste kamer, maar in het licht van de zeer beperkte vrijheid van stemmen binnen de tweede kamer en de rampzalige uitwerking van regeeraccoorden op het politieke gedrag in diezelfde tweede kamer is het zinvoller om niet voor de eerste, maar voor de tweede kamer een dierekte verbinding tussen kiezers en gekozenen tot stand te brengen d.m.v. een districtenstelsel.
In deze opzet kunnen de leden van de eerste kamer, zoals gebruikelijk, blijvend getrapt worden gekozen.
De meeste invloed op het regeringsbeleid had en heeft nog steeds de tweede kamer. Daarom is het de beste oplossing dat haar leden beter de oren naar wil van de kiezer richten.
Wanneer kiezer en gekozene elkaar kennen lukt dat waarschijnlijk veel beter, dan wanneer de tweede kamer in feite wordt samengesteld in een paar achterkamertjes bij het samenstellen van de kieslijsten voor de grootste politieke partijen.Hoge verwachtingen, grote tegenvallers
Hoeveel macht/invloed heeft de tweede kamer nog?
  Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.