Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie » Liberalisme
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Liberalisme
BerichtGeplaatst: Za Mrt 24, 2001 17:50 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Het doel en de middelen
Het liberalisme is geen fašade voor de strijd om macht en kapitaal. Met vette sigarenrook in achterkamertjes, grote auto's en een bekakte tongval heeft het niets te maken. Het is ook geen ideologie uit een vervlogen tijd- perk waarin er geen einde leek te komen aan de economische groei. Liberalisme is een levende traditie die voortbouwt op de idealen uit de Franse Revolutie: vrijheid en gelijkwaardigheid. Niemand zal deze waarden nog betwisten. Wat dat betreft zijn we allemaal liberaal.
Liberalen staan een politiek voor waarin niet de staat of de samenleving centraal staat, maar het individu. De staat is een artefact, een contract van instituties ten dienste van individuele burgers. Samenlevingsverbanden of - groepen zijn alleen waardevol wanneer individuen ervoor gekozen hebben - met de ouder-kindrelatie als enige significante uitzondering. De staat moet het mogelijk maken dat het individu een zinvol leven kan leiden. Als kiezer is het individu eveneens het ori├źntatiepunt in de architectuur van politieke systemen. De liberale democratie is dus zowel bottom up als top down individugericht. Een echte, ouderwetse, autoritaire top-downoverheid is geen re├źle politieke mogelijkheid meer.
De realisering van een systeem van individuele vrijheden moet aan een paar principes worden getoetst. Het eerst 'e is het principe van niet-schaden: jouw vrijheid houdt op waar die vah een ander wordt aangetast. Vrijheid is overigens geen intrinsieke waarde. Dat is uiteindelijk de zin die gevonden wordt in het door het individu geleefde leven.
Daarnaast is er nog een andere waarde die een liberale overheid in de gaten moet houden. de gelijkwaardigheid. De overheid moet respect hebben voor alle burgers. Iedereen mcet gelijke kansen en mogelijkheden krijgen om persoonlijke waarden te realiseren. Wat de invulling van het goede leven betreft moet de staat dus neutraal zijn. Ze moet alleen gelijke kansen realiseren. Ieder- een moet invulling kunnen geven aan het eigen leven - niet alleen de maat- schappelijke bovenklasse. Daarom kan de liberaal niet om gelijkheid heen. Want om je eigen levensdoelen te realiseren moetje wel over de middelen beschikken. Ie hebt geen invloed op de omstandigheden waarin je wordt ge- boren. Als je je talenten niet kunt ontplooien omdat je toevallig uit een arm gezin komt, dan is dat buitengewoon onrechtvaardig. Dat moet gecompenseerd worden door de samenleving en is dus zeker niet strijdig met liberalisme.
De liberale staat is echter lang niet af Politieke, economische en technologische ontwikkelingen vragen om nieuwe antwoorden. Bovendien, een veel- geuite kritiek: leidt permissiviteit niet tot verval van waarden? De vraag is hoe burgers in vrijheid te laten leven zonder dat dit tot (qrote) ongelijkheid en vervlakking leidt. Zonder de betweter uit te hangen moet de staat waar- den beschermen en stimuleren. Individuen moeten de middelen krijgen om uit deze waarden te kiezen en ze in hun leven te integreren. Belastingverlaging - stokpaardje van veel liberalen - is voor dit doel een te bot middel. Subsidie voor experimenteel theater te scherp. Een forse verschuiving van 'object-subsidies' naar 'subject-subsidies' is wellicht de toekomst. Geef iedereen vanaf zestien jaar een cultuurbudget, eventueel ook een onderwijs- en een zorgbudget en laat mensen zelf beslissen hoe ze dat besteden. Een soort geclassificeerde chipknip zou dit idee technisch uitvoerbaar maken. En de keuze en verantwoordelijkheid worden daar gelegd waar ze volgens de liberale filosofie horen: bij het individu, dat als enige zijn of haar eigen leven kan leiden.

Een moois filosofisch stukje uit Het Filosofie Magazine.

Het liberalisme is onderwaardeert, grootste oorzaak is de PR van de liberalen. Deze is van oudsher te statisch. In de nieuwe campagne wordt hopelijk, naar de wensen van de leden, meer nadruk gelegd op de sociale aspecten van het liberalisme daar deze bij de meeste mensen onbekend zijn.De VVD werkt werkt voor IEDEREEN!
Liberalisme
BerichtGeplaatst: Za Mrt 24, 2001 18:13 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ik geloof dat onderstaande auteur opgenomen moet worden. "iedereen vanaf zestiende cultuursubsidie". En waar moet dat in een vrije samenleving van worden betaald? Juist, door iedereen vanaf zijn zestiende "cultuurbelasting" te laten betalen zodat iedereen vanaf zijn zestiende subsidie kan krijgen. Als dat Liberalisme is geef mij dan maar socialisme.
Liberalisme
BerichtGeplaatst: Zo Mrt 25, 2001 0:39 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Socialisme lijkt me ook niks voor jou, Henk. Ik denk dat jij je het gelukkigst zou hebben gevoeld in de feodale maatschappij van ruim vˇˇr 1789
O ja, mits je natuurlijk bij geboorte tot de bovenlaag behoorde. Die kans was statistisch helaas uiterst klein.


En overigens ben ik van mening dat welvaart dom maakt.
Liberalisme
BerichtGeplaatst: Zo Mrt 25, 2001 12:32 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ik geloof er niet in dat sinds 1789 de wereld zoveel veranderd is Guus. Misschien noemen wij de dingen anders maar ik zie niet zo het verschil tussen onderdrukt worden door een koning of door een elitair groepje communisten die zich "sociaaldemocraten", of "liberaaldemocraten" noemen.
Liberalisme
BerichtGeplaatst: Ma Mrt 26, 2001 9:41 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ik moet zeggen dat ik die cultuursubsidie ook overdreven vind. Je kunt er natuurlijk over discuseren of dit een liberaal standpunt is. Lijkt me eerder tot een sociaalistisch standpunt behoren daar we als liberalen niet zo dol zijn op het onnoodzakelijk verstrekken van uitkeringen. Wat dat betreft heeft de auteur zich misschien niet genoeg verdiept in de liberale beginselen Vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. De laatste gaat alleen op voor mensen die het niet zelf kunnen redden. Een algehele uitkering instellen is wat dat betreft dus niet liberaal.
Liberalisme
  Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.