| Hoe verder met onze daklozen? | |
Geplaatst: Ma Feb 18, 2002 15:43 |
|
|
|
Rotterdams Dagblad maandag 18 Februari 2002
Hulpverlening daklozen is nog steeds niet goed
Rotterdam - Er wordt nog steeds te weinig naar dak- en thuislozen zelf geluisterd. Opvangvoorzieningen zijn nog steeds te weinig toegesneden op de behoefte van daklozen. Bovendien werken de diverse hulpverleningsinstellingen nog steeds te veel los van elkaar en te veel langs elkaar heen.
Dat blijkt uit de tweede rapportage van de straatadvocaat, de man die namens het Basisberaad GGZ (geestelijke gezondheidszorg) is aangezocht om voor de dak- en thuislozen in Rotterdam op te komen. Vanmiddag bood straatadvocaat R. van der Male zijn rapportage over de periode 1998-2001 aan aan wethouder Meijer, verantwoordelijk voor de opvang in Rotterdam.
Van der Male ging in 1997 aan het werk. Hij was de eerste straatadvocaat in Nederland. Inmiddels heeft Utrecht er ook twee en naar alle waarschijnlijkheid komt er dit jaar een tweede bij in Rotterdam, als de financiering rond komt.
De straatadvocaat is er gekomen na onderzoek waaruit bleek dat dak- en thuislozen behoefte hadden aan iemand die speciaal voor hen opkwam. Nu die persoon er is, en er veel meer bekend is over de wensen van dak- en thuislozen, moet Rotterdam er ook wat mee doen, zo vinden Van der Male en het Basisberaad.
Een van de zaken die de straatadvocaat signaleert is het gebrek aan geld van de thuislozen. Een bijstandsuitkering voor een dakloze is lager dan voor iemand anders omdat hij geen woonkosten heeft. Maar ook voor de nachtopvang moet betaald worden, zo schrijft Van der Male, die bovendien grote verschillen in de uitkering tussen gemeenten onderling ziet.
In die opvang is het ook nog eens een keer niet zeker dat iemand een plaats krijgt, die er uren voor in de rij heeft gestaan. Ook dat moet anders, aldus de straatadvocaat, nog los van een duidelijk tekort aan bedden, in ieder geval voor sommige groepen.
Zo zijn er nu aardig wat plaatsen in begeleid wonen-projecten voor verslaafde zwervers. Maar voor niet-verslaafde daklozen zijn er veel te weinig. Voor alle opvangvoorzieningen geldt dat er te weinig coördinatie en afstemming onderling is, aldus Van der Male, die in een van zijn columns in de Straatkrant er al eens voor pleitte alle organisaties ,,te dreigen eens met de koppen tegen elkaar tegen elkaar te slaan.''
Bron: Rotterdams Dagblad
Derde Weg |
|
|
|
|
| Hoe verder met onze daklozen? | |
Geplaatst: Za Feb 23, 2002 16:14 |
|
|
|
'Laat die jongen nou lekker buiten slapen'
Trouw 2002-02-20
door John Hoogerwaard
René van der Male werd in 1997 Nederlands eerste straatadvocaat. In Rotterdam neemt hij het op voor daklozen en slechtbehuisden en inventariseert hij wie hulp nodig heeft. Hij kent het klappen van de zweep, want ooit kwam de ex-student geneeskunde zelf in het zorgcircuit terecht. Deze week bracht hij rapport uit over de periode 1998-2001.
Henk, een dakloze van circa 55 jaar, steekt zijn kop onder de dekens vandaan. Omringd door karretjes vol oude kleren, een fiets en stukken zeil komt hij even bij van zijn dagelijkse rondje door de aangrenzende wijk. Tien meter van hem af raast het verkeer met 100 kilometer per uur voorbij. Henk 'woont' tegenwoordig in een bosschage pal langs de A20 bij Rotterdam. Straatadvocaat René van der Male heeft Henks nieuwe verblijfplaats net ontdekt. ,,Mooi plekkie heb je hier'', laat hij Henk weten, die op zijn beurt mompelt dat het inderdaad zo slecht nog niet is.
Terwijl Van der Male koffie schenkt uit zijn thermoskan, springt Henk van de hak op de tak. Hij is zichtbaar blij dat Van der Male even langskomt voor een praatje. Na een minuut of tien springt de straatadvocaat weer op de fiets. Henk probeert het gesprek nog wat te rekken, maar Van der Male is al laat voor de volgende afspraak. Eenmaal onderweg zegt hij: ,,Ik ben bang dat hij wat langer met mij wilde praten. Zoals je ziet heeft deze man weinig ingewikkelde zorg nodig. Hij heeft op een bepaalde manier vrede met zijn situatie. Henk heeft ze misschien niet allemaal op een rijtje, maar dat hoeft ook niet. Ik zoek hem af en toe op. Alleen als het vriest ga ik twee keer per week.''
René van der Male (44), serieuze oogopslag onder donkere wenkbrauwen, is ruim vier jaar straatadvocaat in Rotterdam. Hij was in 1997 de eerste in Nederland, maar inmiddels heeft Utrecht er zelfs twee en is er ook in Amersfoort een aangesteld. Het grootste misverstand over straatadvocaten: dat het sociale advocaten zijn die daklozen rechtsbijstand verlenen. Maar Van der Male en zijn collega's zijn geen juristen, maar advocaten in de letterlijke betekenis van het woord. Ze nemen het op voor daklozen en slechtbehuisden en proberen op straat te inventariseren wie hulp nodig heeft, waar men verblijft en hoe het hen vergaat. Daarnaast rapporteren ze regelmatig aan zorg instellingen en de lokale politiek. Doordat Van der Male is aangesteld door een cliëntenplatform in de geestelijke gezondheidszorg, het basisberaad GGZ, kan hij onafhankelijk opereren. Hij is geen hulpverlener, maar opereert eerder onder het motto 'ik ben een van hen'.
Van der Male presenteerde afgelopen maandag zijn bevindingen over de periode 1998-2001. Daarin drong hij met name aan op een onderzoek naar de loopbaan van psychiatrische patiënten, die onevenredig vaak dakloos raken. Door onderzoek zou het voor hulpverleners veel duidelijker worden wie zij voor zich hebben, als een ex-psychiatrisch patiënt aanklopt voor hulp. Het moet een soort boek van Sinterklaas opleveren, een overzicht van wat Jantje of Pietje heeft meegemaakt, waar hij eerder is opgenomen en welke behandelingen hij heeft ondergaan. In de afgelopen vier jaar heeft Van der Male gemerkt dat veel informatie over deze groep daklozen verloren is gegaan, bijvoorbeeld door slechte communicatie tussen instellingen en het grote verloop onder hulpverleners, die vaak na een aantal tropenjaren iets anders gaan doen.
Zo zijn er tal van zaken die volgens Van der Male nog beter kunnen. Hij kan zich opwinden over de rijen voor de nachtopvang of de slechte toegang die daklozen hebben tot internet. Het speelt mee dat hij 'ervaringsdeskundige' is, zoals Van der Male het zelf noemt. Anders gezegd: hij kent het klappen van de zweep, omdat hij begin jaren tachtig zelf in het zorgcircuit terechtkwam. Als student geneeskunde kreeg hij last van heftige angstaanvallen, die niet kon plaatsen. Hij had bij dergelijke aanvallen geen controle over zijn lichaam en maakte rare, karate-achtige bewegingen, ook op straat. Van der Male werd meerdere malen opgepakt. Nadat hij een psychiater bedreigde, werd hij platgespoten en werd hij wakker in een isoleercel.
,,En toen begon het eigenlijk pas. Toen werd me duidelijk hoe groot de macht van bijvoorbeeld de psychiatrie is over mensen. Ik moest tegen mijn zin al snel afbouwen met medicijnen. Ik gaf juist aan dat ik dat nog niet wilde, maar er werd toch doorgezet. Gevolg was dat ik op een gegeven moment flipte, waardoor ik een dosis kreeg die nog veel hoger was dan voorheen. Van mijn oude afdeling van tien mensen zijn er verder maar drie goed terechtgekomen. Drie mensen hebben zelfmoord gepleegd en weer drie anderen zitten er nog steeds.'' Droogjes merkt Van der Male op dat ieder willekeurig ziekenhuis met een dergelijk score allang gesloten zou zijn. ,,Ik weet wel dat de psychiatrie op een veel moeilijker terrein zit dan een gewoon ziekenhuis. Toch vraag ik me af of ik überhaupt wel een échte behandeling heb gehad. Ik ben er toch voornamelijk op eigen kracht bovenop gekomen. Al moet ik nog steeds waakzaam blijven.''
Begin jaren '90 ging Van der Male aan de slag bij zijn huidige werkgever, het Basisberaad GGZ. Na vier jaar werd hij, op grond van zijn verleden, gevraagd als straatadvocaat. Het was een functie waar daklozen zelf om zaten te springen. Deze merkten dat het zorgaanbod niet was afgestemd op hun behoeften. Zorgverleners hebben een bepaald pakket aan zorg en bekijken of een dakloze daar binnen past.
De straatadvocaat doet het omgekeerd. Hij legt allereerst contact. Daarna kijkt hij of iemand behoefte heeft aan zorg en bemiddelt waar nodig. ,,Omdat ik volstrekt onafhankelijk ben, hoef ik ze niets op te dringen. Ik ben er puur en alleen voor hen. Mijn officiële omschrijving luidt 'zorgconsulent dak-en thuislozen'. Maar ja, zodra je dat tegen een dakloze zegt, ben je hem al kwijt.''
Ongeveer anderhalve dag in de week is Van der Male op straat. Vandaag heeft hij twee afspraken en fietst hij in Rotterdam-Noord op zoek naar bepaalde daklozen, zoals Henk. Dat er in het circuit veel huis-, tuin- en keukenvragen leven blijkt wel als Van der Male een dagopvang bezoekt. Daar zit Rob (33) met zijn vingers net in een bak met soda. ,,Ontstoken vinger'', zegt hij. ,,Maar de hygiëne is op straat dan ook niet denderend.'' Rob slaapt vlak bij de dagopvang, onder een brug, samen met zijn maat en wat anderen. Hij maakt zich zorgen dat zijn stekkie door de politie of de reinigingsdienst zal worden opgedoekt. ,,Verderop is er nog een brug. Die lui die daar liggen, maken er een enorme klerezooi van en straks moeten wij daardoor ook weg'', roept Rob uit. Van der Male probeert wat advies te geven: ,,Ruim zelf al je rotzooi op. En laat vooral geen spuiten slingeren. Zodra bewoners spuiten vinden, is het meestal gelijk afgelopen'', zegt de straatadvocaat. Even later, weer op de fiets, noemt Van der Male Rob 'een typisch geval'. ,,Deze jongen heeft een hele geschiedenis. Hij zegt zelf dat hij schizofreen is en heeft op zijn manier een vorm gevonden om er mee om te gaan. Het gevaar is dat hulpverleners hem nu allerlei zorg gaan aanbieden, terwijl je daar beter even mee zou kunnen wachten. Laat die jongen nou lekker buiten slapen. Een nachtopvang is volgens mij veel te druk voor hem. Als je met hem in gesprek blijft, geeft hij zelf wel aan wanneer hij de volgende stap wil maken. Hij zoekt nu juist de rust op.''
De namen van de daklozen zijn om reden van privacy gefingeerd.
Bron: Trouw
Derde Weg |
|
|
|
|
Weerwoord forum index » Economie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen Je mag geen reacties plaatsen Je mag je berichten niet bewerken Je mag je berichten niet verwijderen Ja mag niet stemmen in polls
|
Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1
|
|
|
|
|