Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Verkeer, Natuur en Milieu » Waarom een onafhankelijk instituut nodig in klimaatdiscussie
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Waarom een onafhankelijk instituut nodig in klimaatdiscussie
BerichtGeplaatst: Ma Mei 08, 2017 12:29 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Als eerste stem ik zelf op de groene rekenkamer.
De Groene Rekenkamer is gebouwd op het solide fundament van de aangeboren kritische houding van een groot aantal Nederlandse ingenieurs, wetenschappers en journalisten. Het betreft – en dit is cruciaal – een groep mensen die minstens zo goed de weg weet in de natuurwetenschap als in bestuur en bedrijfsleven. Het is geen geheim dat voor velen “de wetenschap” een groot mysterie is en dat men vertegenwoordigers van met overheidsgeld gefinancierde wetenschappelijke instituten gelooft puur vanwege hun beroep op autoriteit (argumentum ad verecundiam) en niet vanwege het eigen kritische hinterfragen of beter nog: narekenen!
Hoe doet de Groene Rekenkamer het?
In het belang onze vrijheid, onze democratie en onze portemonnee houdt de Groene Rekenkamer de overheid, de wetenschap en ook de media regelmatig een spiegel voor. Een spiegel in de vorm van degelijke studies en rapporten op beleidsterreinen met een grote natuurwetenschappelijke component. Studies en rapporten die op basis van onafhankelijke eigen toetsing van wetenschappelijke en technische bronnen narekenen of overheidsgeld wel wordt uitgegeven aan zinnige maatregelen die de vooraf geformuleerde doelen dichterbij brengen. Evenzeer zal sterk worden gelet op de vraag of overheidsingrijpen op bepaalde terreinen überhaupt wel nodig en effectief is, of het eventueel in mindere mate kan, of dat het beter geheel achterwege kan blijven omdat de marktverstoring te groot is of omdat het werkelijke vrije innovatie in de weg staat.

Daar gaan we eerst eens voor. Onafhankelijke berichten door niet ingekochte berichtgevers.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Ma Mei 08, 2017 14:06 Plaats reactie Reageer met quote
Loetje
   
 


Helaas is de wetenschap al verpolitiekt en presenteren zij uitkomstgerichte resultaten, de politiek correct gewenste uitkomst. En daar begint de ellende al mee.

_________________
Mijn -isme is realisme.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Ma Mei 08, 2017 14:15 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Soms glipt er wat tussendoor. Hier een aardig stukje uit het NRC in 2013.

De aarde wordt groener, letterlijk. In grote delen van de wereld is het bladerdek van planten en bomen dichter geworden. En door het jaar heen dragen ze ook langduriger blad; het groeiseizoen is opgerekt. De belangrijkste oorzaak van deze trend is de toegenomen CO2-concentratie in de lucht.

Een internationale groep wetenschappers beschreef deze mondiale vergroening, en haar oorzaken, maandag in Nature Climate Change. Ze baseerden zich daarbij op drie verschillende databanken met satellietwaarnemingen in de periode 1982-2009 en op tien computermodellen. Hun doel is een verbetering van de computermodellen, zodat de toekomstige reactie van vegetatie op allerlei veranderende factoren beter te voorspellen is. Zoals klimaatverandering, CO2-concentratie en beschikbaarheid van water.

De vergroening doet zich in grote delen van de wereld voor, het meest in het zuidoosten van Noord-Amerika, het noordelijk deel van de Amazone, Europa, Centraal Afrika en Zuidoost-Azië. In een beperkt gebied is er sprake van een omgekeerd proces, ontgroening: in het noordwesten van Noord-Amerika en het midden van Zuid-Amerika.

„Deze studie is grondiger en uitgebreider dan wat er tot nog toe is gedaan”, zegt geoloog en hydroloog Sietse Los van de Swansea University.

Die vergroening viel mij zelf ook al een tijd op in onze eigen Veluwse bossen. Zoiets heet persoonlijke waarneming. Ik gaf de uitroeiing van onze konijnen de schuld.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Ma Mei 08, 2017 21:48 Plaats reactie Reageer met quote
Lampje
   
 


Loetje schreef:
Helaas is de wetenschap al verpolitiekt en presenteren zij uitkomstgerichte resultaten, de politiek correct gewenste uitkomst. En daar begint de ellende al mee.


Behalve als die uitkomsten in uw kraam te pas komen natuurlijk.

_________________
Niet alles schittert wat goud is.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Mei 09, 2017 8:30 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Dan nog even een leerzaam stukje over het bioalternatief de "pellets" volgens Lowtechmag.bel.

Wereldwijde productie van houtpellets
Tegen 2020 zal deze situatie nog meer zijn scheefgegroeid, want zowel in het Verenigd Koninkrijk, Nederland als België staan meer projecten op stapel. Als die plannen worden uitgevoerd, dan verbruikt Europa 23,8 miljoen ton houtpellets in 2020. Omdat de productie minder snel aangroeit, tot 13 miljoen ton, stijgt het tekort in Europa daarmee van 3,1 miljoen naar 10,8 miljoen ton pellets. Producerende landen spelen op die verwachte vraag in. De productie in de VS en Canada zal in 2020 opgetrokken zijn tot 11 miljoen ton (het overschot stijgt van 1,5 naar 5,4 miljoen ton), terwijl Latijns-Amerika vanuit het niets de derde producent wordt met 4,4 miljoen ton pellets in 2020. (DAAR GAAT HET LAATSTE RESTJE AMAZONEWOUD VERPULFERD IN DE GROENE MOLEN)Ook Oost-Europa, Rusland en Oceanië voeren de productie op (samen goed voor een overschot van 5,7 miljoen ton).

Waarom met houtpellets gestookte energiecentrales geen CO2 besparen

Terwijl een pelletkachel een zinnig alternatief kan zijn voor fossiele brandstoffen, omdat er in vergelijking met stookolie of aardgas fossiele energie wordt bespaard en minder CO2 wordt geproduceerd, zijn de pelletgestookte elektriciteitscentrales dat niet. Daar zijn drie redenen voor.

Ten eerste worden houtpellets over steeds grotere afstanden vervoerd, wat een extra energiekost introduceert. Ten tweede worden houtpellets ingezet voor elektriciteitsproductie in plaats van voor warmte, wat maar half zo efficiënt is. Ten derde worden houtpellets steeds vaker uit verse, groene bossen gemaakt, en niet uit houtafval. De explosieve groei van de vraag naar industriële pellets overstijgt het beperkte aanbod van zaagsel in zagerijen. Pellets moeten uit hoogwaardig hout worden gemaakt, en vers hout is het enige alternatief voor vers houtafval.

wEER EEN FATA MORGANA DOORGEPRIKT

Pelletcentrale belgie


Een studie uit 2009 (zie bronnen onderaan het artikel) beschrijft een levenscyclusanalyse van pellets die van Canada naar Europa worden verscheept, en gemaakt worden uit levende bomen in plaats van uit houtafval. Het is een zeer relevant onderzoek, aangezien het bijna letterlijk van toepassing is op de pelletcentrales in België en Nederland. De onderzoekers komen tot de conclusie dat het transport per schip een extra energieverbruik introduceert van 2,6 gigajoule per ton pellets.

Daarbij komt het extra energieverbruik dat wordt geïntroduceerd door de productie van pellets uit vers hout: bossen moeten worden aangeplant en omgehakt, gekapt hout moet worden gedroogd en vervolgens tot zaagsel worden vermalen, en van dat zaagsel moeten tenslotte pellets worden gedraaid. Dat introduceert een extra energieverbruik van 4,64 gigajoule per ton pellets.

zO HELPT MEN VIA PSEUDO-GROEN DE NATUUR OM ZEEP.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Mei 10, 2017 13:59 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Wetenschappers die de uiterst delicate klimaatdiscussie bestuderen behoren absoluut onpartijdig te zijn om objectief te kunnen oordelen.
Dat laatste, nl onpartijdig, zijn we in onze westerse gedachtewereld na Al Gore verdienmodel niet meer.
Iedereen die in onze contreien tegen de door de meeste politieke richtingen gebezigde opvattingen ingaat, raakt zijn baantje kwijt of wordt op een zijspoor gedirigeerd.
Als voorbeeld een mij bekende ingenieur die een dikbetaalde baan accepteerde in de energie-sector, en om de lieve vrede nu meehuilt met de wolven in het bos.
Vrijheid van meningsuiting is prima in onze maatschappij als het maar in het straatje van de deugende mens past.
Persoonlijk kijk ik reikhalzend uit naar een wel werkende energie-oplossing.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Mei 11, 2017 15:09 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


E we gaan weer verder met ons klimaat van de laatste 1000 jaar, en de fabeltjes die men daaromheen heeft gesponnen in het verdien model.
We beginnen met Spitsbergen en speciaal de nederzetting Smeerenburg op het daar gelegen eiland Amsterdam, waar volgens sommigen bij tijden tot 10.000 personen de kost verdienden in de Traankokerij bij gebrek aan aardolie.
Wikipedia:
Smeerenburg
Plaats in Spitsbergen Vlag van Spitsbergen
Smeerenburg
Smeerenburg
Situering
Regio Spitsbergen
Coördinaten 79° 43′ NB, 11° 0′ OL
Smeerenburg op Spitsbergen in 1600, Algemeen
Inwoners (2008) 0
Portaal Portaalicoon Noord-Europa
Smeerenburg is een voormalige nederzetting van Nederlandse walvisvaarders (van de Noordse Compagnie) op het noordelijkste eiland Amsterdam (Noors: Amsterdamøya) bij het eiland Spitsbergen aan het fjord Smeerenburgfjorden, onderdeel van de eilandengroep Spitsbergen. Smeerenburg ligt binnen de poolcirkel op zo'n 1000 kilometer van de Noordpool.
Dus toen was de IJszee in ieder geval bevaarbaar tot 1000 kilometer van de Noordpool.

Overblijfselen van grote blubberovens in Smeerenburg.
Kaart van het oorspronkelijke Smeerenburg, deze Nederlandse nederzetting duurde van tot 1617-1646. De magazijnen (rood) worden aangeduid met de naam van de stad die ze in eigendom had. De traankokerijovens (groen) zijn aangegeven met cirkels.
De walvisjacht vond plaats vanuit walvissloepen, de relatief traag zwemmende en lang drijvende Groenlandse walvis was een favoriete prooi. De walvis werd in z'n geheel aan land getrokken en daar verwerkt, of te water in stukken gesneden die naar een traankokerij werden vervoerd.
De nederzetting bestond uit pakhuizen, woningen en een smederij. Tussen 1614 en circa 1660 beheerden verschillende Nederlandse steden die deelnamen aan de Noordsche Compagnie hun eigen traankokerij op Smeerenburg. Amsterdam had er twee en verder waren er traankokerijen van Rotterdam, Hoorn, Middelburg, Enkhuizen en Delft. Waarschijnlijk hadden ook Veere en De Zaanstreek er een traankokerij. In hoefijzervormige traanovens werd uit het spek van de gedode walvissen walvistraan gewonnen. Deze olie was onder andere zeer bruikbaar als lampolie.
In het verleden hebben verschillende bronnen de hoeveelheid mensen die gedurende de zomer in Smeerenburg zouden hebben verbleven geschat op 1.000 tot 10.000 personen.
In de winter bleven een aantal bewaarders in de nederzetting op hun post.
Beste Lamp. Houdt u de spelfouten bij?

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Mei 11, 2017 15:28 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Dan nu het Groenland van de Vikingen versus de eeuwige klimaatveranderingen.

Algensporen in sedimentkernen van oud meertjes leveren een gedetailleerd beeld op van de plaatselijke watertemperatuur in de loop der eeuwen, en daarmee ook van de luchttemperatuur en het voorkomen van zeeijs in het gebied. Een beter beeld ook dan de bekende klimaatreeksen op basis van ijskernen uit de Groenlandse ijskap. Die komen van een locatie die vele honderden kilometers landinwaarts ligt en zijn te weinig nauwkeurig voor de relatief recente en qua klimaat stabiele periode van het Holoceen.

Warme fase
De resultaten van de kwantitatieve klimaatreconstructie zijn duidelijk. Tussen de jaren 1000 en 1250 - de periode dat de Vikingkolonies gesticht werden en waarin ze tot bloei kwamen - maakte het klimaat een relatief warme fase door, vergelijkbaar met tegenwoordig. Na 1250 (eerder dan tot dusver bekend) wordt het echter abrupt snel kouder, ruim 4 graden Celsius binnen 80 jaar, gevolgd door een koude periode die aanhoudt tot eind 14de eeuw.

'Er is een duidelijke afkoelingstrend in het gebied gaande, net vóór de Vikingen verdwijnen', aldus PNAS-hoofdauteur William d'Andrea. En het lijkt waarschijnlijk dat die afkoeling inderdaad heeft bijgedragen aan de ondergang van de nederzettingen. Een korter groeiseizoen zal de oogsten en de beschikbaarheid van voer voor het vee zeker hebben doen afnemen. En de expansie van het zeeijs en het dichtvriezen van de fjorden kan de handelscontacten hebben bemoeilijkt.

De PNAS-onderzoekers keken ook naar eerdere perioden van menselijke bewoning op Groenland, met name naar de neolithische Saqqaq- en Dorsetculturen. Ook hier blijken de temperatuurreeksen mooi te sporen met de archeologische data. Zo arriveerden de Saqqaq rond 2500 v. Chr. in een relatief warme periode en verdwenen ze rond 850 v. Chr., toen het in korte tijd 5 graden kouder werd en het zeeijs zich uitbreidde. Ze maakten plaats voor het Dorset-volk, dat beter toegerust leek voor arctische condities en jagen op het ijs.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Za Mei 13, 2017 21:30 Plaats reactie Reageer met quote
Lampje
   
 


U plaatste twee posts eerder een lezenswaardig stukje over onze poolstreken, wat iets anders is dan over het klimaat zoals u beweert, en ik heb er dan ook een vraag over : u heeft het over fabeltjes. Welke fabeltjes bedoelt u precies en op welke wijze rekent u daarmee af ? Want ik lees vooral wat feitelijkheden over de nederzettingen op Spitsbergen, maar mij ontgaat welke fabels daar door wie over verteld worden.
Nb het gaat de goede kant op met uw spelfouten. Ik begon daar over omdat u zelf geregeld klaagt over de staat van het onderwijs van uw (klein) kinderen, dus probeer ik wat te helpen door u gaarne op uw fouten te wijzen.

_________________
Niet alles schittert wat goud is.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Zo Mei 14, 2017 16:57 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Lampje schreef:
U plaatste twee posts eerder een lezenswaardig stukje over onze poolstreken, wat iets anders is dan over het klimaat zoals u beweert, en ik heb er dan ook een vraag over : u heeft het over fabeltjes. Welke fabeltjes bedoelt u precies en op welke wijze rekent u daarmee af ? Want ik lees vooral wat feitelijkheden over de nederzettingen op Spitsbergen, maar mij ontgaat welke fabels daar door wie over verteld worden.
Nb het gaat de goede kant op met uw spelfouten. Ik begon daar over omdat u zelf geregeld klaagt over de staat van het onderwijs van uw (klein) kinderen, dus probeer ik wat te helpen door u gaarne op uw fouten te wijzen.


De fabel dat in oude tijden de Noordpool via zijn klimaat tot 1000 km in het rond lag dichtgevroren, gaat niet op voor Spitsbergen en Groenland.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Zo Mei 14, 2017 19:34 Plaats reactie Reageer met quote
Lampje
   
 


Maar dat beweert ook niemand. Zelfverzonnen fabel ?

_________________
Niet alles schittert wat goud is.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Jun 08, 2017 8:24 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Ook is er sinds mensenheugenis niet 1 atol, buitendijks stuk land of eiland, extra in de golven verdwenen, als gevolg van extra CO2 door de mens geproduceerd.
Noem eens een eiland op. Atlantis?
Er is nu meer droog land op de wereld als bv 1000 jaar geleden.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Jul 18, 2017 19:36 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Even wat wetenschappelijk onderzoek zodat we het opnaai/groen kunnen weerspreken.

Nog een stukje via de "Groenerekenkamer."
Gegevens van de “World Glacier Monitoring Service” in Zurich, Zwitserland laten zien dat tot 1940 gletsjers mondiaal aan het terugtrekken waren maar dat na 1940 de helft van de gletsjers weer groeide. Gletsjerspecialist Keith Echelmeyer van de Universiteit van Alaska wijst erop dat in Alaska sommige omvangrijke gletsjers doorgaan met het aangroeien in dezelfde regio waar andere gletsjers aan het terugtrekken zijn.

Bovenstaande betekent niet dat we meer rotzooi mogen verspreiden.
Ook ik kijk reikhalzend uit naar echt duurzaam. Daarom moeten we stoppen met dat groene geneuzel in de marge.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Aug 31, 2017 15:44 Plaats reactie Reageer met quote
Elisabeth
   
 


Een goed artikel van Simon Rozendaal in de Elsevier. Hij gaat jammer genoeg met pensioen.

http://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2017/08/rozendaal-met-pensioen-terugblik-op-42-jaar-journalistiek-104481w/

_________________
Never judge history except in the context of the times in which it occurred.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Vr Sep 08, 2017 12:51 Plaats reactie Reageer met quote
Poendert
   
 


Dan gaan we verder met de rampen die ons via extra fijnstof zouden bedreigen.
Ik kan het artikel niet terugvinden maar rond 1800 klaagden bewoners van Londen over de houtrooknevels die hun gezondheid bedreigden. Die houtrooknevel vooral te zien bij N-Oostelijke wind boven Londen, werd veroorzaakt door Drentse boeren die bij droogte in het najaar massaal de omringende veengebieden in brand staken, zodat daarop in lente boekweit kon worden gezaaid.
Volgens mij is het in dit land nog nooit zo schoon en fijnstof vrij geweest.
Om vervuiling van onze longen tegen te gaan groeien er sinds de oertijd haartjes en slijm in onze neus.Ook bij koeien, beren, en bisamratten enz.
Extra vervuilende luchtconcentraties moet men natuurlijk tegengaan. Maar hier in goedmensland wordt dat altijd door goedverdienende instanties overdreven, want er is geld aan te verdienen.
73% van ons fijnstofspook blijkt uit het buitenland te komen.

_________________
Wij wijzen u gaarne op uw fouten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Waarom een onafhankelijk instituut nodig in klimaatdiscussie
  Weerwoord forum index » Verkeer, Natuur en Milieu
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.