Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie » De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Wo Jan 17, 2001 23:10 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ik kom even terug op de opmerking van Rob T. van 3 Januari:
"....de indruk dat de huidige gigantische bedrijven bijna politieke machtsblokken binnen een land en zelfs binnen Europa zijn geworden. (....) Druk uitoefenen op politiek besluitvorming met het welzijn van honderduizenden gezinnen als machtsmiddel achter de hand kan toch geen gezonde situatie zijn?"
Ik deel deze bezorgdheid, en sta daarom sympathiek tegenover de -wat willekeurige- 20% marktaandeel-grens.
Maar de vraag hoe dit te bereiken zonder de wereldvrijhandel te belemmeren en zonder in nationalistische economische politiek terecht te komen is niet beantwoord.

Toch heeft die zogenaamde derde weg geen enkele zin zonder de oplossing van dit vraagstuk.

Ries,
Ik vind jou maar star en dogmatisch in je standpunten. Tracht eens wat onbevangener de zaken te ontleden.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Wo Jan 17, 2001 23:40 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Zie ook de discussie over de Derde Weg op www.jovd.nl
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Za Jan 20, 2001 20:43 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ik zie de derde weg meer als een nieuw mengseltje van oude denkbeelden door elkaar gehusselt. Beetje Liberaal, (de socialisten willen ook niet meer de hele economie kapotmaken) beetje sociaal (liberalen willen nu ook voortaan een verzorgingsstaat). Niks nieuws onder de zon. De bekende oude kliek blijft zowiezo zitten.


De staat maakt meer kapot dan je lief is.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Wo Feb 28, 2001 17:20 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Nee Henk, de Derde Weg gaat het Europese politieke landschap in de 21-ste eeuw totaal veranderen.
De echte intellectuele ontwikkeling van de Derde Weg moet overigens nog op gang komen.
De Derde Weg gaat te veel over economie en te weinig over de multiculturele samenleving en wetenschap en technologie.
Ik ben het eens met Melkert. Uit een debat van afgelopen dinsdag in Felix Meritis - waar o.a. de ideoloog van New Labour, Anhony Giddens, aan deelnam - is gebleken dat ook Melkert kiest voor de Derde Weg.
Die zeer goede keuze toont aan dat de zo oncharismatisch ogende Melkert de meest onderschatte politicus van Nederland is.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Wo Feb 28, 2001 17:45 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ach kom nou toch Kees...laat me niet lachen!!

Melkert, Kok, Adelmund, Wallage, en al die andere figuren die de laatste 20 jaar de scepter zwaaiden bij de Partij v.d.Armoe, zijn allemaal één pot nat

Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik heb eind 60'er en geheel 70'er jaren (bewust) de tijd meegemaakt dat de PVDA nog echt de partij voor de arbeiders was.

Die *Tony Blèr* is zeker ook jouw grote voorbeeld ?

Melkert,....""de meest onderschatte politicus van Nederland"" ?

Jahaa...je moet hem vooral niet onderschatten !

Gestel,...(ik zeg dus gestel)....dat dit figuur zich zou melden bij Leefbaar.NL en nog hoog op de kieslijst zou worden geplaatst ook, ik zou dan onmiddelijk mijn lidmaatschap opzeggen !


De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Wo Feb 28, 2001 17:48 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Toevoeging aan vorige bijdrage : "" en vooral ook de Partij v.d. gewone man/vrouw""!
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Wo Feb 28, 2001 18:57 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Bram, ik schat dat er tussen ons een halve tot een hele generatie ligt. Van de jaren zestig herinner ik me niets; ik herinner me wel het eerste kabinet-den Uyl.
Den Uyl was natuurlijk een unieke man, integer en gedreven, maar ik weet ook nog dat ik reeds als puber een hekel had aan Nieuw Links - mensen als Ien van de Heuvel etc. Ik hield niet van de starre, soms zelfs rigide opvattingen van die club, daarvoor ben ik te liberaal. Helaas moest Den Uyl ze te vriend houden en dat kon alleen door sommige van hun linksige opvattingen over te nemen.

Kijk je naar de situatie van nu, dan is volgens mij het grootste probleem dat alle politieke partijen - inclusief de VVD en Leefbaar Nederland - moeten opboksen tegen een werkelijk verpletterende onverschilligheid bij het volk. Het lijkt wel alsof niemand nog geïnteresseerd is in de samenleving. Het domweg oprichten van een nieuwe partij is niet voldoende om verandering in die situatie te brengen. De echte oorzaak van die onverschilligheid is de afwezigheid van een boeiende intellectuele discussie; zo'n discussie kan alleen ontstaan als je een nieuw sociaal-liberaal gedachtegoed ontwikkelt. Laat je dat achterwege, dan zullen de bestaande politieke partijen rustig doorgaan met leven in het verleden. Ook Leefbaar Nederland kan haar beloftes alleen waarmaken door het ontwikkelen van een sociaal-liberaal gedachtegoed (en datzelfde geldt voor D66).
Gebeurt er op intellectueel vlak niets ingrijpends, dan is op een dag alle gezag weg en stort de samenleving geheel in,
waarschijnlijk vanwege de multiculturele druk in de grote Europese steden. En dan ben je te laat.
De Derde Weg is m.i. het enige aanknopingspunt voor intellectuele vernieuwing, en het ziet ernaar uit dat Melkert dat goed begrepen heeft.

Natuurlijk, ik weet ook wel dat Melkert saai oogt, en dat de PvdA - zeker hier in Rotterdam - iets verschrikkelijk onverdraaglijks heeft, maar dat geldt net zo goed voor de andere partijen. Ook Nagel behoort gewoon tot de oude politieke garde, al is hij een sluw strateeg.
Politiek gebeurt er op dit moment echt helemaal niets, en je moet dus blij zijn met elk initiatief. Een goede zet dus van Melkert om zich te associëren met de Derde Weg, al riskeert hij daarmee een scheuring in zijn partij. Niettemin is het een poging om af te komen van die zeurderige, politiek correcte droogstoppels. Melkert is sluwer dan je denkt.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Wo Feb 28, 2001 20:27 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Kees Versteeg,

over Melkert kan ik kort zijn: hij is sluwer dan je denkt! En dat bedoel ik niet als compliment.

Over jouw pleidooi voor een sociaal-liberaal gedachtengoed: het bewust combineren van socialistische en liberale uitgangspunten vind ik een stap vooruit. Ik vind zowel zuiver socialistisch als zuiver liberaal teveel een dogma, en te weinig praktisch toepasbaar in onze samenleving.
Maar het is slchts een stap. Naar mijn mening wordt er in het hele beeld namelijk een factor vergeten die van hetzelfde belang is als sociale en liberale uitgangspunten. Die factor wordt gevormd door de uitgangspunten van onze maatschappelijke normen en waarden. In Nederland zijn die vooral bepaald vanuit de christelijke historie.
Als je onze waarden niet in de politieke overwegingen meeneemt krijg je een politiek model zonder ziel, een mechanistisch model. Voorbeeld: zonder de waarde van het respect voor elkaars eigendommen (en die waarde zijn we al bijna kwijt!) zal diefstal en vandalisme enorm toenemen. Vanuit socialisme of liberalisme is hierover geen uitspraak te doen. De enige reactie zal zijn het versterken van de controle op wetgeving, eventueel verzwaren van straffen. Symptoombestrijding.
Het versterken van normen en waarden zoals die in het voorbeeld is daarmee de derde pijler van het politieke denken. De confessionele pijler.

Uitgaande van drie in plaats van twee pijlers kom ik tot drie mengvormen: sociaal-liberaal, sociaal-confessioneel en liberaal-confessioneel. Voor de tweede gebruik ik ook wel de term sociaal-democratisch. De derde richting kan gerust conservatief genoemd worden.
Maar er is nog een vierde mogelijkheid: het integreren van alle drie de uitgangspunten. Daarmee kom je tot een denkrichting die aandacht heeft voor de belangen van het individu, voor de belangen van de samenleving als geheel en ook voor de kwaliteit van onze normen en waarden. Waarbij problemen steeds vanuit alle drie de standpunten bekeken worden, en waarbij steeds een afgewogen keuze gemaakt kan worden.
Dit klinkt misschien wat zweverig en theoretisch. Voorzover ik weet bestaat er ook vrijwel geen literatuur over dit onderwerp (ik ben het in ieder geval nog niet tegengekomen). Maar het is de logische eindconclusie die begint bij de redenering die leidt tot 'de derde weg'. De synthese lijkt nummer zeven.

Om terug te komen op nummer drie: de gedachte wordt m.i. teveel gebruikt als een manier om de politiek van vooral sociaal-democratische partijen voor een breder publiek acceptabel te maken. Daarmee verliest het veel van zijn waarde!
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Do Mrt 01, 2001 14:55 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Theo,

Ik ben het geheel en al met je eens. Ik vind je verhaal absoluut niet theoretisch of zweverig - het geeft juist precies aan wat er aan de hand is.

In Forum Online van de Volkskrant heb ik t.a.v. de PvdA een stuk geschreven over normen en waarden.
Mijn betoog komt er op neer dat we anno 2001 gedwongen zijn om zelf allerlei nieuwe normen en waarden te verzinnen - de heilige boeken zeggen nu eenmaal niets over genetische manipulatie e.d. We staan er alleen voor. We kunnen ons niet meer op de wijsheid van onze voorouders beroepen.
Het is tijd dat we met z'n allen beginnen aan het schrijven van een Nieuw Groot Verhaal, een soort Derde Testament, een 21-ste eeuws vervolg op de Bijbel (en Koran?), waarin wijzelf, dus de democratie, fungeert als God.
Kortom, het is de hoogste tijd dat de synthese zoals die door jou is beschreven inderdaad op gang komt.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Do Mrt 01, 2001 17:54 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Om het kort te houden : ik kan me weer volledig vinden in jullie beider (laatste)opvattingen, Theo en Kees.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Do Mrt 01, 2001 20:11 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


De theorie van de derde weg begrijp ik wel,
maar ik denk dat de kiezer er totaal niet
in geinteresseerd is. Iets wat niet onder het
volk leeft, valt ook niet uit te leggen. De
kiezer begint direct te gapen denk ik.

Melkert is niet echt boerenslim, ik ken
personen die hem goed kennen, en hun oordeel
is doorgaans heel betrouwbaar.

Laat hem maar de PvdA-lijst gaan trekken,dan
zullen we het allemaal wel zien.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 02, 2001 2:07 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Sorry, maar het idee van de derde weg bestaat in Nederland al jaren. In Engeland zijn er theorieen en praktijk, in ons land is er alleen de praktijk.

Het komt gewoon neer op het volgen van de ideeen van het IMF en zo. Er moet stevig bezuinigd worden op de uitgaven van de overheid, wat dus in de praktijk de afbraak van b.v. onderwijs en gezondheidszorg betekent, er moeten minder sociale voorzieningen zijn onder het motto "eigen verantwoordelijkheid" en vrijwel alle overheidsvoorzieningen moeten liefst geprivatiseerd worden.

Paars zo mogelijk in het kwadraat, zou je zeggen. En natuurlijk staat Melkert daar volkomen achter.

Maar ik denk niet dat mensen blijven gapen als het om wachtlijsten in de gezondheidszorg gaat of het alweer naar huis gestuurd worden van schoolkinderen omdat de school geen oplossing meer kan bedenken om op ze te letten. Laat staan om ze les te geven.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 02, 2001 21:02 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Janneke, zoals jij het verwoordt gaat het om puur kapitalisme, maar ik denk dat dat een IMF-recept is voor landen waar TEVEEL (bijna alles) in overheidshanden is. Trouwens, het IMF kijkt alleen maar naar de financiele kant van de zaak. Uiteraard.

Aan welk soort maatregelen je de voorkeur geeft moet volgens mij afhangen van de situatie (wat is hier en nu de beste keuze?), niet van een dogma (altijd privatiseren, alles door de overheid laten doen, andere denkwijzen uitbannen).
De dingen dus vanuit meerdere visies bekijken.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
BerichtGeplaatst: Za Mrt 03, 2001 19:15 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Uit de column van Hans Wansink in de Volkskrant van zaterdag 3 maart over het Maarten van Traa-debat over de Derde Weg:

"Melkert zag vier uitdagingen: een solide coalitie met verlichte ondernemers tegen het eendimensionale aandeelhouderskapitalisme, het hervormen van de publieke sector tot flexibele, doorzichtige en klantvriendelijke organisaties, het streven naar een verzorgingsstaat op wereldschaal en het openbreken van Fort Europa voor aansluiting van Oost-Europese landen, voor handel met de Derde Wereld en voor een gezamenlijk immigrantenbeleid"

In dezelfde Volkskrant overigens een artikel van Lisette Thooft over 'de derde weg in bed(!) - over normen en waarden op het terrein van de seksualiteit.
De Derde Weg: een nieuw sociaal-liberaal gedachtengoed
  Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 3 van 3  
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.