Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Mededelingen van Weerwoord Beheer » Debat Tips & Trucs
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Debat Tips & Trucs
BerichtGeplaatst: Ma Jun 08, 2009 18:55 Plaats reactie Reageer met quote
Weerwoord Beheer
   
 


INLEIDING

Weerwoord is een politiek en maatschappelijk discussieforum. Het biedt een plaatst voor jong tot oud om met elkaar te discussiëren en eventueel van mening te verschillen. Als je bijvoorbeeld een uitgesproken politieke mening hebt over de regering, gemeentelijke politiek of de politieke partijen uit de tweede kamer dan is Weerwoord de plek om deze te uiten.

Daarnaast kun je op Weerwoord ook prima terecht voor de meer maatschappelijke onderwerpen zoals actuele gebeurtenissen uit het nieuws over bijvoorbeeld de oorlog, het klimaat, of gewoon de Nederlandse cultuur.

Door op Weerwoord te discussiëren kun je overtuigingsvaardigheden trainen. En overtuiging is een vaardigheid die iedereen dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld bij vergaderingen, presentaties en onderhandelingen. Je kunt discussiëren over jouw favoriete onderwerp door je te gratis te registeren.

DISCUSSIE

Discussiëren is de kunst van het overtuigen. Dit doe je door jouw standpunt met goede argumenten te onderbouwen en daarnaast het standpunt van je tegenpartij te weerleggen met tegenargumenten. Feiten en cijfers zijn daarbij van groot belang, maar kijk wel uit dat het overzicht niet verloren gaat door een stortvloed aan getallen en details.

Andere factoren spelen daarnaast ook een rol om anderen te overtuigen van een standpunt. Denk bijvoorbeeld in het dagelijks leven aan je lichaamstaal, voorbeelden en humor. Met je lichaamstaal, woordgebruik of toon kun je iets onderstrepen maar het kan ook funest zijn voor je betoog. Het beroemde politieke debat na de gemeenteraadverkiezingen van 2003 is hiervan een goed voorbeeld. De sacherijnige Ad Melkert zat tegenover de opgewekte Pim Fortuyn, die net de verkiezingen had gewonnen en daar handig op inspeelde.

Het droge karakter van een discussie kun je opbreken door het gebruik van voorbeelden en humor. Jet Kording maakte daar gebruik van en fleurde zo de uitzendingen van het Lagerhuis op. De humor moet wel functioneel zijn, want anders ligt het gevaar op de loer dat je niet serieus overkomt.

POLITIEK DEBAT

Debatteren is een discussievorm waarbij het overtuigen verheven wordt tot sport. Het doel is om binnen een bepaalde periode het publiek ervan te overtuigen dat een bepaald standpunt juist of onjuist is. Na afloop stemt het publiek voor of tegen een bepaalde stelling.

Een politiek debat verloopt in een aantal fasen. De eerste fase is de voorbereidingsfase. In deze fase ga je op zoek naar vragen en argumenten die later te gebruiken zijn om een stelling mee aan te vallen of juist te verdedigen. Daarnaast bereid je je voor op de belangrijkste tegenargumenten van je tegenstander door daar alvast een krachtig weerwoord op te bedenken. Daarna komen de presentatiefase en de argumentatiefase. In de laatste fase wordt een debat afgesloten met een stemming. Nu kun je erachter komen of je succesvol was in het overtuigen van het publiek.

BETOOG

Een debat start je met een betoog. In het betoog presenteer je de argumenten voor de stelling. Het schrijven van een overtuigend betoog kan erg lastig zijn. Daarom hier een aantal tips.

Zoals eerder gesteld, zijn feiten en cijfers erg belangrijk, maar het gevaar ligt op de loer dat het publiek overspoeld wordt met getallen en details. Dit kun je ondervangen door meerdere representatieve en concrete voorbeelden te geven. Daarnaast kun je ook een vertaalslag maken naar wat de voor- of nadelen zijn voor het publiek. En je kunt abstracte cijfers concreet maken door een andere meeteenheid te gebruiken.

Enkel en alleen verwijzen naar Tsjernobyl is onvoldoende. Het is veel overtuigender als je jouw voorbeelden zo presenteert dat het publiek het kan beleven alsof ze erbij waren of zelf de gevolgen ervan ondervindt. Wijs er dus op dat een stad als Amsterdam in één keer tot een ruïne zou vervallen, de inwoners in één klap dood zouden zijn en dat twee op de tien moeders in heel Nederland een baby zouden krijgen die zwaar gehandicapt is.

De tegenpartij probeert het publiek met tegenargumenten ervan te overtuigen tegen de stelling te zijn. Je kunt het publiek hiertegen vaccineren door een lastig tegenargument alvast in zwakke vorm te benoemen. Dit heeft als voordeel dat het tegenargument minder nieuw en spannend zal overkomen en dientengevolge minder overtuigend zal zijn. Tegelijk word jij hierdoor overtuigender omdat je demonstreert open te staan voor tegenargumenten.

_________________
beheer@weerwoord.nl - het reglement
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
  Weerwoord forum index » Mededelingen van Weerwoord Beheer
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.