Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie » Geweten en moraal van het westen Ga naar pagina Vorige  1, 2
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
BerichtGeplaatst: Zo Aug 07, 2016 17:48 Plaats reactie Reageer met quote
Ryan
   
 


Boosoog schreef:
Poendert schreef:
Mag je bommen gooien om de Yezidi,s te bevrijden, of Dresden platgooien om Hitler te stoppen.
Kinderen van ISIS rebellen zijn eigenlijk gewoon jonge moordenaartjes in opleiding. Leve de bomgordels.
Ik zou persoonlijk denk ik geen bommen lukraak kunnen gooien. Maar als vrouw en kinderen in de vuurlinie komen zal mijn overtuiging waarschijnlijk veranderen.


Dresden was niet om Hitler te stoppen maar uit wraakzuchtige motieven massamoord bedrijven.


Dresden is gebombardeerd om de opmars van het Rode Leger te vertragen, dan wel te laten stoppen.
De Koude Oorlog was toen al aan de gang.

De atoombommen op Japan waren inderdaad overbodig.
Maar Truman stond onder invloed van de militaire lobby, om die dingen uit te proberen.
Tijdens de Korea oorlog was MacArthur ook van plan om atoomwapens te gaan gebruiken, waarna Truman hem terug riep naar de VS. Zelfs in de jaren 50 was men in de VS ontzettend naïef over de bij effecten van een atoomwapen. Men liet een bom exploderen, en liet meteen daarop militairen het gebied binnen marcheren.
Hoe dom of cynisch kan je zijn!

_________________
Thank you, goodbye, and good riddance
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Ma Aug 08, 2016 10:28 Plaats reactie Reageer met quote
Guus
   
 


Willem schreef:
Ik ben benieuwd naar wat jij ziet als recente voorbeelden.


De invallen en 'regime changes' vooral in het Midden-Oosten. Wat waren de bedreigingen voor de VS en GB om daar belangrijke oorlogen te beginnen?

Quote:
Die tikken zijn wel zwaar onevenredig.


Vind je? Wat vind je dan van een ruiltje?
Zij de bommenwerpers en de geleide precisiewapens (met nucleaire achter de hand) en wij de zelfgemaakte terreurbommetjes. Is het dan 'evenredig'?

_________________
Waar gesjoemeld kan worden zal dat ook zeker gebeuren.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Za Sep 07, 2019 15:46 Plaats reactie Reageer met quote
Willem
   
 


Waar moeten oplossingen voor de vraagstukken die de moderniteit heeft opgeworpen (klimaat, vervuiling, robotisering, terrorisme en door de globalisering ook de uitholling van de democratie) vandaan komen?

Voor de oplossingen zullen "we" moeten blijven geloven in de moderniteit: dat we als mensheid middels wetenschap en ratio oplossingen dienen te zoeken en daar de rest van de wereld van moeten overtuigen (of die zelfs op moeten leggen middels sancties).

De "oude" moderniteit was tot op zekere hoogte naïef. Macht corrompeert de mens. Identiteiten (van ethnische, culturele, religieuze of ideologische aard) en groepsgedrag kunnen ons ernstig misleiden. Een onbevangen vertrouwen in de natuurlijke neiging tot goeddoen van " de mens" is misplaatst gebleken.

Desalniettemin geloof ik nog steeds dat veel menselijke slechtheid het gevolg is van onderdrukking, onvrijheid en onwetendheid. En dat de mens daarom -net zoals de "oude" moderniteit al dacht- vrij moet worden gemaakt van godsdienstige leerstellingen en leefregels, van bijgeloof, van feodale systemen, van koningen. Ik blijf geloven in de seculiere democratie waarbinnen de vrije mens zijn geestelijke capaciteiten ten volle kan benutten ten gunste van de samenleving.
Onderwijs, wat vooral moet aanzetten tot rationeel denken speelde daarin binnen de "oude" moderniteit een essentiële rol. Het is de vraag hoe dit in tijden van Nepnieuws en Internet aangepakt kan worden.

De moderniteit heeft ondanks haar grenzeloze naïviteit de grondslag onder het huidige tijdperk gelegd: 1.- Het rationalisme, het vertrouwen dat de menselijk geest alles vroeg of laat zal doordringen en begrijpen, de rede als instrument; 2.- de wetenschappelijk-technische revolutie; 3.- het ontstaan van industriële grootschalige productie; 4.- Democratie, mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, tolerantie, scheiding der machten; 5.- het ontstaan van de natiestaat; 6.- de secularisering.

Alle voornoemde verworvenheden zullen we nodig hebben voor de oplossingen van de problemen, we zijn gedwongen om het geloof in de menselijke geest, intelligentie, vindingrijkheid te behouden: moedeloos bij de pakken neer zitten en Gods water over Gods akker laten lopen, of een vlucht in wazige bovenmenselijke geloofsovertuigingen (Gaia, Islam, Boeddha, enzovoorts) lost niets op.

We zullen hard moeten werken om sectarisch, egoïstisch menselijk handelen uit te bannen en om de mens te bewegen tot meer langetermijndenken. De tijd is er rijp voor: "we" worden keihard met de neus op de gevolgen van "ons" handelen gedrukt: terrorisme en wapenwedlopen, de oceaan als plasticsoep, de wereldwijde verhitting, de uitputting van grondstoffen.

De bevolkingsgroei zal wereldwijd aangepakt moeten worden, de vernietiging van regenwouden, de globale opwarming en het ongebreidelde consumentisme leiden ons onherroepelijk naar de afgrond. Schuldbewust nietsdoen (het mantra "westen als hoofdschuldige van de huidige misstanden" is dodelijk) helpt de wereld niet: het westen zal indien noodzakelijk opnieuw een leidende rol moeten innemen, deze keer niet om de wereld te bewegen naar meer kortetermijnconsumentisme, vervuiling en grondstoffenuitputting, maar naar een overlevingsstrategie voor de langere termijn.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Ma Sep 09, 2019 9:31 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Er zij ook mensen die vanuit zichzelf al slecht en bedorven zijn.
Ik was eens aan het werk in bewoonde huizen in een klein dorpje in de Randstad.
In 1 der huizen woonde een klein jongetje van een jaar of 5, dat de gewoonte had alle trapleuningen die hij te pakken kreeg, in te smeren met tandpasta. Als een wc niet was afgesloten stopte hij die vol met wc papier zodat die verstopt raakte. Ook bij de buren als er een buitendeur niet was afgesloten.
Hij wrong zich tussen de kinderen die mijn werkzaamheden stonden te bekijken en begon vooral kleine meisjes te schoppen tot ze jankend op de vlucht sloegen. Een draai om zijn oren had geen enkele invloed op hem, evenmin als herhaalde bezoeken aan psychiaters.
Al heel jong een door en door slecht mens.

_________________
Milieu-activisme. Harten van goud, en hersens van havermout.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Sep 10, 2019 22:10 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Maar in ieder geval had de Westerse mens tussen 1800 en 1900 een groter emphatisch vermogen dat een stuk mensvriendelijker was, dan bij de rest van het mensdom.
Zij, de Godvrezende blanke mensen, waren de enigen die ooit de slavernij afschaften. Wanneer wordt er een standbeeld voor die meelevende personen opgericht?

_________________
Milieu-activisme. Harten van goud, en hersens van havermout.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Za Okt 26, 2019 14:00 Plaats reactie Reageer met quote
Lampje
   
 


Poendert schreef:

Zij, de Godvrezende blanke mensen, waren de enigen die ooit de slavernij afschaften. Wanneer wordt er een standbeeld voor die meelevende personen opgericht?

Zij, de Godvrezende blanke mensen waren ook degenen die de slavernij instelden, die in Zuid-Amerika hele indianenstammen uitroeiden omdat zij zich niet wensten te bekeren tot de godvrezendheid der blanke weldoeners, die in Australie de Aborigenals van hun grond verdreven en die in een nog later stadium in de geschiedenis onder het motto "Gott mit uns" zes miljoen joden en honderdduizenden Roma en Sinti de gaskamers injoegen.
Wanneer wordt er een standbeeld voor die meelevende personen opgericht ?

_________________
Wie het laatst lacht, lacht alleen.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Zo Okt 27, 2019 3:30 Plaats reactie Reageer met quote
Natubico
   
 


Lampje schreef:
Zij, de Godvrezende blanke mensen waren ook degenen die de slavernij instelden,

Nee hoor, slavernij was heel gewoon in Afrika voordat de blanken erheen gingen om slaven te kopen van de zwarte eigenaren.

Lampje schreef:
die in Zuid-Amerika hele indianenstammen uitroeiden omdat zij zich niet wensten te bekeren tot de godvrezendheid der blanke weldoeners,

En wat hadden de Indianen voordien al gedaan met de ongetwijfeld blanke autochtone bewoners van Canada?

Lampje schreef:
die in Australie de Aborigenals van hun grond verdreven

Aboriginals zijn Afroiden; dat zijn de Moren ook en die hadden voordien het blanke Spanje al eeuwenlang onderdrukt.

Lampje schreef:
en die in een nog later stadium in de geschiedenis onder het motto "Gott mit uns" zes miljoen joden en honderdduizenden Roma en Sinti de gaskamers injoegen.

Nadat Aziaten van het kaliber Stalin al ettelijke miljoenen blanke en voornamelijk blonde Russiche boeren naar Siberische de facto vernietigingskampen hadden gedeporteerd.
Als Hitler dat monster niet te lijf was gegaan zou laatstgenoemde met z'n communisten waarschijnlijk hetzelfde geflikt hebben in Nord-West Europa.
-
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Zo Okt 27, 2019 9:24 Plaats reactie Reageer met quote
Lampje
   
 


Ah, we hebben iemand onder ons die de holocaust staat te vergoelijken.

_________________
Wie het laatst lacht, lacht alleen.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Zo Okt 27, 2019 11:25 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Lampje schreef:
Ah, we hebben iemand onder ons die de holocaust staat te vergoelijken.

Ik hoor niemand de Holocaust vergoelijken. Beste Lamp, kom eens uit je linksdraaiende hol, en bekijk de echte wereld.
In Rome, Istanboel, Caïro, Mekka, Medina, Islamobath en op Zanzibar was meer dan de helft van de bevolking slaaf. Er was nooit een verplichting om zwart te zijn, om tot slaaf te worden gebombardeerd. Je moest wel sterk, een vijand of slim zijn.

_________________
Milieu-activisme. Harten van goud, en hersens van havermout.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Zo Okt 27, 2019 11:35 Plaats reactie Reageer met quote
Cliff
   
 


@Lampje en Natubico,

Julie praten beiden onzin.

Slavernij is niet door blanken uitgevonden. Indianen zijn niet vermoord omdat ze zich niet wilden bekeren tot het Christendom. Wij Europeanen wilden simpelweg hun land, en daarnaast namen we ziekten mee die grote hoeveelheden Indianen troffen.

En 'Aziaten van het kaliber Stalin'? Stalin was een Georgiër en Georgië is een Oost-Europees land. Daarnaast was het Stalin (in tegenstelling tot Hitler) niet om genetische eigenschappen te doen. Of je nu zwart, paars of blank was: je moest communist zijn.

Communisme gaat juist uit van gelijkheid, ongeacht ras of geslacht.

_________________
Hier gaan over het tij, de maan, de wind... en wij
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Zo Okt 27, 2019 20:57 Plaats reactie Reageer met quote
Natubico
   
 


Cliff schreef:
Wij Europeanen wilden simpelweg hun land, en daarnaast namen we ziekten mee die grote hoeveelheden Indianen troffen.

De Europeanen hebben de strijd tegen de Indianen gewonnen door het grootste deel van de bisons te doden. De Indianen waren in velerlei opzichten afhankelijk van die dieren.
Cliff schreef:
En 'Aziaten van het kaliber Stalin'? Stalin was een Georgiër en Georgië is een Oost-Europees land.

Nooit van Georgische Joden gehoord?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Georgi%C3%AB#Bevolkingsgroepen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mizrachi-Joden
Cliff schreef:
Daarnaast was het Stalin (in tegenstelling tot Hitler) niet om genetische eigenschappen te doen. Of je nu zwart, paars of blank was: je moest communist zijn.

Feit blijft dat hij in Noord-Europa niets te zoeken had (in tegenstelling tot de donkerblonde en blauwogige Hitler).
-
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Ma Okt 28, 2019 8:10 Plaats reactie Reageer met quote
Cliff
   
 


Natubico schreef:
De Europeanen hebben de strijd tegen de Indianen gewonnen door het grootste deel van de bisons te doden. De Indianen waren in velerlei opzichten afhankelijk van die dieren.


Nog meer onzin.

Quote:
Nooit van Georgische Joden gehoord?


Wie heeft het nou weer over Joden? Jij noemt Stalin een Aziaat.... slaat nergens op. Kwam uit Oost-Europa.

Quote:
Feit blijft dat hij in Noord-Europa niets te zoeken had (in tegenstelling tot de donkerblonde en blauwogige Hitler).


Deze waardeloze uitspraak komt volledig voor jouw rekening.

_________________
Hier gaan over het tij, de maan, de wind... en wij
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Di Okt 29, 2019 3:43 Plaats reactie Reageer met quote
Natubico
   
 


Natubico schreef:
De Europeanen hebben de strijd tegen de Indianen gewonnen door het grootste deel van de bisons te doden. De Indianen waren in velerlei opzichten afhankelijk van die dieren.

Aldus Norman Mailer in 'n tv-interview tientallen jaren geleden.
Quote:
Nooit van Georgische Joden gehoord?

'n Georgier is in principe wel 'n Europeaan, maar als 't 'n Georgische Jood is is hij 'n Aziaat.
Quote:
Feit blijft dat hij in Noord-Europa niets te zoeken had (in tegenstelling tot de donkerblonde en blauwogige Hitler).

Als Sub-tropiers communisme willen dan moeten ze dat maar in hun eigen sub-tropische landen erdoor drukken, maar niet in 'n Noord-Europees land als Rusland (wanneer ze daar als ongenode gasten vertoeven).
-
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Okt 29, 2019 7:34 Plaats reactie Reageer met quote
Jip
   
 


Natubico schreef:
Als Sub-tropiers communisme willen dan moeten ze dat maar in hun eigen sub-tropische landen erdoor drukken, maar niet in 'n Noord-Europees land als Rusland (wanneer ze daar als ongenode gasten vertoeven).

Zou dus ook moeten gelden voor Noord-Europeanen; als die vrede, veiligheid en democratie willen, moeten ze dat maar eerst in hun eigen gebied voor elkaar proberen te krijgen en niet als ongenode 'gast' deze toestand opdringen in zuidelijke, oostelijke en westelijke gebieden.

_________________
De beste stuurlui raken kant noch wal.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Okt 29, 2019 8:53 Plaats reactie Reageer met quote
Cliff
   
 


Natubico schreef:
Aldus Norman Mailer in 'n tv-interview tientallen jaren geleden.


Wie?

En er is geen enkel traceerbaar bewijs van zowel zijn uitspraken als zijn onderbouwing?

Quote:
'n Georgier is in principe wel 'n Europeaan, maar als 't 'n Georgische Jood is is hij 'n Aziaat.


Onzin op onzin...

Quote:
Als Sub-tropiers communisme willen dan moeten ze dat maar in hun eigen sub-tropische landen erdoor drukken, maar niet in 'n Noord-Europees land als Rusland (wanneer ze daar als ongenode gasten vertoeven).


Wederom geheel voor jouw rekening.

_________________
Hier gaan over het tij, de maan, de wind... en wij
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Wo Okt 30, 2019 3:25 Plaats reactie Reageer met quote
Natubico
   
 


Quote:
'n Georgier is in principe wel 'n Europeaan, maar als 't 'n Georgische Jood is is hij 'n Aziaat.

Cliff schreef:
Onzin op onzin...

Denk toch dat 'n Jood etnisch bezien 'n Aziaat is.
-
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Okt 30, 2019 3:32 Plaats reactie Reageer met quote
Natubico
   
 


Jip schreef:
Zou dus ook moeten gelden voor Noord-Europeanen; als die vrede, veiligheid en democratie willen, moeten ze dat maar eerst in hun eigen gebied voor elkaar proberen te krijgen en niet als ongenode 'gast' deze toestand opdringen in zuidelijke, oostelijke en westelijke gebieden.

Vind 't inderdaad hemeltergend wanneer er weer 'n stel Noorse vredesmilitairen in 'n Afrikaans conflictgebied strijdende partijen uit elkaar staat te houden.
Op die manier wordt de overbevolking in zo'n gebied alleen nog maar veel erger.
Maar het gebeurt wel op instigatie van de VN en in dat orgaan hebben de subtropische en tropische landen veruit de meerderheid van stemmen.
-
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Okt 30, 2019 8:07 Plaats reactie Reageer met quote
Cliff
   
 


Natubico schreef:
Denk toch dat 'n Jood etnisch bezien 'n Aziaat is.


Dat mag je best denken, er zijn er ook een hoop die denken dat de wereld plat is.

_________________
Hier gaan over het tij, de maan, de wind... en wij
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
Geweten en moraal van het westen
  Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 2 van 2  
Ga naar pagina Vorige  1, 2
  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.