Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Economie » Tol der privatisering: energie te snel afgesloten
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Tol der privatisering: energie te snel afgesloten
BerichtGeplaatst: Di Feb 26, 2002 16:22 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


GGD's: Energie te snel afgesloten


Trouw 2002-02-26
door Hans MarijnissenAMSTERDAM - De GGD's in de grote steden hebben harde kritiek op het sociale beleid van de energiebedrijven. Sinds de openbare nutsbedrijven zijn geprivatiseerd gaan de stroomleveranciers in hun ogen te snel over tot afsluitingen en valt met hen amper te praten over betalingsregelingen of schuldsanering.


De geprivatiseerde energiebedrijven proberen zich dan wel te presenteren als groene en 'warme' klantvriendelijke stroomleveranciers, hulpverleners ervaren de commercieel geworden bedrijfstak als steeds 'killer'.

De teams van de GGD die burgers met (psychische en psychiatrische) problemen begeleiden, konden voorheen rekenen op de samenwerking met het gemeentelijke of provinciale energiebedrijf. De stroomleverancier meldde wanbetalers met sociale indicatie bij de GGD aan, op haar beurt kon de GGD rekenen op soepelheid als zij met een betalingsregeling probeerde te voorkomen dat cliënten werden afgesneden van primaire voorzieningen.

,,Maar de tijd dat energie werd gezien als een elementaire levensbehoefte is voorgoed voorbij'', zegt R. Zegerius van de Amsterdamse GGD, die jaarlijks 3500 huiselijke crises krijgt te behandelen. ,,Je hoort de Nuon vooral over groene energie, maar niet meer over mensen. Vroeger kon ik uitleg geven waarom iemand niet meer in staat was de rekening op tijd te voldoen, en was een regeling mogelijk. Maar daar ziet de Nuon niets meer in. De individuele medewerker wil best, maar van bovenaf is alle speelruimte om tot een oplossing te komen ingeperkt'', aldus Zegerius, die spreekt over een 'verschraling' van de maatschappij.

M. van Ravensteijn van de GGD Utrecht verwijt het plaatselijke energiebedrijf Remu 'halsstarrigheid'. ,,De GGD wordt nu pas door omstanders ingeschakeld als mensen daadwerkelijk zijn afgesloten. Van het bedrijf zelf horen we niets. Maar dan is er natuurlijk al sprake van een verregaande crisis: je raakt niet zomaar van energie verstoken. Als wij vervolgens interveniëren is de crisis al op zijn dieptepunt en zijn de kansen voorbij.''

Rotterdam meldt dezelfde problemen. ,,Was er vroeger een afsluitingsdreiging van 9 maanden, waarbinnen nog van alles mogelijk was, nu is die sterk verkort'', aldus O. Gort van de GGD daar. En volgens de GGD Flevoland is er met Nuon ,,niet te praten''. ,,Eerst betalen'' is het motto volgens M. Josten.

Volgens de GGD's heeft de harde opstelling van de energiebedrijven tot gevolg dat hun cliënten nog dieper in hun crisis wegzakken. Immers: iemand die basisvoorzieningen mist kan geen energie steken in zijn herstel. Maar de energiebedrijven schieten met hun harde opstelling ook in eigen voet. Volgens de GGD's kunnen zij via betalingsregelingen nog een deel van de uitstaande schuld innen, terwijl zij zonder bemiddeling geen inkomsten hebben.

Volgens B. Sikking van de Nuon is er inderdaad sprake van een zekere 'verzakelijking'. ,,Sinds de fusie in 1999 zijn er 2,6 miljoen huishoudens bij ons aangesloten. Ik kan me voorstellen dat de klant vanwege die schaalvergroting ervaart dat er minder direct contact is. Toch hebben wij wel degelijk een sociaal gezicht; hoewel wij een product verkopen en die verkoop aan regels is gebonden, is er met ons wel degelijk te praten over betalingsregelingen.''
Bron: TrouwDerde Weg

[Dit weerwoord is 1 keer gewijzigd door Kees Versteeg op 26 Februari 2002 om 16:23 uur]
Tol der privatisering: energie te snel afgesloten
BerichtGeplaatst: Di Feb 26, 2002 21:02 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekende
Gast
   
 


Ja dat heb je met particuliere bedrijven, die worden meer geremd door verliesgevende aktiviteiten dan politieke overwegingen.
Die bedrijven kunnen gemakkelijker regelmatig wat verlies te nemen om zo van een (doorlopend) verliesgevende klant nog een grijpstuiver te vangen. De overheid heeft niet zo'n probleem met verliezen of hoge kosten, omdat men daar gewend is met geld van belastingbetalers door te schuiven.
De overheid is om die reden ook voortdurend naar mogelijkheden voor nieuwe belastingen aan het zoeken. We moeten begrijpen dat overheidsbegrotingen sluitend behoren te wezen en wat is gemakkelijker dan ze sluitend te MAKEN? Hoe je dat doet? Er zijn maar twee mogelijkheden: bezuinigen of de inkomsten verhogen. Bezuinigen zou de overheid zelf moeten doen en dat is wat moeilijk. Dus wat doet zij......?
Inderdaad we doen een nieuwe belasting. Bijv. op het aantal lampen dat een auto meer voert dan twee. U zult zeggen, maar je hebt toch minstens vier lampen nodig. Dat is natuurlijk wel en daarom stellen we het aantal op twee want anders probeert iedereen zijn belastingplicht te ontwijken door het verwijderen van (overtollige!) lampen en dat is vanzelfsprekend niet onze bedoeling.
De auto is het meest voor de hand liggende belastingobject, maar het zou natuurlijk ook gewoon accijnsheffing op de BTW kunnen zijn, of zo.....
Dergelijke ontsnappingsroutes heeft NUON niet, noch enig ander particulier bedrijf.


Alles verandert, maar zelden vanzelf.
Tol der privatisering: energie te snel afgesloten
BerichtGeplaatst: Wo Feb 27, 2002 14:17 Plaats reactie Reageer met quote
Onbekend
Gast
   
 


,,Je hoort de Nuon vooral over groene energie, maar niet meer over mensen."

Vooral dit zinnetje uit het artikel zet me aan tot denken.

Enerzijds zijn de energiebedrijven onder druk van de overheid bezig om de samenleving leefbaarder te maken door meer duurzame energiebronnen te ontwikkelen en groene stroom aan te bieden, anderzijds wordt er onder druk van de privatisering en het streven naar winstmaximalisatie een keihard incassobeleid gevoerd waarbij de menselijke maat regelmatig uit het oog wordt verloren.

Het zijn twee volstrekt tegenstrijdige ontwikkelingen.


Derde Weg

[Dit weerwoord is 1 keer gewijzigd door Kees Versteeg op 27 Februari 2002 om 14:18 uur]
  Weerwoord forum index » Economie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  

  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.