Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Economie » Vervuld WMZ-register (Wet Melding Zeggenschap)
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Vervuld WMZ-register (Wet Melding Zeggenschap)
BerichtGeplaatst: Wo Jun 12, 2002 20:51 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


Het Ministerie van Financien wil grootaandeelhouders dwingen beleggers meer informatie te geven over de omvang van hun belang. Daartoe moet de Autoriteit Financiele Markten via haar website een openbaar register gaan bijhouden dat wijzigingen sneller gaat bijhouden. Het huidige register zou vervuild en misleidend zijn.
De Vereniging van Effectenbezitters en Euronext zijn voorstanders van dit initiatief. Tegen zijn VNO/NCW, de Vereniging van Effecten Uitgevende Instellingen (VEUO) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Zij vinden ghetr onnodig dat Nederland in Europa wat het doen van belangenmeldingen voorop gaat lopen.
VNO/NCW stelt dat het tegengaan van vervuiling van het meldingenbestand geen doel op zich mag zijn. Het up-to-date houden "blijft een utopie", volgens VNO/NCW.
Het doen van periodieke meldingen is volgens de ondernemers en de banken: "niet nodig".
Euronext dat indices o.m. samenstelt op basis van deze gegevens vindt dat vennotschappen het aantal uitstaande aandelen maandelijks moeten melden.
Beleggers en players zijn volgens VNO/NCW juist gebaat bij een ruimere playing level field zonder dat concurrenten hun akties al te nauwgezet kunnen volgen".
Uit het artikel in het FD van 11 juni valt verder op te maken dat niet alle (groot-)aandeelhouders de verplichtingen van de WMZ even serieus nemen.
Het artikel wekt minstens de schijn dat de partijen met de grootste belangen er de voorkeur aan geven om over en achter de rug van andere beleggers hun zaken onderling te regelen ten koste van kleine beleggers.
Het is een goede ontwikkeling dat ondernemers, (effecten-)banken en grootaandeelhouders het onderling even regelen van grote transacties onmogelijk wordt gemaakt. Wanneer VNO/NCW stelt dat die openheid van zaken doen in het belang is van beleggers (en players), dan realiseert die organisatie zich heel goed dat de groep beleggers die zij daarbij op het oog heeft uiterst beperkt is. Het gaat haar alleen om de kleine selcte groep grootaandeelhouders waar bedrijven in belangrijke kwesties niet omheen kunnen, maar die geen recht hebben op de informatie die voor hen beschikbaar komt bij een consultatie die vooraf gaat aan de informatie die andere aandeelhouders wordt verstrekt.
Het mag duidelijk zijn dat het consulteren van een zeer beperkt groepje aandeelhouders in kwesties van groot zakelijk belang in flagrante strijd is met het principe van gelijktijdige verspreiding van relevante informatie onder alle beleggers .
Voor grootaandeelhouders, banken en ondernemingsbesturen is het belangrijk nu met elkaar gemene zaak te maken, omdat het voor hen uiterst voordelig kan zijn om hun eigen zaken in kannen en kruiken te hebben alvorens die formeel nog even aan een aandeelhoudersvergadering wordt voorgelegd.
Wat er vooraf binnenskamers over de hoofden van de doorsnee belegger allemaal is bekokstoofd blijft in het duister van de direktiekamer gehuld.
Terecht vinden deze regelneven daarbij Euronext en de gewone beleggers verenigd in de VEB tegenover zich. Gelukkig heeft het ministerie van Financien duidelijk meer oog voor het algemeen belang dan de beschreven groep invloedrijke belanghebbenden.
Die zullen ongetwijfeld nu alles in het werk stellen om een meerderheid in het parlement aan hun kant te krijgen en de wijzigingen van de WMZ te torpederen.
We mogen hopen dat dit parlement zich door hun lobby geen zand in de ogen laat strooien en een open oog zal hebben voor gelijke behandeling van alle aandeelhouders.
Alles verandert, maar zelden vanzelf.
  Weerwoord forum index » Economie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.