Weerwoord forum index Registreer FAQ Zoeken

Weerwoord forum index » Economie » Banenplannen allochtonen. Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats nieuw bericht  Plaats reactie Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
Banenplannen allochtonen.
BerichtGeplaatst: Do Jan 19, 2006 10:42 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Quote:
Twee decennia banenplannen: amper resultaatVan onze verslaggever

AMSTERDAM - Twintig jaar heeft de overheid geprobeerd met banenplannen en wetgeving de werkloosheid onder allochtonen aan te pakken. Veel heeft het niet geholpen.

Het kabinet-Balkenende ondersteunt nu een reeks initiatieven. Zo krijgen een ‘banenoffensief vluchtelingen’ van Vluchtelingenwerk Nederland; de stichting Emplooi, de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en CWI een miljoen euro subsidie.

Het offensief moet in drie jaar 2500 vluchtelingen aan werk helpen. Er is 80 duizend euro subsidie gegeven aan ‘een coachingstraject voor hoogopgeleide allochtone jongeren’. De FNV heeft een instructieboek opgesteld om het gesprek tussen autochtonen en allochtonen op de werkvloer op gang te krijgen. Leden zijn geschoold in het begeleiden van gesprekken tussen allochtonen en autochtonen. Ook is een Landelijk Centrum Diversiteitsmanagement actief, een adviesteam van de overheid.

De nieuwe aanpak volgt op een decennium van wetgeving. Begin 2004 eindigde de Wet Samen, die bedrijven verplichtte gegevens over de afkomst van werknemers te deponeren bij de Kamer van Koophandel. De bewustwording die daarvan moest uitgaan was volgens het kabinet ‘uitgewerkt'.

De Wet Samen noch zijn voorganger WBEAA vonden veel weerklank bij werkgevers. Jaar in jaar uit werden veel te weinig verslagen ingeleverd bij de Kamers van Koophandel. Deze wetsontduiking werd niet bestraft. Wel trok de Taskforce Minderheden en Arbeidsmarkt de aandacht met vacaturewerving voor allochtonen, vooral door toedoen van MKB Nederland-voorzitter Hans de Boer.

De focus op werkloosheid onder minderheden begon in de jaren tachtig bij de Molukkers. Voor hen kondigde het kabinet-LubbersII een duizend-banenplan af. In 1989 waren slechts 400 banen door Molukkers bezet.Weggegooid geld?
Stoppen met deze "onzin"?
Zorgen dat er minder allochtonen en vluchtelingen ons land binnenkomen?
Zorgen dat er alleen hoger opgeleide allochtonen en vluchtelingen binnenkomen?

Een feit is dat veel vluchtelingen een dubbel leven leiden. Thuis in hun priveleven spreken ze hun eigen taal en als het moet en niet anders kan dan wordt er NL gesproken buiten de deur. Veel vluchtelingen en allochtonen spreken belabbert NL. Zelfs 2e en derde generatie allochtonen en vluchtelingen.

De enkelen die wel goed NL spreken komen dan ook eerder aan werk. Het maakt niet uit of een hoogopgeleide Afghaan die aldaar chirurg is geweest, hier probeert om werk te vinden. Slecht NL betekent geen werk. Zolang vluchtelingen en allochtonen hun taalachterstand niet zelf verbeteren blijf dit probleem bestaan. Buiten dat zijn opleidingen die in het buitenland zijn gevolgd van een lager niveau en niet te vergelijken met de opleidingen in NL.

Het geven van een baantje voor een bepaalde periode volgens zo'n banenplan leidt eerder tot frustratie. Na die periode staan ze weer op straat.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Jan 19, 2006 12:39 Plaats reactie Reageer met quote
spike
   
 


Ja laten ze eerst eens de werkloosheid onder de nederlanders eens oplossen, en de bijstandtrekkers, en ww, ers die zwart verdienen goed aan pakken.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Jan 19, 2006 13:13 Plaats reactie Reageer met quote
Circe
   
 


In Vlaanderen (niet België - enkel Vlaamse deelstaat) heeft men nu een nieuw concept uitgevonden.

Het specifieke traject heeft de naam "jobkanaal" gekregen en gaat als volgt:

Bij jobaanbiedingen via de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) worden gedurende de eerste 3 weken enkel kandidaten uit achtergestelde groepen aangeboden: vijftig-plussers, arbeidsgehandicapten en... allochtonen.

Indien binnen die eerste drie weken geen geschikte kandidaat gevonden werd in de drie achtergestelde groepen, dan pas kunnen "normale" werkzoekenden deelnemen aan de sollicitaties.


Probleem blijft natuurlijk wie als "allochtoon" mee aan de pre-start mag verschijnen.... Ik vermoed dat Piet Janssens met mama Kim Il Jung niet door die selectie geraakt.

_________________
Zij die weten spreken niet,
zij die spreken weten niet.
(Lao Tse)
en verder zeg ik niks meer.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Jan 19, 2006 13:56 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


In NL is een grote groep veelal hoog opgeleiden die hier ooit (60-80)politiek asiel hebben gevraagd en gekregen. Deze groep is na jaren nog sterk verbonden met hun cultuur en het reilen en zeilen in hun herkomstland. Veelal hebben ze een dubbel paspoort en zijn erbij die na jaren reizen ondernemen naar hun familie in hun geboorteland (!?).

Overigens zijn het vaak hoogopleiden die politiek asiel hebben aangevraagd. Vooral tot de jaren 80. Deze mensen hadden de financiele mogelijkheid om te kunnen vluchten. De meeste vluchtelingen na deze jaren zijn veelal economische vluchtelingen.

Ik ben er een voorstander van dat mensen politiek asiel krijgen tot het moment dat de politieke situatie in hun land weer mogelijk is om aldaar te kunnen leven of deze mensen moeten hun oude staatsburgerschap opgeven.

Zo zijn er meerdere vluchtelingen (Koerden, Congolezen, Zuid-Afrikanen, etc.) die zich alhier gevestigd hebben met hun politieke/culturele intresse veelal gericht op het land van herkomst zonder zich optimaal in te zetten in een bestaan in NL. Er is ook, veelal enkelingen, een kleine groep mensen die zich optimaal hebben ingezet. Vaak hebben die juist doordat ze zich kwa taal geprofileerd hebben sneller een baan. Deze mensen weten dat ze zich meer en beter moeten inspannen om hun doel te bereiken.

Laagopgeleiden zullen altijd problemen behouden met het vinden van werk zeker als ze ook nog eens slecht NL spreken.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Jan 20, 2006 9:45 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Quote:
vrijdag 20 januari 2006
Werkloos? Gewoon blijven proberen! Door ABDEL ILAH RUBIO (AD)

Farid Darkaoui is een succesvolle ondernemer van Marokkaanse afkomst. Hij schrikt van het percentage werkloze allochtonen.

Veel uitgaan of op straat hangen, zoals veel jongeren, deed Darkaoui in zijn jeugd niet. Hij zette zich liever in voor de maatschappij. Nooit opgeven’, is zijn advies. Als student was Farid Darkaoui (31) al actief.

Hij zat in het bestuur van diverse verenigingen, nam als volksvertegenwoordiger plaats in de deelraad van het Rotterdamse Delfshaven en richtte zelfs een eigen sportclub op.

,,Ik ben altijd al heel ondernemend geweest, wilde overal dingen opbouwen. Ik wist ook precies waar ik naar toe wilde en paste mijn stages daarop aan.’’

In 2001 studeerde hij af aan de Technische Hogeschool in Rijswijk. Nog geen jaar later begon de Marokkaanse Rotterdammer zijn eigen bedrijf: Zaken Expert. Het adviesbureau is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol bedrijf, dat jaarlijks honderden ondernemers begeleidt.

Makkelijk was het niet, vertelt hij. ,,Je moet je constant blijven ontwikkelen. Het is bij mij niet alleen gebleven bij studieboeken. Ik heb ook veel in mezelf geïnvesteerd door allerlei opleidingen en cursussen te volgen en dat doe ik nog steeds.’’

Veel uitgaan of op straat hangen, zoals veel jongeren, deed Darkaoui in zijn jeugd niet. Hij zette zich liever in voor de maatschappij. Wat niet betekende dat hij nooit iets leuks deed. ,,Het is altijd belangrijk om balans te vinden in de dingen die je doet. Naast mijn werk en alle activiteiten die ik doe, sport ik ook veel. Dat is erg ontspannend.’’

Sommige vrienden reageerden verbaasd. ,,Op vakantie nam ik ook dertig boeken mee. Dat komt omdat ik gewoon altijd nuttig bezig wil zijn. Een hele avond tv kijken, zit er bij mij niet in.’’

Darkaoui is geschrokken van de laatste cijfers over werkloosheid onder allochtone jongeren. Dat het zo erg is, ligt volgens hem aan verschillende factoren. ,,Zo speelt de lage vooropleiding van veel jongeren een rol. Maar ook de sociale vaardigheden, hoe je overkomt bij werkgevers, zijn van belang. Een andere oorzaak is dat veel bedrijven bang zijn om allochtonen aan te nemen. Er wordt altijd gesproken over discriminatie, maar ik noem het eerder koudwatervrees. In de samenleving is een negatief beeld ontstaan over sommige bevolkingsgroepen. Ondernemers kiezen daarom eerder voor iets vertrouwds.’’

Jongeren moeten zich hier niet door laten ontmoedigen, vindt Darkaoui. ,,Je moet nooit opgeven. Ook al heb je honderd keer ‘nee’ gehoord tijdens een sollicitatie. Gewoon blijven proberen!’’ Daarnaast moeten jongeren blijven investeren in zichzelf. ,,Ga op sollicitatietraining of volg een cursus in communicatievaardigheden.’’ Wat ook kan helpen, is vrijwilligerswerk. ,,Door mijn maatschappelijke betrokkenheid, heb ik een groot netwerk opgebouwd. Daardoor ben ik sociaal ook vaardiger geworden.’’
Opvallend is dat steeds meer allochtonen een eigen onderneming beginnen. Darkaoui juicht deze ontwikkeling toe. ,,Het is een goed alternatief, maar helaas beginnen veel mensen een bedrijf zonder goede voorbereiding. Daarom haalt vijftig procent het ook niet. Ondernemerschap betekent vrijheid, maar ook keihard werken. Je moet risico’s nemen en je hebt altijd die onzekerheid.’’

Dat zoveel allochtonen een eigen bedrijf beginnen, heeft volgens hem met meer te maken dan het niet kunnen vinden van een reguliere baan. ,,Het is ook de drang naar zelfstandigheid, de drang om jezelf te bewijzen in de samenleving. Mensen willen iets neerzetten waar ze trots op zijn.’’ Zelf heeft hij nog een lange weg te gaan, vindt hij. ,,Veel mensen zien mij als succesvol ondernemer, maar voor mezelf leg ik de lat altijd hoger.’’


Weer eens een ander verhaal. Representatief? In zekere zin wel. Het verschil tussen je inzetten of op straat/achter de buis of in de moskee hangen.......

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Jan 20, 2006 10:08 Plaats reactie Reageer met quote
George Bush
   
 


Eduard Geenen schreef:

Weer eens een ander verhaal. Representatief? In zekere zin wel. Het verschil tussen je inzetten of op straat/achter de buis of in de moskee hangen.......


Dit verhaal zegt in feite alles!
Als je het potentieel van de Marokkanen wilt weten moet je kijken wat ze in Marokko presteren Arrow Derde wereld.

In een andere draad is het gemiddelde IQ (85) in Marokko al over tafel gegaan. De Marokkanen in Nederland zijn niet het crème de la crème van Marokko, hen werd hier een gemiddeld IQ van 75 toegekend. Dat betekent statistisch dat slechts 1% van de Marokkanen hier in staat is complexere werkzaamheden uit te voeren (IQ +/- 120)
De Marokkaan uit het voorgaande stuk is waarschijnlijk één van die 1%.
De rest van de Marokkanen presteert ook volgens de statistische gegevens. Gezien hun IQ zijn ze in een moderne economie niet inzetbaar.
Daarom werken al die plannen ook niet, het zit er eenvoudig niet in.

Zolang de politiek correcte gemeente dit nog niet onder ogen wil zien zal men doorgaan met projecten en plannen en zullen er géén resultaten geboekt worden.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Jan 20, 2006 10:50 Plaats reactie Reageer met quote
George Bush
   
 


Eduard Geenen schreef:

Laagopgeleiden zullen altijd problemen behouden met het vinden van werk zeker als ze ook nog eens slecht NL spreken.


En omdat er in onze economie nauwelijks werk voor laagopgeleiden meer is.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Jan 20, 2006 12:13 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


George Bush schreef:
Eduard Geenen schreef:

Laagopgeleiden zullen altijd problemen behouden met het vinden van werk zeker als ze ook nog eens slecht NL spreken.


En omdat er in onze economie nauwelijks werk voor laagopgeleiden meer is.


Er zijn rond de 170.000 vacatures veelal op MBO en HBO niveau. De politiek heeft oogkleppen op. Nederland heeft meer dan een miljoen mensen in een uitkeringssituatie (WW, Bijstand, WAO) Als de helft aan het werk zou gaan dan is er voor 340.000 mensen geen werk.

Nederland is m.b.t. handenarbeid te duur. Eigenlijk zou er een maatregel moeten worden bewerkstelt waardoor lage lonen weer aantrekkelijk worden. Misschien door inkomsten onder een bepaalde grens vrij te stellen van Loonbelastingen en premieheffingen. Nadeel is wel dat er dan minder in de schatkist komt. Voordeel is wel dat er meer werk op termijn rendabel wordt door de verbeterde concurentiepositie en meer mensen aan het werk kunnen komen.

Nederland moet wel stoppen met de import van mensen die geen opleiding hebben en geen kansen maken op de arbeidsmarkt door taalachterstanden en cultuurverschillen. Dus deuren potdicht. Anders blijft het dweilen met de kraan open.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Jan 20, 2006 12:26 Plaats reactie Reageer met quote
George Bush
   
 


Eduard Geenen schreef:

Er zijn rond de 170.000 vacatures veelal op MBO en HBO niveau. .

Misschien zijn er niet genoeg mensen die de juiste MBO of HBO opleiding hebben. Er zijn nog al veel "fun-studies" als communicatie "wetenschappen" Shock


Eduard Geenen schreef:

Nederland is m.b.t. handenarbeid te duur. Eigenlijk zou er een maatregel moeten worden bewerkstelt waardoor lage lonen weer aantrekkelijk worden. Misschien door inkomsten onder een bepaalde grens vrij te stellen van Loonbelastingen en premieheffingen.


Helemaal mee eens! Er zou tot een bepaald bedrag, een bedrag waar je zonder subsidies van leven kunt, helemaal geen belasting moeten worden geheven.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Jan 20, 2006 12:57 Plaats reactie Reageer met quote
Elisabeth
   
 


Quote:
Eduard Geenen schreef:

Nederland is m.b.t. handenarbeid te duur. Eigenlijk zou er een maatregel moeten worden bewerkstelt waardoor lage lonen weer aantrekkelijk worden. Misschien door inkomsten onder een bepaalde grens vrij te stellen van Loonbelastingen en premieheffingen.

George Bush schreef:
Helemaal mee eens! Er zou tot een bepaald bedrag, een bedrag waar je zonder subsidies van leven kunt, helemaal geen belasting moeten worden geheven


Natuurlijk, de schatkist wordt wel gespekt door de BTW want iedereen geeft geld uit.
Trouwens er is genoeg werk voor laagopgeleiden en die zijn te duur geworden. Veel werk wordt met de handen gedaan en niet iedereen zit achter een bureau. Het echte werk wordt door handen gedaan, wil ik zeggen want er zijn geen machines voor timmermannen, mestelaars, schilders en zijn deze mensen laag opgeleidt? Nee het zijn vakmensen.

.

_________________
Never judge history except in the context of the times in which it occurred.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Vr Jan 20, 2006 13:26 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Elisabeth schreef:
Quote:
Eduard Geenen schreef:

Nederland is m.b.t. handenarbeid te duur. Eigenlijk zou er een maatregel moeten worden bewerkstelt waardoor lage lonen weer aantrekkelijk worden. Misschien door inkomsten onder een bepaalde grens vrij te stellen van Loonbelastingen en premieheffingen.

George Bush schreef:
Helemaal mee eens! Er zou tot een bepaald bedrag, een bedrag waar je zonder subsidies van leven kunt, helemaal geen belasting moeten worden geheven


Natuurlijk, de schatkist wordt wel gespekt door de BTW want iedereen geeft geld uit.
Trouwens er is genoeg werk voor laagopgeleiden en die zijn te duur geworden. Veel werk wordt met de handen gedaan en niet iedereen zit achter een bureau. Het echte werk wordt door handen gedaan, wil ik zeggen want er zijn geen machines voor timmermannen, mestelaars, schilders en zijn deze mensen laag opgeleidt? Nee het zijn vakmensen.
.


Vakmensen hebben doorgaans een MBO-opleiding achter de rug of hoger zoals MTS, gezel-opleidingen etc. Deze mensen vinden doorgaans wel werk evenwel zijn zij vrij duur! Dit komt ook door de hoge huisvestingskosten voor bedrijven. De grondprijzen zijn ook niet meer op het niveau van 50 jaar geleden maw. het ligt niet alleen aan de hoge loonkosten wat veel mensen schijnen te denken.

Door de komst van beuzels uit Polen die zich inschrijven als zelfstandig bedrijf (wat dus kan en mag!!) worden deze vakmensen de markt uit geprezen. Die beuzels uit Polen, die vaak geen diploma's hebben, doen hetzelfde werk voor 10 euro!! Leve de vrije markt en de open grenzen. Hierdoor wordt de interne arbeidsmarkt omlaag getrokken immers veel vakmensen, die moeten concureren tegenover die beuzels, raken hun werk kwijt en komen dan ook in het werklozenbakje terecht.

Voor laagopgeleiden is er weinig werk. In de tuinbouw soms voor bedragen die onder het minumumloon liggen (8 euro) doch iemand met een gezin kan daar niet van rondkomen. Ook zijn veel, grotere tuinbouwbedrijven overgestap op automatisering en mechanisering waardoor ze vaak maar een-tiende aan arbeidskrachten nodig hebben.

De stichting IKWilWerken heeft onderzocht waar - wel - werk is. Zie hier de resultaten:

Quote:
LBO en vergelijkbaar

L-1 Leerlingwezen land- en tuinbouw L-2 Vrachtwagenchauffeur groot rijbewijs
L-3 Bouwvakker L-4 Beveiliging


MBO en vergelijkbaar

M-1. Doktersassistente. Landelijk,
in klas zowel als afstandsonderwijs M-2. Apothekersassistente
M-3. Medisch secretaresse M-4. Assistent-verpleegkundige
M-5. CV ketel reparateur HBO nivo (electro speelt naast werktuigbouw grotere rol dan voorheen M-6. Vrachtwagenchauffeur groot rijbewijs
M-7 Beveiliger M-8 Bouwvakker
M-9 Projectleider bouw M-10 Werkvoorbereider bouw
M-11 Metaalbewerker M-12. Timmerman MBO+
M-13 Operator/procesopetaror (MBO+) M-14 Cargadoor (MBO+)
M-15 Vlakglasbewerker M-16 Financieel-administratief
M-17 ICT (MSCE) M-18 Call centre medewerker
M-19 Nima A (marketing basis) M-20 Algemen vakopleiding gezondheidstechnische beroepen
M-21 Secretaresse M-22 Transport en logistiek
M-23 Beveiliging


HBO en vergelijkbaar

H-1. Bewindvoerder * H-2 Onderwijs voorgezet onderwijs H-3 Projectleider bouw
H-4. Accountancy / AA of RA H-5 Groepsleerkrachten VMBO H-6 Nima A en Nima B (marketing)
H-7 ICT (MSCE en netwerken) H-8 Database-webconnecties H-9 Tansport em logistiek
H-10 Beveiliging

* dat wil zeggen: helper en verantwoordelijke voor mensen die schulden hebben en onder curatele van een bewindvoerder worden gesteld

Academisch

A-1 RA (Register Accountant) A-2 Onderwijs voorgezet onderwijs A-3 ICT direct van universiteit
A-4 AIO's (assistenten in opleiding = promovendi)


http://irometopleiding.nl/waariswelwerk.htm

Dat wil dus niet zeggen dat er genoeg werk is voor iedereen. Er zou ook wederom een werktijdverkorting van 40 uur naar 36 uur met een compensatie via de loonbelastingheffing moeten worden bewerkstelt - naast - dat er op loon onder een bepaald bedrag geen loonheffingen worden verricht. Maar ja, weinig creatief denken in Den Haag alleen maar schreeuwen van "Werk, werk, werk", terwijl het daardoor echt niet komt aanwaaien. De truc die ze nu toepassen is dan maar de bijstandtrtekkers, WAOers en WWers in de zeik zetten.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Jan 25, 2006 10:05 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Quote:
di 24 jan 2006, 17:16
Metaalindustrie roept om allochtoon personeelNIEUWEGEIN - De metaalindustrie staat te springen om goed opgeleid personeel. De Koninklijke Metaalunie verwacht dat tot 2010 door de vergrijzing zoveel ouderen de sector verlaten dat er in die jaren een tekort ontstaat van in totaal circa 11.000 werknemers. Om deze duizenden vacatures te vervullen, roept de brancheorganisatie ondernemers op vooral meer allochtonen in dienst te nemen.

„Als mensen maar goed opgeleid zijn, moet het bij ons geen probleem zijn om ze aan het werk te helpen. Eigenlijk kun je stellen dat mensen die nu kiezen voor een technische opleiding, bijna verzekerd zijn van werk de komende jaren”, aldus beleidssecretaris onderwijszaken A. van der Leest van de Metaalunie dinsdag. Momenteel werken in de sector ongeveer 135.000 mensen.

Van der Leest noemt de werkloosheid onder allochtone jongeren onacceptabel hoog. Dat komt voor een belangrijk deel door schooluitval op het vmbo. „Dat hangt volgens ons ook samen met verkeerde beroepskeuzes van jongeren, omdat ze geen idee hebben wat er voor werk te doen is.”

Zo wordt er volgens Van der Leest in de metaalindustrie vooral gevraagd om monteurs die heel precies werk doen en onder moderne omstandigheden. Daarbij gaat het om de bouw van en het onderhoud aan machines en apparaten onder beschermde omstandigheden. „Het is dan ook helemaal geen vies werk, zoals nogal eens wordt gedacht.”

Van der Leest is tevens voorzitter van de stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking (MOO). Deze maakte dinsdag bekend 16,6 miljoen euro aan Europese ESF-subsidies te krijgen voor de scholing van werknemers in de sector de komende twee jaar. Een deel van dat geld zal volgens Van der Leest ook worden gebruikt om via zogeheten leerwerktrajecten jongeren met onvoldoende technische scholing aan de slag te helpen.De vraag die bij mij opkomt is:
- Wordt die hogere werkloosheidpersentage bij jonge Marokkanen veroorzaakt doordat ze opleidingen hebben gedaan welke niet relevant zijn op de arbeidsmarkt of is er een andere oorzaak zoals gesuggereerd?

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Vr Jan 27, 2006 22:27 Plaats reactie Reageer met quote
Xeno
   
 


Eduard Geenen schreef:
Wordt die hogere werkloosheidpersentage bij jonge Marokkanen veroorzaakt doordat ze opleidingen hebben gedaan welke niet relevant zijn op de arbeidsmarkt of is er een andere oorzaak zoals gesuggereerd?

Het zal ongetwijfeld een rol spelen, ik denk echter niet dat er één hoofdoorzaak te onderscheiden valt. Het gaat om een combinatie van factoren.

Onder Marokkanen ligt bijvoorbeeld het percentage jongeren dat school verlaat zonder diploma hoog. Nogal wiedes dat het dan lastig is om aan een baan te komen, zeker wanneer dit gepaard gaat met een mentaliteit dat ze zich te goed voelen voor ongeschoold of slecht betaald werk.

Dan komen ze ook nog eens vaak uit gezinnen met zwak ontwikkelde ouders, waardoor ze zelf ook een achterstand hebben. Is het niet qua intelligentieniveau, dan is het wel op het gebied van normen en waarden.

Verder zal discriminatie ook een rol spelen. De 'goede' Marokkanen krijgen de consequenties te verduren voor het wangedrag van talloze van hun landgenoten. De verhalen van ondernemers die hun vingers hebben gebrand aan het binnenhalen van een Marokkaanse werknemer en op basis van die ervaring geen Marokkanen meer willen aannemen, zijn helaas alom bekend.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Feb 09, 2006 11:13 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Quote:
woensdag 08 februari 2006
CPB: bonus voor dropouts die diploma halen

DEN HAAG - De beste manier om voortijdig schoolverlaters weer in de klas te krijgen is een financieel extraatje. Als ze dan hun diploma behalen, moeten ze daar ook nog een bonus bij krijgen. Dat lijkt volgens het Centraal Planbureau (CPB) de oplossing om het aantal dropouts terug te dringen. Het CPB schrijft dit in een publicatie over voortijdig schoolverlaten dat woensdag is verschenen. In 2004 stopten 64.000 jongeren voortijdig met school, evenveel als in 2003. Het CPB stelt vast dat Nederland jaarlijks 80 miljoen euro spendeert om dit getal omlaag te brengen, maar dat niet duidelijk is of dit iets oplevert.

Het CPB heeft echter wel gekeken hoe andere landen jongeren weer terug in de schoolbankjes proberen te krijgen. Vooral financiële prikkels blijken goed te werken. In Groot-Britannië krijgen zestien- tot achttienjarigen sinds kort een wekelijkse toelage als ze na de leerplicht toch onderwijs blijven volgen. Voor een diploma ontvangen ze een bonus.

Tweede Kamer
Hoewel dit niet zomaar naar Nederland vertaald kan worden, vindt het CPB wel dat er hier mee geëxperimenteerd kan worden. Een woordvoerder van staatssecretaris Rutte (Onderwijs) zegt dat het idee meegenomen zal worden in een plan voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten dat in de loop van dit jaar naar de Tweede Kamer gaat.
Ook het toewijzen van een persoonlijke mentor aan leerlingen die uit de boot dreigen te vallen, zet volgens het CPB zoden aan de dijk. Overigens moet zo vroeg mogelijk worden begonnen met het bij de les houden van leerlingen: dit moet al gebeuren voor en in de eerste jaren van de basisschool. Voorkomen werkt ook bij voortijdig schoolverlaten beter dan genezen en kost minder geld.

Een jongere geldt als dropout als hij geen diploma op minstens mbo-2 niveau op zak heeft. Overigens relativeert het CPB het belang van deze drempel. In het algemeen geldt: hoe meer onderwijs een jongere heeft gevolgd, hoe meer kans hij heeft op een baan. Dit geldt zowel onder als boven de drempel van de startkwalificatie.
Bovendien hangt succes op de arbeidsmarkt ook samen met de richting die een scholier heeft gevolgd. Een technische opleiding geeft ook net onder de startkwalificatie een goede kans op een baan.

(ANP)


Te gek voor woorden. Kinderen motiveren door ze geld te geven als ze - alsjeblieft - maar naar school gaan. Het aantal drop-out is onder allochtonen het hoogst.

Wat is daarvan de reden? Motivatiegebrek lijkt mij en geen/weinig ondersteuning vanuit de ouders waarbij korte-termijn denken belangrijker lijkt te zijn dan inzet en ondersteuning voor de langer termijn; een diploma halen. Daarnaast weinig inzicht in de werking van de arbeidsmarkt. Het lijkt mij dat hieraan geld moet worden uitgegeven. Als er al geld moet worden uitgegeven. Het ondersteunen van drop-outs middels mentoren schijnt eveneens goed te werken.

Straks de ouders ook maar gaan betalen als ze hun kinderen - aljeblieft - willen opvoeden tot normale burgers? Lijk mij van niet.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Feb 09, 2006 16:46 Plaats reactie Reageer met quote
Cliff
   
 


Verschrikkelijk bericht Sad

Zijn we nou echt het spoor zó kwijt Sad Sad Sad


Laatst aangepast door Cliff op Do Feb 09, 2006 17:44, in totaal 1 keer bewerkt

_________________
Ik moet de eerste D66-er nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Do Feb 09, 2006 16:47 Plaats reactie Reageer met quote
M@ri@n
   
 


Tja,ik vind het ook te gek voor woorden!
Of mijnheer of mevrouw maar alstublieft zo vriendelijk wil zijn om zich ter schole te begeven! Nou jaaaaa........

_________________
Honden en katten die een nieuw baasje zoeken
www.dierenhulpzondergrenzen.com
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Feb 09, 2006 17:02 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


M@ri@n schreef:
Tja,ik vind het ook te gek voor woorden!
Of mijnheer of mevrouw maar alstublieft zo vriendelijk wil zijn om zich ter schole te begeven! Nou jaaaaa........


Maar dit soort ideeen zijn er al langer. Bv. in het verkeer was er ook zo'n idee om een bonus te geven voor als mensen zich aan de regels houden. Weet niet meer wat het was; helaas.

Blijkbaar werkt dit principe erg goed thuis bij die ambtenaren van het CBS. Hun kinderen overladen met financiele doseurtjes als ze hun kamer opruimen, met mes en vork eten, oma een hand geven en hun schoool afmaken. Uiteraard hebben die ambtenaren waarschijnlijk zelf dit idee overgenomen vanuit hun salarisschalenindelingen en beloningspakket. Laughing

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Ma Feb 13, 2006 16:41 Plaats reactie Reageer met quote
Royy
   
 


Tuurlijk is t eigenlijk te gek, maar t is wel lekker pragmatisch. Als pushen niet werkt moet je gaan pullen. Misschien dat de criticasters een plan hebben dat beter werkt?

_________________
Houdt koers!
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Di Feb 14, 2006 9:39 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Royy schreef:
Tuurlijk is t eigenlijk te gek, maar t is wel lekker pragmatisch. Als pushen niet werkt moet je gaan pullen. Misschien dat de criticasters een plan hebben dat beter werkt?


Ja, hoor. In GB is er een school die werkt met bonnen. Leerlingen die op tijd komen krijgen een bon. Ze kunnen met twee bonnen 5 minuten eerder naar de lunchpauze. Zij hoeven dan niet in de rij te staan tijdens de pauze. Ze kunnen deze bonnen ook sparen voor gratis rijlessen of voor het gebruik van hun lunch in een soort VIP-room alwaar ze kunnen tafeltennissen of biljarten. Naast het op tijd komen kunnen ze ook voor vlijt, goed gedrag etc. bonnen verdienen. Eigenlijk hetzelfde principe zoals je dat ook in een werksituatie heeft. De werknemers die zich inzetten krijgen privileges of meer salaris. Alleen krijgen die scholieren geen geld maar alleen privileges die ze kunnen verdienen.

Daarnaast is er nog een ander idee wat veel verder gaat. Laat de zwarte scholen zoals ze zijn. Ga daar geen verplichtingen stellen dat zwarte scholen gemengd moeten worden. Wat er nu gebeurd (resultaten uit onderzoek) is dat er een botsing is tussen de opvattingen van allochtone kinderen en autochtonen. Autochtone kinderen hebben meestal een beter start mbt. taal en rekenvaardigheden. Omdat deze kinderen het beter doen dan allochtone kinderen zetten die laatsten zich eerder af en gaan slechter presteren dan dat ze de competitie aangaan en beter gaan presteren. De allochtone kinderen gaan zich middels negatief gedrag profileren en halen zowel zichzelf als de autochtone kinderen naar beneden.

Dan is er nog een ander idee. Maak weer gescheiden meisjes- en jongensscholen. Doordat er meisjes in de klas zitten die vaak beter zijn in taal- en rekenen gaan jongens zich negatiever gedragen tav. meisjes om zich zo te profileren.

En uiteraard de vraag waar de meeste uitval is zijn de VMBO's. Oorzaak; te weinig praktijk en te veel theorie. De meeste kinderen aldaar zijn eerder doeners dan denkers. Die moet je niet verplichten om de hele dag tussen de schoolbanken te laten zitten immers die vervelen zich te pletter. Die moet je met hun handen bezig laten zijn en op die manier vaardigheden/ een vak laten leren.

Dan is er nog een oorzaak. Veel kinderen krijgen te veel suikers, cafeine en koolhydraten binnen waardoor ze (over-)actief worden. Dit struikt tegenover het schoolsysteem waarbij kinderen de hele dag moeten zitten in de schoolbanken. Zorg dus voor een ander voedingspatroon.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Feb 14, 2006 9:50 Plaats reactie Reageer met quote
George Bush
   
 


Eduard Geenen schreef:

Ja, hoor. In GB is er een school die werkt met bonnen. Leerlingen die op tijd komen krijgen een bon. Ze kunnen met twee bonnen 5 minuten eerder naar de lunchpauze. Zij hoeven dan niet in de rij te staan tijdens de pauze. Ze kunnen deze bonnen ook sparen voor gratis rijlessen of voor het gebruik van hun lunch in een soort VIP-room alwaar ze kunnen tafeltennissen of biljarten. Naast het op tijd komen kunnen ze ook voor vlijt, goed gedrag etc. bonnen verdienen. Eigenlijk hetzelfde principe zoals je dat ook in een werksituatie heeft. De werknemers die zich inzetten krijgen privileges of meer salaris. Alleen krijgen die scholieren geen geld maar alleen privileges die ze kunnen verdienen.


Wat een ingewikkeld systeem weer.
Waarom niet gewoon de uitkering inhouden als ze niet willen deugen en voor allochtonen remigratie?
Het Engelse idee is te absurd voor woorden. Als we zo doorgaan is binnen niet al te lange tijd de ene helft van de bevolking bezig de nadere te begeleiden.
Wie dan voor productie moet zorgen blijft dan de vraag.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Feb 14, 2006 22:20 Plaats reactie Reageer met quote
curacaoteam
   
 


Het idee van positief belonen is natuurlijk al zo oud als de weg van Rome.

Vreemd dat ik hier geen pleidooi ben tegengekomen over de afschaffing van de 'no-claim' korting bij auto verzekeringen. Very Happy

_________________
"Condemnation without investigation is the height of ignorance". Albert Einstein
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Do Feb 16, 2006 10:01 Plaats reactie Reageer met quote
Cliff
   
 


curacaoteam schreef:
Het idee van positief belonen is natuurlijk al zo oud als de weg van Rome.

Vreemd dat ik hier geen pleidooi ben tegengekomen over de afschaffing van de 'no-claim' korting bij auto verzekeringen. Very Happy


Dat komt omdat dat voor iedereen geldt! Bovendien is die korting niet verhandelbaar.

Als er zo'n systeem in de onderwijswereld zou komen juich ik het toe. Maar voorlopig zie ik niets dan ellende. Het belonen van mensen die gedisciplineerd hun opleiding volgen zie ik niet terug. En dat gedoe met bonnetjes loopt uit op vervalsing en handel, daar kun je de klok op gelijk zetten. En dan beloon je dus weer de misbruikers.

_________________
Ik moet de eerste D66-er nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
BerichtGeplaatst: Do Feb 16, 2006 13:13 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Cliff schreef:

Als er zo'n systeem in de onderwijswereld zou komen juich ik het toe. Maar voorlopig zie ik niets dan ellende. Het belonen van mensen die gedisciplineerd hun opleiding volgen zie ik niet terug. En dat gedoe met bonnetjes loopt uit op vervalsing en handel, daar kun je de klok op gelijk zetten. En dan beloon je dus weer de misbruikers.


Een no-claim korting in het onderwijs? Zoiets van ouders betalen schoolgeld en krijgen dat na het jaar (gedeeltelijk) terug indien kind het hele jaar precent is en goede resultaten behaald? Geen gek idee alleen is het schoolgeld, dacht ik, een tijdje geleden afgeschaft.

Dat met die bonnen is waar; het is een systeem wat fraude-gevoelig is maar daar valt weer wel wat mee te doen. Bv. met bar-codes of een chip-kaart en opwaardingingsmogelijkheden. Het idee; daar gaat het in eerste instantie om. En dat is niet onrealistisch. De praktische uitvoering; daar kan nog wel aan gesleuteld worden.

Waar het om gaat is dat kinderen het besef krijgen dat ze er zelf persoonlijk iets mee verdienen op korte termijn. Daar draait het motivatie-principe om.

Een no-clam-regeling werkt alleen op lange termijn en het resultaat (geld terug) gaat naar de ouders ipv. het kind.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Di Feb 28, 2006 18:25 Plaats reactie Reageer met quote
Xeno
   
 


Mentaliteit oorzaak stagegebrek

Marokkaanse jongeren klaagden vorige week tijdens een politiek debat over een gebrek aan stageplaatsen. Ze zouden gediscrimineerd worden vanwege hun afkomst. Dat is volgens stagebegeleidster Ria Bavinck maar één kant van het verhaal.

Als stagebegeleider op een MBO in de Drechtsteden helpt ze regelmatig leerlingen van Turkse of Marokkaanse afkomst bij het vinden van een stageplek. Waar je vandaan komt is volgens Bavinck niet het allerbelangrijkste. Het gaat vooral om het hebben van de juiste mentaliteit en daar schort het nog wel eens aan bij haar leerlingen.

Met name leerlingen van Turkse en Marokkaanse afkomst zijn volgens Bavinck niet bereid om meer dan een kwartiertje te reizen naar een stageplek. Ook willen veel leerlingen van Turkse afkomst volgens haar alleen bij Turkse bedrijven stage lopen.

Bavinck is van mening dat het vinden van een stageplek makkelijker wordt als leerlingen zelf meer initiatief nemen.

TV Rijnmond
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: Wo Mrt 01, 2006 9:45 Plaats reactie Reageer met quote
Eduard Geenen
   
 


Xeno schreef:
Mentaliteit oorzaak stagegebrek

Marokkaanse jongeren klaagden vorige week tijdens een politiek debat over een gebrek aan stageplaatsen. Ze zouden gediscrimineerd worden vanwege hun afkomst. Dat is volgens stagebegeleidster Ria Bavinck maar één kant van het verhaal.

Als stagebegeleider op een MBO in de Drechtsteden helpt ze regelmatig leerlingen van Turkse of Marokkaanse afkomst bij het vinden van een stageplek. Waar je vandaan komt is volgens Bavinck niet het allerbelangrijkste. Het gaat vooral om het hebben van de juiste mentaliteit en daar schort het nog wel eens aan bij haar leerlingen.

Met name leerlingen van Turkse en Marokkaanse afkomst zijn volgens Bavinck niet bereid om meer dan een kwartiertje te reizen naar een stageplek. Ook willen veel leerlingen van Turkse afkomst volgens haar alleen bij Turkse bedrijven stage lopen.
Bavinck is van mening dat het vinden van een stageplek makkelijker wordt als leerlingen zelf meer initiatief nemen.

TV Rijnmond


En jawel, eindelijk eens de andere kant van het "bekende verhaal". Het allochtonen-klaag-front ondersteund door de tissue verstrekkende linkse pers en politici wordt weer eens - eindelijk - doorgeprikt op onwaarheden.

Een vreemde tegenstelling vond ik een uitzendig van TV Rijnmond waarin verschillende bedrijven waaronder Luchthaven Zestienhoven stageplaatsen bieden aan allochtone jongeren. De verschillende bedrijven in het MKB staan juist open voor stageplaatsen voor allochtone jongeren.

Op zestienhoven worden jongeren begeleid om als grondpersoneel vliegtuigen te taxieen en verdere logistieke afhandelingen.

Van discriminatie was geen sprake alhoewel er geen autochtone stagair te bekennen was. Laughing Uiteraard kan niet iedereen zo'n stage krijgen. Waarschijnlijk wordt dat door de niet-uitverkorenen als discriminatie gezien.

In Rotterdam wordt hard gewerkt aan het creeren van stageplaatsen door samenwerking tussen gemeente en MKB. Ook tegen schooluitval van de vroegtijdige schoolverlaters wordt middels stages voorkomen dat niemand zonder opleiding, ervaringsplaats en diploma aan de kant komt te staan.

Maar, "ze" moeten er dan wel iets voor doen. Helaas komen veel van die jongeren uit gezinnen waar de ouders beiden werkloos zijn en er geen arbeidszaam leven op na houden. Geen referentiekader om een gemotiveerde mentaliteit te kunnen ontwikkelen.

_________________
"een massa valt veel makkelijker te manipuleren dan een individu"
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Banenplannen allochtonen.
  Weerwoord forum index » Economie
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 2  
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
  
  
 Plaats nieuw bericht  Plaats reactie  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.