Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Onderwijs en Gezondheidszorg » Sport en doping
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Sport en doping
BerichtGeplaatst: Do Jun 14, 2001 1:29 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


De aandacht in de sport gaat tegenwoordig bijna dagelijks uit naar dopinggebruik van topsporters. Wie is er sneller, de topsporter met het allernieuwste middel, of de controlerende instanties.

Heeft het echt zin om naar doping te gaan zoeken bij topsporters? Is het echt mogelijk om een onderscheid te maken tussen mensen die iets gebruiken, eventueel het allernieuwste middel, en mensen die helemaal niks gebruiken?

Moet je eigenlijk wel op zoek gaan naar verboden middelen? Leidt dat er niet alleen toe dat de slimste sporter, of de sporter met de beste medische begeleiding aan de top komt?

Werk je door de zoektocht naar verboden middelen het gebruik van nieuwe en misschien levensgevaarlijke middelen niet alleen maar in de hand? En als mensen naar eventueel gevaarlijke middelen grijpen, is het dan niet gewoon hun eigen verantwoordelijkheid?

Sport en doping
BerichtGeplaatst: Do Jun 14, 2001 10:41 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Doping heeft een duidelijk merkbaar effect op de prestaties van (top)sporters. Zo veel zelfs, dat een gemiddeld getalenteerde sporter die doping gebruikt in het algemeen makkelijk wint van een supertalent dat schoon is.

Topsporters halen tegenwoordig absoluut het maximale uit hun lichaam. Dat is niet goed voor het lichaam: topsporters zijn vaak heel kwetsbaar voor kleine infecties en kwaaltjes, waar je als normaal mens bijna niets van merkt.

Doping is bewezen slecht voor het lichaam. Het verlegt natuurlijke grenzen die er niet voor niets zijn, laat je dingen doen waartoe een lichaam normaal gesproken niet in staat zou mogen zijn. Met doping pleeg je roofbouw op je lichaam (of erger).

Laat je doping vrij, dan verplicht je topsporters feitelijk om hun gezondheid (en misschien wel hun leven) op het spel te zetten voor een succesvolle sportcarrière. Want voor een topsporter is winnen alles.
Zo'n situatie vind ik onethisch. Mensen moeten hun leven en gezondheid niet opofferen voor ons aller amusement. Dus is het nodig om doping zo veel mogelijk uit de topsport te houden.

In de topsport gaat heel veel geld om. Daarom is de verleiding voor sporters groot om toch naar verboden middelen te grijpen.
Om competitievervalsing te voorkomen moet je dus overtreders zo streng straffen dat ze het risico liever niet nemen. Dat is in principe ook het beleid: op overtredingen staan uitsluitingen die vaak het einde van een sportcarrière betekenen. Helaas worden deze straffen nog niet consequent en volledig toegepast: sport is ook politiek.
  Weerwoord forum index » Onderwijs en Gezondheidszorg
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.