Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie » Nederlands verloedert door gebruik van Engels Ga naar pagina Vorige  1, 2
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Ma Dec 25, 2000 23:59 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Nu moet je niet van die HELE moelijke vragen stellen aan Guus, hoor Henk !

Ik ben natuurlijk WEL benieuwd naar zijn antwoord op je laatste vraag.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Di Dec 26, 2000 0:37 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Guus,

Welvaart kan een hoop Welzijn opleveren. Voldoende te eten, een huis met voldoende privacy, een computer om op te Internetten...

Enz.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Di Dec 26, 2000 1:33 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Janneke,
Je verwart nu welzijn met welvaart. Voor welzijn is goede huisvesting en voeding noodzakelijk; dat noem ik geen welvaart. De tegenwoordige neoliberaaltjes vinden dat welvaart is het volstoppen van de samenleving met overbodige rotzooi en vervuilende hebbedingetjes die binnen een jaar op de overlopende vuilnisbelten verdwijnen. Of grote getallen op privé-bankrekeningetjes die onstaan uit arbeidsloos beleggen en andere casinospelletjes. Puur infantiel materialisme.

Een computer om op te internetten is bijv. geen welzijn maar een vorm van communicatieve armoe. Als je wil kan ik daar wel dieper op ingaan maar kort samengevat vind ik dat het WWW veel "data" bevat, maar dat echte informatie slecht en moeilijk te vinden is tussen al het commercieel gedruis.
Van "data" word ik niet echt gelukkig: het zorgt slechts voor overbelasting van onze zintuigen en hersenen en het verpest de normale sociale omgang.

Henk,
Het interesseert me geen mallemoer wat de halfzachte helft van de samenleving momenteel vindt. Voor mijn part stemmen ze allemaal op de stupide "woudlopers" in deze wereld. Ik wil me wel inzetten voor een maatschappij waarin ook toekomstige generaties kunnen genieten van voldoende welzijn, zoals schone lucht, water, grondstoffen, voldoende voedsel, goede huisvesting, goed onderwijs en medische zorg.
Maar niet voor een stinkende mensenfokkerij waar je wordt volgepropt met voer tot meerdere glorie van een paar veehandelaren.

Ik hoop dat ik de laatste parafrase niet hoef uit te leggen.


Welvaart maakt dom.

[Dit weerwoord is op 26 December 2000 gewijzigd door Guus.]
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Di Dec 26, 2000 13:44 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Het overdreven en veelvuldig gebruik van uitheemse termen ondermijnt de zeggingskracht van een taal. De associatie van gevoel met klank verdwijnt. Een voorbeeld:
"Zij kon haar hartstocht niet weerstaan, moest tot het einde verdergaan ze was geen kind, maar ook geen vrouw en wist niet wat er komen zou " ( uit een kind van zestien, van Boudewijn de Groot) Door reeds "hartstocht" door "passie" te vervangen zou de zin enorm aan kracht inboeten. Toch betekent passie hetzelfde als hartstocht. In de nederlandse vertaling van Isabel Allendes boek "El plan infinito" ofwel "Het oneindige plan" staat op ergens "ongegeneerd observeren". Lees ik het in het spaans, dan zou ik diezelfde zinsnede vertalen met "schaamteloos aanstaren". Bij ongegeneerd observeren kan ik me niet zoveel voorstellen; schaamteloos aanstaren komt echter direct aan.
Participatie betekent deelname, deelneming.
Waarom in hemelsnaam het veel duidelijkere "inspraak" vervangen door het veel vagere "participatie"?
De nederlandse taal vervlakt enorm door het gebruik van uitheemse uitdrukkingen. Zij verliest daarmee de kracht om gevoelens tot uitdrukking te brengen.
Het groeien van de engelse taal tot de enige wereldtaal is niet de echte bedreiging. De echte bedreiging schuilt in het verwaarlozen van het nederlands.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Di Dec 26, 2000 16:20 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Inderdaad, Pyt,
Op radio of TV hoor je tegenwoordig vaak zeggen dat iets "commotie" veroorzaakt: een zinloze vreemdganger in de Nederlandse taal.
Bij tumult, opschudding of beroering kan ik mij namelijk veel meer voorstellen.

Kennelijk willen de gebruikers van uitheemse woorden hiermee hun gebrek aan uitdrukkingsvaardigheid verhullen en ontwikkeld overkomen.
Wat mij betreft bereiken ze het tegenovergestelde resultaat.


Welvaart maakt dom.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Wo Dec 27, 2000 1:21 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Gisteren werd mij in het 'Nederlands' verteld: 'hij wil zijn mogelijkheden verder exploreren'.

Laat dat alsjeblieft geen goed Nederlands zijn.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Wo Dec 27, 2000 7:36 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Hahaha!! dat woord exploreren lijkt mij overigens ook van het Engels afkomstig.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Wo Dec 27, 2000 11:35 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Het heeft ook met jargon te maken. Bij tamelijk veel opleidingen krijg je daarmee te maken. Leer dat maar eens af. Meestal zet je dat onbewust voort.

Op Hogescholen is dit natuurlijk nog extremer. Op universiteiten moeten daarbij vaak ook in het Engels opgestelde teksten (los van het feit of de oorspronkelijke tekst in een andere taal was geschreven) worden doorgenomen; een medereden waarom het Engels daar vaak als voertaal gebruikt wordt.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Wo Dec 27, 2000 11:57 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Ht samensmelten van talen bevorderd het begrip tussen volken en neemt allerlei barrieres weg die de economiesche samenwerking belemmeren.
Ik ben een voorstander van om steeds meer Engelse termen te gebruiken zodat iedereen de taal spelenderwijs leert.
Het krampachtig willen vasthouden aan een onbetekenend taaltje als het Nederlands vind ik bekrompen.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Wo Dec 27, 2000 21:10 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Guus,

Naast de door jou genoemde beweegredenen denk ik dat veel "zinloze vreemdgangers" binnengehaald worden om een machtsafstand te scheppen. Zoals vroeger in de katholieke kerk de door vrijwel niemand begrepen Latijnse mis een magische klank, waardoor de pastoor -vermoed ik- op een hoger plan kwam. Ik meen dat in de pruikentijd de regenten frans spraken.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Wo Dec 27, 2000 23:24 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Citaat:Een computer om op te internetten is bijv. geen welzijn maar een vorm van communicatieve armoe. Als je wil kan ik daar wel dieper op ingaan maar kort samengevat vind ik dat het WWW veel "data" bevat, maar dat echte informatie slecht en moeilijk te vinden is tussen al het commercieel gedruis.
Van "data" word ik niet echt gelukkig: het zorgt slechts voor overbelasting van onze zintuigen en hersenen en het verpest de normale sociale omgang.

Guus,

Ik heb dit reageren met citaat even uitgeprobeerd, maar ik zie dat ik er een beetje slordig mee om ben gegaan. Ik wou ook even ingaan op jouw omschrijving van welvaart. Voor mij persoonlijk betekent welvart niet dat ik me kan of ga voorzien van allerlei onzinnige hebbedingetjes, maar dat ik geen slapeloze nachten hoef te hebben over geldgebrek. Zoals ik dat vroeger wel heb gehad.

Voor mij betekent deze welvaart van de laatste jaren dat ik niet langer tegen gordijnen met gaten aan hoef te kijken, maar dat ik me nieuwe hele gordijnen kan permitteren. Het betekent dat ik boodschappen kan halen bij de supermarkt zonder dat ik in gedachten de prijzen optel om te kijken of ik binnen het besteedbare bedrag blijf. Dat ik nieuwe schoenen kan kopen als de oude versleten zijn, zonder dat ik de allergoedkoopste rommel hoef te nemen. Dat ik een zelf nieuw in de winkel uitgezocht bankstel heb, en niet bij de kringloopwinkel iets afgrijselijks hoef te bestellen. Dat ik naar het zwembad of naar de bioscoop kan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kortom, welvaart en welzijn hebben een hoop gezamenlijks. Ik heb zelfs een tuintje, in de stad. Mijn gevoel van welzijn zou flink verminderen als ik alleen een balkonnetje had.

En dan nog even dat citaat: ik snap inderdaad niet goed wat je bedoelt met communicatieve armoe. Internet is voor mij een dagelijkse vorm van ontspanning, met het zoeken van informatie, het bekijken van verschillende nieuwsbronnen, en het onderhouden van internetcontacten. Ik ben namelijk een heel groot deel van de dag alleen thuis, en internet is stukken leuker dan koffie bij de buurvrouw.

Mijn gevoel van welzijn is bij vlagen ernstig onder de maat als ik geen internet heb.

[Dit weerwoord is op 27 December 2000 gewijzigd door Janneke.]
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Do Dec 28, 2000 0:54 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Janneke,
Alle tijd die besteed wordt aan Internetcommunicatie, gaat verloren voor echte menselijke communicatie. Dat klinkt misschien wat onecht omdat ik er zelf ook aan meedoe. Dat heeft zo zijn redenen.

Toch zou mijn gevoel van welzijn er niet onder lijden als er geen Internet bestond.

Ik ben het met je eens dat er een minimaal welvaartsniveau moet zijn om welzijn te bewerkstelligen. Aan de andere kant word ik kotsmisselijk van de uitzinnige verkwisting waar hele bevolkingsgroepen aan meedoen.

Daar komt nog bij dat er in onze huidige Nederlandse samenleving in hetzelfde tijdsbestek allerlei noodzakelijkheden worden verwaarloosd, zoals onderwijs en zorg, zowel voor nu als later en in de breedste betekenis. Dit gebeurt dan ook nog, godbeterehet, onder het excuus van: "het is te duur" of "er is geen geld voor"


Welvaart maakt dom.
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Do Dec 28, 2000 10:27 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Misschien een troost voor je Guus, de verkwisters en degenen die het niet al te nauw nemen met hun taalgebruik (Nederelands "verloederd" natuurlijk ook door invloed van Turks, Papiemento, Marokkaans, Surinaams enz.) worden ook kotsmisselijk van jou soort kniesoren.
Ik ben het geheel eens met wat Janneke zegt en voel hetzelfde. Alles beter dan armoe en ontbering. Dat is pas echt een mensonwaardig bestaan. Dan kun je geen enkele van je verlangens en idealen in je leven waarmaken. Alles kost nu eenmaal geld.
En ook al zij bepaalde artikelen in jou ogen zinloze verspilling, vele kopen ze en het maakt die mensen gelukkig. En wie ben jij eigenlijk om dat te veroordelen?
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Do Dec 28, 2000 15:25 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Guus,

Over wat een minimaal welvaartsniveau is kan je net zo lang discussieren als over de vraag waar armoede begint. Daar heb ik al heel wat discussies over gezien.

Dat de tijd die besteed wordt aan internetcommunicatie verloren gaat voor echte communicatie ben ik niet met je eens. Niet elk moment van de dag leent zich voor " echte communicatie" , b.v. omdat er gewoon niemand aanwezig is of tijd heeft voor communicatie. En daarnaast kan je je nog afvragen wat je precies onder " echte communicatie" verstaat. Een hoop van de tijd die je in gezelschap van anderen doorbrengt is bedoelt om elkaar een plezier te doen, om je prettig of veilig bij te voelen, of om de eenzaamheid buiten de deur te houden.

Nederlands verloedert door gebruik van Engels
BerichtGeplaatst: Do Dec 28, 2000 16:55 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Waar we ons in het kader van dit forum vooral bewust van moeten zijn is dat diegenen die niet het Engels als moedertaal hebben, altijd enigszins gehandicapt zijn in het communicatiegebeuren.
Beroepshalve neem ik vaak deel aan internationale vergaderingen. Het valt mij dan steeds opnieuw op dat het de Engelsen en Amerikanen zijn die daar meestal het hoge woord hebben.
Bovendien zijn ze vaak nog arrogant genoeg om het doordnormaal te vinden dat iedereen hun taal gebruikt, en doen ze niet de minste moeite om enigszins te compenseren voor dit voordeel, door bijvoorbeeld iets langzamer te spreken of al te gesofistikeerd taalgebruik en eigen jargon achterwege te laten.
Hoe je het ook draait of keert, op termijn zijn de niet-engelstaligen daardoor in een soort tweederangspositie geduwd.
Anders uitgedrukt: de engelstaligen hebben steeds het voordeel van de bal. En dat loont zich in de wereldpolitiek, en de economie die daar het gevolg van is...
Nederlands verloedert door gebruik van Engels
  Weerwoord forum index » Politiek Theorie en Filosofie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 2 van 2  
Ga naar pagina Vorige  1, 2
  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.