Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie » Nationalisme en het einde van de Democratie
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Nationalisme en het einde van de Democratie
BerichtGeplaatst: Ma Jan 07, 2019 0:34 Plaats reactie Reageer met quote
Willem
   
 


De natiestaat belichaamt het beginsel van het zelfbeschikkingsrecht van een volk. Het nationalisme predikt dat ieder volk recht heeft op een eigen staat, de natiestaat. Die natiestaat beheert een eigen grondgebied en wordt geregeerd door regeringen welke het volk gekozen worden. Het nationalisme impliceert dus ook democratie, maar uitsluitend voor de mensen die tot het eigen volk gerekend worden, of die officieel het staatsburgerschap verkregen. Onder geen beding is inmenging van buitenlandse mogendheden met binnenlandse aangelegenheden aanvaardbaar.

Na de tweede wereldoorlog zijn er een aantal tendenzen ontstaan welke de soevereiniteit of het zelfbeschikkingsrecht van naties ondergraven:

Internationale verdragen: 1. De universele verklaring der mensenrechten maakte het staten niet alleen moeilijker op te treden tegen interne oppositie of opstandige minderheden maar dwong ook tot wijzigingen in het strafrecht van veel landen. Ofschoon 80% van de chileense bevolking voor strengere straffen is en voor krachtiger optreden van de politie, wijzigen de democratisch gekozen parlamentsleden de wetten nbiet want dit zou in strijd zijn met de mensenrechtten, en dat ligt zeer gevoelig in een land als Chili.
2. Verschillende vrijhandelsverdragen maken het moeilijk om concurrentie met lagelonenlanden of landen waar de milieuwetgeving goedkoper doch vervuilender werken toelaat. 3. Daarentegen ondertekende Chili verschillende verdragen van de ILO (OIT) waardoor het land zich verplichtte tot bevoegdheden voor de vakbonden (China ondertekende die nooit en kan daardoor vakbonden verbieden er arbeiders monddood maken. Desalniettemin kan Chili niets doen, door de vrijhandelsverdragen die getekend zijn).

Vrijhandel. De globale tendenzen zijn vrijhandel en open economieën. Daardoor verliezen de midden- en lagere klassen in de rijke (VS, Japan, Westeuropa) en ook in de iets minder rijke (Chili, Argentina, República dominicana) landen aan koopkracht. Door het ontbreken van een antiliberaal handelsblok zoals voorheen de Comecon betekent afsluiting van de nationale economie van de grote vrijhandelsstromen armoede zoals in Venezuela, Cuba of Noord-Korea. Economieën kunnen niet straffeloos de bewegingsvrijheid van internationale kapitalen beperken, zoals vroeger in kleinere hanmdelsblokken zoals EVA, EEG, de fascistische/corporatistische economieën (Argentina, Spañe, Italia, Brasil, Portugal) welke vrijwel uitsluitend op nationaal kapitaal dreven en de bevolking dwong tot besparingen om de kapitaalopbouw mogelijk te maken of de socialistische economieën binnen het Comeconblok.

Milieuproblematiek: De afsmelting van de poolkappen, de uitstoot van broeikasgassen, het uitsterven van diersoorten zoals walvissen, de overbevissing maken een wereldwijde aanpak noodzakelijk. Individuele natiestaten worden min of meer gedwongen tot internationale samenwerking en het opgeven van soevereiniteit.

Internationale NGO 's: Het internationale hof van justitie, Artsen zonder grenzen, enzovoorts: organisaties die niet democratisch gekozen zijn, maar wel een grote invloed uitoefenen op de internationale media en meningsvorming.

Kortom: het volk mag stemmen, maar beslist lang niet alles meer: veel wordt beslist op internationaal niveau.

De democratie verliest aan inhoud, en de reactie daarop is nationalistisch van aard: zie Brexit, zie Trump, zie Xi Jinping. Gaat het om achterhoedegevechten, of komt er een ommekeer?

Maken de globale problemen het nationalisme als grondbeginsel achterhaald? Of keert het nationalisme glorieus terug als hoeder der democratie?
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
Nationalisme en het einde van de Democratie
  Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.